Ratkaisevat tekijät painonhallinnassa ja kunnonkohotuksessa onnistumisessa:

Sampo Kirjovaaran mielestä jokaisella on mahdollista saavuttaa haluamansa tavoitteet. Aina löytyy tapoja voittaa tiellä olevat esteet.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Team FIT

Valmentajakolmikon Sampo Kirjovaaran sekä Johanna Koskisen ja Terhi Suur-Nuujan luotsaaman Team FIT:n asiakkaina on pääasiassa kunnonkohottajia ja painonpudottajia, myös bodylajien kilpailijoita. Tie tavoitteiden saavuttamiseksi on kaikilla samanlainen.

– Olennaista onnistumisen kannalta ovat asenne, ahkeruus, kurinalaisuus ja uutteruus, Kirjovaara kiteyttää.

Hän ja Team FIT:n muut valmentajat haluavat toimia innostavina motivaattoreita asiakkailleen.

– Tärkeintä on tekemisen riemu: hyvällä mielellä ja iloisesti. Ilo on parhain porkkana, toteaa Kirjovaara.

– Meillä on tiivis tiimi ja hyvä yhteishenki. Tämä yhteisöllisyys on kantava voimavara asiakkaillemme, Kirjovaara lisää.

Team FIT toimii Lahdessa, Tampereella, Kouvolassa ja pääkaupunkiseudulla.

Team FIT hioo yhteistyössä asiakkaansa kanssa kuntoon treeni- ja ravintotottumukset. Tärkeässä roolissa onnistumisen kannalta ovat myös riittävä palautuminen ja lepo.

– Ovat tavoitteet kunnonkohotuksessa, painonpudotuksessa tai kilpaurheilussa, niin kysymyksessä on aina kokonaisvaltainen elämäntapa. Siitä yksinkertaisesta syystä, että ihminen on kokonaisuus: psyykkis-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus, korostaa Kirjovaara.

Homma lähtee jokaisen asiakkaan kohdalla käyntiin peruskunnon kartoituksella.

Tärkeitä kartoitettavia peruskunnon osa-alueita ovat muun muassa kestävyyskunto ja voimantuotto.

– Erittäin tärkeä asia on selvittää jokaisen asiakkaan lähtötilanteen terveydentila. Pyydämmekin asiakkaan ottamaan mukaansa ensimmäiselle tapaamiskerralle esimerkiksi kehon koostumismittausten tuloksia ja tarvittaessa teemme kuntotestit lähtötason mukaan.

Lisäksi asiakkaan elämäntilanteeseen vaikuttavat taustat selvitetään tarkasti yhteisissä, luottamuksellisissa keskusteluissa.

– Näin toimien saadaan selville kunkin lähtötilanne ja tavoitteet. Sitten voimme lähteä rakentamaan juuri hänelle sopivaa yksilöllistä harjoitus- ja ravinto-ohjelmaa.

Valmennusjaksojen sisältö ja pituus suunnitellaan asiakkaan tarpeiden mukaan.

– Suurin osa asiakkaista haluaa kuitenkin pidempiaikaista palvelua, ja yhteistyö onkin yleensä pituudeltaan vähintään puoli vuotta asiakkaan aloitteesta.

Hinnoittelu määräytyy valmennussisällön mukaan.

– Vaikka kukin asiakas valitsee vastuuvalmentajansa, tiiminä toiminen tarkoittaa, että voimme kaikki yhteistyössä toimia asiakkaidemme hyväksi kunkin valmentajan vahvuuksia käyttäen, Kirjovaara sanoo.

Sampo Kirjovaara karttaa ”kaikille sopivia”, trendien perässä juoksevia massasuuntauksia, oli sitten kyse liikunta- tai ravintoasioista.

– Jokainen ihminen on yksilöllinen kokonaisuus, siksi myös harjoittelu ja ravinto pitää rakentaa yksilöllisesti.

Painonpudotus ja painonhallinta eivät merkitse Kirjovaaran filosofiassa kuureja.

– Ne ovat elämäntapa, joita ei mitata puntarilla eikä mittanauhalla.

– Paino saadaan aivan varmasti putoamaan sillä, että lasketaan kalorit alas ja nostetaan kulutus ylös, mutta niin ei todellakaan saada muotoiltua kuntoa ja kroppaa halutunlaiseksi. Esimerkiksi rasva ei pala oikeanlaisesti oikeista paikoista rasvat minimiin vedetyllä kaalisoppadieetillä.

Rasvanpoltossa tarvitaan hänen mukaansa hyviä rasvoja, kuten esimerkiksi kylmäpuristettua oliiviöljyä, omegoita sekä myös jonkin verran kovia rasvoja: voita ja kookosöljyä.

Maitotuotteita Kirjovaara ei pistä pannaan.

– Mutta esimerkiksi välipalat eivät saa rakentua pelkästään maitorahkan varaan; siten tulee tönkkö olo ja nesteet pakkautuvat kehoon.

Hiilareitakin tarvitaan.

– Hiilareiden määrä ja laatu pitää aina suhteuttaa kunkin yksilöllisiin tavoitteisin, liikuntamuotoihin sekä kulutukseen ja aineenvaihdunnallisiin ominaisuuksiin, painottaa Kirjovaara.

Sampo Kirjovaara täydentää omaa päivittäistä ruokavaliotaan lisäravinteilla, vitamiineilla ja omegoilla.

– Suosittelen samaa jokaiselle, oli sitten kuntoilija, painonpudottaja tai kilpaurheilija.

Erityishuomiota hän neuvoo kiinnittämään aineenvaihduntaa aktivoivien tuotteiden tarpeellisuuteen.

– Vihreä tee -valmisteet ovat jokaiselle suositeltavia, aineenvaihduntaa aktivoivia perustuotteita. Samalla kun rasva palaa, vihreä tee tekee hyvää sydämelle ja verisuonille.

”Tärkeintä on tekemisen riemu: hyvällä mielellä ja iloisesti. Ilo on parhain porkkana.”
”Samalla kun rasva palaa, vihreä tee tekee hyvää sydämelle ja verisuonille.”