Sairastuminen johdatti uuteen työhön

Oven tulee avaamaan terveyttä ja elämäniloa uhkuva nainen, jonka seurassa on heti hyvä olla. Päivämme alkaa pirteällä ja terveellisellä viherpirtelöllä, jonka Una Jalli sekoittaa tummanvihreästä salaatista, banaanista, päärynästä ja vedestä.

Una Jallin luontaishoitola Toivomaan Luontaisterapia on sisustettu tummin sävyin ja voimakkaasti intialaisin vaikuttein.

Kotina ja hoitotilana toimiva huoneisto suorastaan kutsuu rauhoittumaan jo heti sisään astuessa. Mutta yhtä maagisen rauhoittava on luontaishoitolan omistaja itsekin.

– Minulle on tärkeää ottaa jokainen asiakas vastaan omana itsenään. Haluan olla myös läsnä hoidon aikana, sillä teen tätä työtä sydämellä, asiakkaan parhaaksi, Una Jalli kertoo.

Sen voi hyvin uskoa, sillä Una ei ole valinnut tätä työtä, vaan työ valitsi Unan.

Tarinassa on syytä palata aikaan seitsemän vuotta sitten, jolloin Unan oma terveys oli niin heikko, että hän pahimmillaan uskoi joutuvansa viettämään loppuelämänsä pyörätuolissa.

Hän sai ensimmäiset huolestuttavat oireet seitsemän vuotta sitten. Aluksi oikea jalka alkoi oireilemaan ja siinä ilmeni ihmeellistä hermosärkyä.

– Tavarat alkoivat tippua käsistäni ja vasen puoleni alkoi halvaantua. Oireet menivät niin pahaksi, että ne vaikuttivat jo nielemiseen ja puheeseen.

Una kävi lääkärissä neljän vuoden ajan.

– Mitään syytä ei löydetty, vaan minulle kirjoitettiin aina vain erilaisia pillerireseptejä. Tuntui, että en jaksa enää sairaskierrettä. Minulla epäiltiin Alzheimerin tautia, MS:ää tai jotain muuta lihassairautta. Uskoin joutuvani lopulta pyörätuoliin, hän kertoo omituisista oireistaan.

Syy löytyi vihdoin lahtelaisen luontaisterapeutti Siqri Piiraisen vastaanotolla, jonne Una meni hakemaan apua.

– Siqri löysi hampaastani vanhan amalgaamipaikan, josta vuoti elohopeaa kehoon.

Edessä oli pitkä ja kallis tie, kun Una alkoi poistattamaan yhteensä yhdeksää amalgaamipaikkaa.

– Välillä olin niin huonossa kunnossa, että jouduin lähtemään kesken työpäivän päivystykseen. Samaan aikaan Siqri hoiti minua akupunktiolla, jonka avulla nykiminen lihaksissa lakkasi ja puheeni normalisoitui. Elohopean poistuminen kehosta voi kestää 68 vuotta.

– Tällä hetkellä voin hyvin eikä ikäviä oireita enää ole, Una kertoo.

Sairastuminen ja siitä paraneminen muutti kuitenkin Unan elämän suunnan täydellisesti. Una opiskeli aluksi Siqri Piiraisen koulutuksessa luontaisterapiaa ja täydensi oppejaan NLP-kouluttajana toimivan Reetta Vanhasen koulutuksissa.

– Viime kesänä olin Intiassa opiskelemassa mielenhallintaa, energiahoitoja sekä henkistä vahvuutta, joiden avulla pystyn poistamaan traumoja uusilla mielikuvilla ja vaikutan sitä kautta omaan tulevaisuuteeni, Una kertoo.

Halu auttaa ihmisiä saa Unan opiskelemaan uutta jatkuvasti.

– Miia Saastamoisen opissa olen tutustunut ravintopuoleen, joka on iso osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä. Erityisen tärkeää ravinnossamme on terveellinen lehtivihreä, joka esimerkiksi tulehdussairauksissa vaikuttaa parantavasti estämällä bakteerien lisääntymisen. Lehtivihreällä on paljon muitakin suotuisia vaikutuksia esimerkiksi solujen aineenvaihdunnan edistäjinä, vastustuskyvyn lisääjinä sekä elimistön tasapainottajina. Lehtivihanneksia tulisikin nauttia päivittäin ja mielellään joka aterialla.

Una itse aloittaakin jokaisen päivänsä terveellisellä viherpirtelöllä.

– Aamu on puhdistautumisen aikaa, joten viherpirtelö tulee nauttia aamulla ensimmäiseksi. Aamiaisen syön yleensä vasta tunnin päästä viherpirtelön juomisesta.

