Koti ja perhe tasapainottavat Einin keikkaelämää

Eini on vuosikymmenten ajan tuonut suomalaisille iloa laulullaan ja vauhdikkaalla esiintymisellään. Kiireinen keikkatahti vaatii vastapainokseen rauhoittumista kodin ja perheen parissa tai saunan hiljaisessa lämmössä. Einin kauneuden kulmakiviä ovat liikunta, terveellinen ravinto ja säännölliset kauneusrutiinit.

Musiikkitaivaan kestosuosikki Eini , 55, nousi Toivo Kärjen löytönä pinnalle vuonna 1977.

– Lähetin Toivo Kärjelle kasetin, johon olin laulanut kolme kappaletta. Kasetin kuultuaan minut pyydettiin koelauluun, jonka myötä levytyssopimus sitten aukenikin.

Eini muutti kotipaikkakunnaltaan Pellosta Helsinkiin saman vuoden syksyllä käytyään ensin keskikoulun loppuun. Ensimmäinen single Yes sir, alkaa polttaa nousi listahitiksi.

– Kesällä 1978 pääsin mukaan Tapani Kansan kesäohjelmaan, Summer night specialiin. Ohjelma antoi hyvän pohjan ponnistaa omalle artistipolulleni, Eini sanoo.

Eini tunnetaan hoikasta olemuksestaan ja energisistä esiintymisistään. Säännöllinen liikunta pitää laulajan vireänä. Hän pyrkiikin liikkumaan aina kun se on kiireisen keikkaelämän puitteissa mahdollista.

– Kävely raittiissa ulkoilmassa sekä kuntosaliharjoittelu ovat minulle sopivia lajeja.

Oman osansa Einin liikuntaan tuovat keikat.

– Keikoilla liikun vauhdikkaasti yhtä kyytiä puolitoista tuntia. Väistämättä se kohottaa kuntoa, Eini pohtii.

Einin hoikkuuden salaisuus on hänen mukaansa liikunnan ohella geeneissä ja terveellisessä ravinnossa, kevyissä salaateissa ja puhtaassa kotiruoassa.

– Syön punaista lihaa harvoin. Vältän valkoista vehnää, kastikkeita ja perunaakin syön hyvin vähän. Erilaisista salaateista, kanasta ja kalasta tulee hyvä ja kevyt olo. Maidon juonnin lopetin jo 1980-luvulla, mutta ravintoni sisältää kyllä maitotaloustuotteita, kuten rahkaa, jogurttia ja juustoja. Pyrin saamaan ravinteet ruoasta, enkä käytä lisäravinteita.

Eini kertoo heikkoudekseen leivän, jolla herkuttelun hän tuntee heti nahoissaan.

– Elimistöni ei siedä hyvin viljoja ja leipä saakin vatsani pullottamaan. Grahampaahtoleipä on kuitenkin suurta herkkuani, jota ilman aamut eivät käynnisty. Toivon kuitenkin pääseväni leivästä eroon, Eini sanoo.

Keikkaileva artisti käyttää työnsä vuoksi paljon meikkiä ja muotoilee hiuksiaan. Jotta iho ja hiukset pysyisivät kauniina, täytyy niitä hoitaa huolella.

– Minulla on luonnostaan vahva, kiharuuteen taipuvainen tukka. Vaikka hiuksia ei saisi kuurata tiuhaan, pesen hiukset kuitenkin joka päivä. Haluan keikkojen muotoiluaineet pois hiuksista ja lisäksi pidän siitä, että hiukset tuoksuvat puhtaalle.

Eini suosii hiusten hoidossa kampaamotuotteita. Suoristaessaan kuumalla raudalla laineikasta tukkaansa hän käyttää aina hiuksissa suojaavia aineita.

– Hoidan sekaihoani vain laadukkailla tuotteilla. Kosteutan kasvot aamuin, illoin silmänympärysvoidetta unohtamatta. En koskaan mene meikit kasvoissa nukkumaan. Vapaalla saatan sipaista ripsiväriä, mutta muuten suon iholleni meikittömiä lepopäiviä.

Einin tyyli on ajaton ja selkeä. Lavalla Einin yllä on kimallusta ja glamouria, arkena tyyli on rento ja pelkistetty.

– Käytän kotioloissa aina kapeita housuja, joihin yhdistän löysän villapuseron tai collagepuseron. Nahkarotsi kulkee matkassa miltei aina. Koruja en vapaa-aikana käytä pieniä nappikorviksia lukuun ottamatta.

