Suomessa haukutaan ja julistetaan puoskareiksi täydentäviä hoitoja tarjoavia terveysalan ammatinharjoittajia, mutta unohdetaan samalla, että hämmästyttävimpään kaukoparannukseen yltää papereitaan selaileva vakuutuslääkäri. Tiedossani on tapauksia, joissa tauti kuin tauti paranee vakuutuslääkärin työpöydällä potilaan ollessa toimenpidettä suoritettaessa satojen kilometrien päässä.

Varsinaista kaukonäköisyyttä harrastaa myös Helsingin Sanomat. Kun pikkuparlamentin Kansalaisinfossa 22.10.2015 järjestetään erään kansanedustajan aloitteesta tapahtuma, jossa etsitään toimivia ratkaisuja kilpirauhaskiistaan, silloin valtakunnan päälehti tietää jo etukäteen, mitä siellä tullaan käsittelemään. Lehti korjaa sittemmin ennusteensa paremmin vastaamaan todellisuutta, mutta poistaa virinneestä vilkkaasta nettikeskustelusta lukuisia asiallisia kommentteja. Suomessa ei ole sensuuria?

Suomessa ei myöskään ole köyhiä. Tilastokeskus löytää toki vähän yli puoli miljoona suomalaista, jotka ovat pientuloisia, mutta sosioekonomisesti rajoittuneita ei siis ole. On lottovoitto syntyä Suomeen, tai ainakin sellainen voitto on tarpeen arjesta selviytymiseen. Lottovoiton jos saisin, niin poistaisin maasta räikeimmät epäkohdat.

Pitkäaikaisasunnottomien vähentämisohjelman tutkimuksessa todetaan, että asunnottomia on Suomessa noin 7 100, joista toistatuhatta on pitkäaikaisasunnottomia. Tätä häpeäpilkkua ei voi lieventää määrittelemällä nämä onnettomat ihmiset esimerkiksi asumiskustannuksista vapautuneiksi. Sanoista tekoihin tai sitten lottovoittoja oikeisiin käsiin?

Vitsit ovat vähissä kun sallitaan kemiallisesti kovetetun kasviöljyn myynti kasvirasvana. Oikein olisi kertoa totuus margariinirasian kyljessä: katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetettu kasviöljy. Mutta kuka sellaista teollista moskaa suostuisi syömään? Terveystietoisen kuluttajan on kaupan hyllyiltä erittäin vaikea löytää väärentämätöntä kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä kun hyllytilan vievät monikansallisten elintarvikeyritysten huijaustuotteet. Miten saataisiin tämä asia kuriin ja kuluttajien luottamus aitoon ruokaan palautettua?

KUKA?

Christer Sundqvist

KauppaSuomen kolumnisti, filosofian tohtori Christer Sundqvist on monessa liemessä keitetty biologi, yllätyksellinen tietokirjailija, suosittu terveysbloggaaja, ravintoasiantuntija ja monelle tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija.

Löydät lisää luettavaa täältä: http://turpaduunari.fi/ ja http://ravintokirja.fi/