Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on vitamiinin kaltainen yhdiste, jonka toin suomalaisten tietoisuuteen 30 vuotta sitten. Ihminen saa noin 5 mg päivittäin ruuastaan ubikinonia. Sardiinit ovat hyvä ubikinonin lähde, mutta niitä pitäisi syödä 1,5 kg saadakseen 100 mg Q10:tä. Ihmisen maksa valmistaa sitä vähäsen, mutta ei tarpeeksi ikääntyville ja kolesterolilääkkeitä käyttäville ihmisille, jotka potevat usein Q10-vajetta. Se lisää statiinien sivuvaikutusten ja sairastumisen riskiä sekä heikentää fyysistä ja henkistä kuntoa.

Q10:n nauttiminen ruoan lisänä edistää terveyttä monin tavoin, todistavat espanjalaisten Navarran, Cordoban, Sevillan ja Castilla–La Manchan yliopistojen kliiniset tutkimukset ja käytännön kokemus. Navarrassa sydänkirurgit määräävät ubikinonia sydänleikkauksiin meneville potilailleen, sillä Q10 vahvistaa sydäntä ja vähentää leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita ja sydänlääkkeiden tarvetta. Ubikinonilla ei ole sivuvaikutuksia jatkuvassakaan käytössä, sydänkirurgit korostavat.

Cordoban yliopistollisen Reina Sofia -sairaalan tutkimusten mukaan Q10 ehkäisee vanhenemiseen liittyviä muutoksia ja vähentää kroonisten sairauksien riskiä. Sevillan yliopistossa hoidetaan Q10:lläfibromyalgiaa: 300 mg päivässä lievittää lihas- ja nivelkipuja ja -jäykkyyttä, ahdistusta, migreeniä ja unihäiriötä ja vähentää kipulääkkeiden tarvetta, sanoo tutkimusryhmää johtava professori Mario Cordero. ”Fibrojen” elimistössä myllertävät hapetusstressi ja krooninen matala-asteinen tulehdus (inflammaatio), joita ubikinoni ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa. Ubikinonista on hyötyä myös diabeetikoille, sydän- ja syöpäpotilaille sekä hermostoa rappeuttavia tauteja poteville, Cordero lisää. Castilla–La Manchan ja muiden espanjalaisyliopistojen yhteisen tutkimuksen mukaan Q10 voi suojata aivoja Alzheimerin taudilta.

Tanskalais-ruotsalainen 420 sydänpotilaan kahden vuoden hoitotutkimus ubikinonilla (300 mg/vrk) oli varsinainen läpimurto, joka kohahdutti sydänlääkäripiirejä ja muutti lääkäreiden suhtautumistapaa myönteiseksi Q10:een. Se näet vähensi sydänoireita ja pudotti kuolleisuuden puoleen lumetta saaneisiin verrokkeihin näden. Japanissa lääkärit ovat jo kauan määränneet ubikinonia sydäntautien hoitoon. Ensimmäiset kliiniset ubikinonitutkimukset julkaistiin jo lähes 50 vuotta sitten ja sen jälkeen tutkimuksia on ilmestynyt yli 3500 (keskimäärin 77/vuosi).

Niistä huolimatta läheskään kaikki suomalaiset lääkärit eivät tunne vielä ubikinonia, eivätkä osaa neuvoa potilaitaan sen käytössä. Suomalaisissa Käypä hoito -ohjeissa tosin ubikinonia suositellaan migreeniin (150-300 mg/vrk).

Hammaslääkärit tietävät, että ubikinoni on hyvä ja turvallinen täydentävä hoito ientulehduksessa, periodontiitissa. Q10:n terveysvaikutukset tulevat yleensä esille täysimääräisinä parin kolmen kuukauden säännöllisen käytön jälkeen. Itse otan aamuisinubikinonia200–300 mg päivän energian tarpeen mukaan.

Matti Tolonen

Lääketieteen ja kirurgian tohtori