Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos (THL) on julkaisemassa uusia ruokasuosituksia lapsiperheille. Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille -kirjanen saa terveystietoiset kohottamaan kulmakarvojaan ja puistattelemaan päätään. Kommentoimme äskettäin kirjasen antia ja se herätti kiinnostusta ainakin sosiaalisessa mediassa.

Viljaa pyydetään suosimaan ja nauttimaan runsaskuituisina täysjyvätuotteina. Tämä viljan tuputus ei meitä miellytä ja pyydämme lapsiperheitä nauttimaan vain vähän näitä lihottavia ja väsyttäviä ruoka-aineita.

Maitovalmisteet rasvattomina tai vähärasvaisina? Kasvava lapsi tarvitsee energiaa. Sitä hän saa mieluusti täysrasvaisista, mahdollisimman vähän prosessoiduista maitovalmisteista. Kehotus vaihtaa voi keinorasvoihin ja raffinoituun monokulttuuri-muovirypsiin ei kuulu tähän päivään.

Mitä, jos suositeltaisiin perunan sijaan, mitä tahansa elinvoimaisempia, maukkaampia, värikkäämpiä, perinteisempiä juureksia? Perunahan on kaikista maailman juureksista se mauttomin ja vähiten ravitseva. Miksi tässäkin piti valita virallisiin suosituksiin vaihtoehtojen joukosta se absoluuttisesti huonoin?

Luomusta varoitellaan THL:n kirjasessa, ehkä siksi, ettei se ruoki petrokemianteollisuutta eikä myrkkyteollisuutta, joka maksaa asiantuntijoiden palkat suoraan tai epäsuorasti. Luomu ei maksa yhdenkään virallisen, valtiollisen tai akateemisen asiantuntijan huveja.

Kananmunien käyttörajoitus on käsittämätöntä. Laadukkaat kananmunat ovat lapsiperheen pelastus, sillä ne ovat ravinnetiheimpiä ruokia mitä Suomessa voi syödä.Rasvaliukoisia vitamiineja kuten A, D, E ja K, saadaan nykyään länsimaissa vain murto-osa luonnonkansojen tasosta, ja tämä johtaa sairasteluun. Mitä THL suosittelee? Entistä vähemmän rasvaa! Täysmehuja kannattaa kirjasen neuvoista huolimatta rajoittaa, sillä nykyiset mehut ovat käytännössä lähempänä nestemäistä karkkia kuin terveyttä edistävää marjaa ja hedelmää.

Terveyttä nämä uudet ohjeet eivät edistä ainakaan niillä, jotka ovat sen jo menettäneet. Ei ihme, että kansa kapinoi viranomaisvalistusta vastaan!

KUKA?

Christer Sundqvist

KauppaSuomen kolumnisti, filosofian tohtori Christer Sundqvist on monessa liemessä keitetty biologi, yllätyksellinen tietokirjailija, suosittu terveysbloggaaja, ravintoasiantuntija ja monelle tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija.

Löydät lisää luettavaa täältä: http://turpaduunari.fi/ ja http://ravintokirja.fi/