Käytetystä energiasta jopa 80 prosenttia kuluu siihen, miten suolisto kuluttaa nautitun ravinnon. Siksi Una suositteleekin oikeanlaisia aineksia kehon ja mielen hyvinvointiin.

– Eihän autonkaan tankkiin tankata mitä tahansa polttoainetta. Esimerkiksi liiallinen maitotuotteiden käyttö limottaa kehoa ja kotimaisissa viljoissa on proteiinipätkiä, joita suolisto ei pysty sulattamaan. Valkoisen sokerin ja liian rasvan käyttö on myös epäterveellistä.

Ennen luontaisterapeutiksi ryhtymistään Una on työskennellyt vanhusten parissa sekä useammankin ihmisen henkilökohtaisena avustajana.

Nykyisin Unan energiaa virtaavien käsien kautta saa syvähierontaa, vyöhyketerapiaa, shiatsua, intialaista päähierontaa, kukkaterapiaa, reiki- ja hypnoosihoitoja sekä homeopaattista lääkintää.

Tunneherkkä Una tekee työtään täydestä sydämestään. Aviomies Sakke näkeekin usein Unasta työpäivän päätteeksi, jos asiakkaana on ollut haastavassa elämänvaiheessa ollut henkilö.

– En halua ottaa päiviini liikaa asiakkaita, että jaksan varmasti keskittyä jokaiseen ihmiseen, Una kertoo.

Hoidot antavat kuitenkin voimaa myös hoitajalle.

– Esimerkiksi reikihoidon antamisesta saan itsekin iloa ja energiaa.

Una tietää , että luontaisterveydestä on oikeasti apua.

– Suorituspaineinen elämä, kiire, hektisyys ja stressi saavat meidät voimaan pahoin. Jos kulutamme jatkuvasti akkujamme työn ja perheen kanssa, täytyy myös osata ladata omia akkuja. Usein käy kuitenkin juuri niin, että ensimmäisenä luovutamme siitä, mikä antaisi itselle eniten. On yleistä ajatella, että en lähde nyt vaikkapa jumppaan, kun on ollut niin kiire päivä, Una antaa esimerkin.

– Monilta puuttuu kyky elää tässä hetkessä. Joudun opettelemaan sitä itsekin koko ajan.

Mitä enemmän Una on opiskellut, sen tietoisemmaksi hän on tullut, miten vähän tietää.

– Seuraavaksi haluan opiskella eläinterapiaa. Eläimet rakastavat kosketusta ja hierontaa siinä missä me ihmisetkin. Esimerkiksi kukkaterapia toimii eläimillä hyvin ja vahvistaa esimerkiksi arkaa eläintä, Una Jalli kertoo.

”Mustikka antaa viher-pirtelöön voimaa.”

Kuka?

oman maun mukaan, esimerkiksi:

• Edistää solujen aineenvaihduntaa

• Edistää uuden, terveen kudoksen muodostumista

• Parantaa tulehduksia

• Lisää elimistön hapenottokykyä

• Normalisoi happoisuutta

• Normalisoi suolen bakteerikantaa

• Lisää vastustuskykyä

• Edistää veren muodostumista

• Mahdollistaa pysyvän terveyden sekä hyvän henkisen ja fyysisen suorituskyvyn

• Palauttaa elimistön tasapainon

• Poistaa myrkkyjä elimistöstä

• Voimistaa sydämen toimintaa ja elvyttää verisuonia, sisäelimiä, kohtua ja keuhkoja

• Suojaa säteilyltä

• Ei haittavaikutuksia

Ikä: 42 vuotta.

Syntymäpaikka: Kerava.

Asuinpaikka: Kärkölä.

Ammatti: Luontaisterapeutti.

Perhesuhteet: Aviomies, 23, 20, 17 ja 16-vuotiaat lapset sekä englanninbuldoggi Lyyli, saksanpaimenkoira Patu, koirasudet Poju, Fauna, Ares, Fido ja Alfa ja Antero-kissa.

Harrastukset: Koirat, maalaaminen, remontointi sekä huonekalujen entisöinti, liikunta.

Perheen motto: Yhdessä olemme

Banaania ja päärynää

Banaania ja omenaa

Banaani ja 1,5 dl mansikoita

Kiivi, banaani ja noin 1,5 dl vadelmia

Päärynä, banaani ja noin 1,5 dl mustikoita

Mangoa, banaani ja noin 1,5 dl mustaherukoita

Lehtikaali

Persilja

Nokkonen

Voikukka

Vuohenputki

Savikka

Apilat

Poimunlehti

Maitohorsma

Vesiheinä

29Vesikrassi

Koivunlehdet

Viinimarjanlehdet

Naatit

Versot

Tumman-

vihreät

salaattivi-

hannekset

Pinaatti

Lehtiselleri