Eini valitsee vaatteisiinsa mustaa, valkoista tai harmaan eri sävyjä, mikä osaltaan luo ulkoasusta ajattomat ja ikitrendikkään.

– Artistin on tärkeä uudistua ja pysytellä ajan hermoilla paitsi musiikillisesti myös tyylillisesti, Eini pohtii.

Esiintyvän taiteilijan työ on kiireistä ja epäsäännöllistä. Kun muut aloittavat maanantaina työviikon, on se laulajalle usein ensimmäinen vapaapäivä vauhdikkaan työputken jälkeen.

– Työn vastapainoksi koti on minulle tärkeä rauhoittumispaikka. Yhteinen aika perheen, miehen ja kahden jo varttuneen lapsen kanssa on kullanarvoista. Olen kiitollinen siitä, että perheeni on tukenut minua työssäni alusta asti. Mieheni ymmärtää keikkatyön luonteen, ja lapset ovat kasvaneet siihen, että äiti on välillä poissa, lähes 30 vuotta naimisissa ollut Eini kertoo.

Työ viihdealalla on hyvin sosiaalista. Siksi Eini kaipaakin kotioloissa rauhaa ja hiljaisuutta. Kotona Eini nauttii saunan lämmöstä miltei päivittäin. Sauna rauhoittaa ja tuo hyvän unen.

– Hyvät ystävät ymmärtävät, ettei seurustelulle aina ole aikaa tai voimavaroja. Puhelimessa vaihdamme toki kuulumisia tiuhaan. Ystävien tapaamisessa haluan ennen kaikkea kuulla muiden kuulumiset, silloin ei minun työasioitani nosteta esiin, Eini sanoo.

Einin mukaan musiikkimaailman kilpailu on muuttunut vuosi vuodelta kovemmaksi.

– Toki kilpailua oli silloinkin, kun itse aloitin urani, mutta nykyään taistelu valokeilasta on valtaisaa. Nuoria, lahjakkaita laulajia pyrkii esiin suuret määrät. Artistilla on entistä lyhyempi aika lunastaa paikkansa viihdemaailmassa, jossa esiintyjämäärät kasvavat, mutta keikkapaikat vähenevät jatkuvasti, Eini pohtii.

Einin kuuntelijat ovat pysyneet vuodesta toiseen laulajan matkassa. Uudistuva Eini on kerännyt myös paljon uutta, nuorta yleisöä keikoilleen.

– Olen suhtautunut aina keikkailuun hyvin kunnioittavasti. Minulle on tärkeää, että saan ihmiset mukaan musiikin vauhtiin ja teen kovasti töitä sen eteen. Jos en saisi jaettua ihmisille iloa ja tunnetta, tuntisin epäonnistuneeni.

Kun aikanaan keikoilla kerättiin nimikirjoituksia tai ihailijakortteja, halutaan nykyään päästä yhteiskuvaan laulajan kanssa.

– Kuvien oton yhteydessä ihmiset mieluusti vaihtavat kuulumisiaan ja jäävät kanssani rupattelemaan. Ehkä yksi pitkän urani salaisuuksista on se, että yleisö kokee minut helpoksi lähestyä, Eini pohtii.

”Jos en saisi jaettua ihmisille iloa ja tunnetta, tuntisin epäonnistuneeni.”
Omaksu Einin tyyli:

- Silmänaluslaput vievät silmäpussit mennessään.

- Savinaamio heleyttää ihon hetkessä.

- Tehotipat saavat kasvoihin nuorekasta hehkua.

- Tasoita ihon väri meikkivoiteella, vältä liian tummaa sävyä.

- Häivytä tummat silmänaluset valokynällä.

- Tuo lämpöä ja väriä kasvoihin maapuuterilla.

- Sipaise luomille pehmeän ruskeaa luomiväriä.

- Muotoile kulmat luonnollisen ruskealla kynällä.

- Sipaise ripsiin mustaa ripsiväriä.

- Levitä huuliin kevyt huulikiilto.

-Valitse vaatteisiin klassista mustaa, valkoista ja harmaata.

- Korosta jalkoja kapeilla housuilla.

- Pue ylle ajaton nahkarotsi.

- Käytä rohkeasti minihameita, shortseja ja kimaltavia asusteita.