Hevonen protestoi huonolla suorituksella, jos valjaat hankaavat

Veljekset Wahlsten Oy:ssä kuunnellaan ja aistitaan tarkasti, mitä hevoset, ratsastajat ja ohjastajat viestittävät yrityksen valmistamista ja maahan tuomista hevostarvikkeista. Perheyritys toimii viidennessä polvessa.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Reetta Ahola ja Veljekset Wahlsten Oy

Lahdessa toimiva Veljekset Wahlsten Oy on Pohjoismaiden suurin ravi- ja ratsastusvarusteita valmistava yritys. Sen tietotaito on peräisin vuodelta 1918.

– Isoisoisämme aloitti valjaiden valmistuksen Oitissa. Tuolloin ei ollut raviurheilua, valjaita tehtiin työhevosille. Valjaat isoisoisämme myi pääsääntöisesti markkinoilla ja teki samalla myös hevoskauppaa, Veljekset Wahlsten Oy:tä tätä nykyä luotsaavat sisarukset, toimitusjohtaja Markku Wahlsten ja markkinointipäällikkö Anne Santonen kertovat.

Ensio Wahlstenin lapset Anne ja Markku edustavat viidettä sukupolvea yrityksen ohjaimissa. 52-vuotias Anne on tullut mukaan yritykseen 1985, 47-vuotias Markku 1990. Vuoteen 1972 saakka Ensio Wahlsten pyöritti yritystä veljensä kanssa.

Veljeksen Wahlsten Oy:n hevosvarusteet ovat tunnettuja ja arvostettuja ympäri Eurooppaa. Vientiin tuotannosta menee noin 40 prosenttia.

– Hevosurheilun tason jatkuvasti noustessa olemme panostaneet voimakkaasti tuotekehitykseen ja -suunnitteluun, Anne ja Markku kertovat.

Ulkomailla suosittuja ovat Veljekset Wahlsten Oy:n mittatilaustyönä valmistamat raviohjastajien ajopuvut.

Suomalaisella käsityönä tehdyissä, Veljekset Wahlsten Oy:n valmistamissa ajopuvuissa ajavat raviohjastajat Pohjoismaiden lisäksi esimerkiksi Ranskassa, Italiassa, Saksassa ja Maltalla.

– Ulkomaiset raviohjastajat suosivat ajopuvuissa enemmän värejä ja kuvioita kuin suomalaiset. Esimerkiksi Ranskassa shakkiruutukuvio on ikisuosikki, ja ranskalaiset miesohjastajat pitävät myös vaaleanpunaisesta ajopuvun värinä, Anne Santonen kertoo.

Ravi- ja ratsastusvarusteiden valmistamisen lisäksi Veljekset Wahlsten Oy tuo maahan ravi- ja ratsastusalan tuotteita, tarvikkeita ja vaatteita, myös hevosten hyvinvointituotteita, kuten vitamiineja, sekä toimii tukkukauppana. Lisäksi yritys tuo maahan ja markkinoi jonkin verran koirien tarvikkeita ja hyvinvointituotteita.

Lahden tuotanto-, toimisto- ja tukkuvarastotilojen yhteydessä toimii ravi- ja ratsutarvikemyymälä. Veljekset Wahlsten Oy:llä on oma ravi- ja ratsutarvikemyymälä myös Vermon raviradan yhteydessä.

Jälleenmyyjiä yrityksellä on Suomessa noin kolmesataa: tavarataloista ja maatalouskaupoista pieniin ratsastustarvikeputiikkeihin.

Henkilökuntaa Veljeksen Wahlsten Oy:llä on 23, alihankkijoita 3–4. Lahden toimitilojen läheisyydessä sijaitsevien ratsastus- ja ravitallien kanssa yritys tekee jatkuvasti tuotekehitysyhteistyötä.

Veljekset Wahlsten Oy:n tuotekehitystyön helmi, W-Profile-sarja on ainoa hevosvarustesarja, joka on saanut avainlipputunnuksen merkkinä kotimaisesta käsityöstä ja laadusta.

– W-Profilen tuotteet on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä ratsastuksen ammattilaisten kanssa. Niitä kehitetään jatkuvasti vastaamaan huippuratsastajien ja heidän hevostensa tarpeita, jotta ne ovat mahdollisimman toimivia, istuvia ja myös mukavan näköisiä.

Tuotteet voidaan toteuttaa myös yksilöllisten toiveiden mukaisiksi mallien, kokojen sekä yksityiskohtien suhteen, Markku Wahlsten ja Anne Santonen kertovat.

W-Profile tuotteita on tarjolla sekä este- että kouluratsastajien tarpeisiin. W-Profilen tuotevalikoimaan kuuluvat käsintehdyt nahkatuotteet, kuten esimerkiksi suitset, satulavyöt, juoksutusvälineet ja jalustinhihnat. W-Profile tuotteita valmistetaan shetlannin poneista extra full kokoisiin hevosiin asti, lisäksi tuotteita valmistetaan myös mittojen mukaan.

W-Profile -tuotesarjan kaikki tuotteet valmistetaan kokonaan Veljekset Wahlsten Oy:n Lahden tehtaalla, niiden valmistamisessa ei käytetä lainkaan alihankintaa.

W-Profile tuotteet myydään 90-prosenttisesti Suomessa.

W-Profile -tuotesarja sai alkunsa, kun esteratsastaja Riikka Lehtonen otti yhteyttä ja halusi laadukkaita nahkaisia tuotteita esteratsastajan tarpeisiin. W-Profilen kouluratsastustuotteiden kehityksessä on ollut mukana Kirsi Hagner, joka on testannut tuotteiden laatua oriasemallaan Ypäjällä.

Nahkana W-Profile tuotteissa on ruotsalainen Tärnsjön nahka. Solkivaihtoehtoina ovat ruostumaton teräs ja kullanhohtoinen messinki. Tuotteita saa kolmessa eri värissä: mustana, tummanruskeana ja konjakin värisenä.

– Perinteisesti ravivaljaiden valmistuksessa käytetty Tärnsjö-nahka on kestävyydeltään ja muotoutuvuudeltaan erinomaista sekä tasalaatuista, mutta ei suinkaan halvinta Markku Wahlsten ja Anne Santonen kertovat ja jatkavat:

– Tärnsjö-nahan pinta vanhenee kauniisti ja luonnollisesti. Nahka paranee käytön ja rasvaamisen myötä. Tärnsjö-nahka on kasviparkittua, ympäristöystävällisesti valmistettua ja dermatologisesti testattua. Siksi W-Profilen tuotteet eivät aiheuta hevosille iho-oireita.

Veljekset Wahlsten Oy:n Lahden tehtaalla jalostetaan kekseliään tuotekehittelyn ansiosta aina koko vuota. Tärnsjö-nahkavuotia yritys jatkojalostaa W-Profile tuotteiksi vuosittain useita satoja.

– Ranskalaiset miesohjastajat pitävät myös vaaleanpunaisesta ajopuvun värinä.
– Tärnsjö-nahan pinta vanhenee kauniisti ja luonnollisesti. Nahka paranee käytön ja rasvaamisen myötä.