KauppaSuomi-lehti kysyi eduskuntavaaliehdokkailta ei ehkä niin perinteisiä kysymyksiä. Näin he vastaavat.

J os Sinä valitsisit seuraavaan hallitukseen kolme puoluetta, mitkä ne olisivat?

– Olen ollut perinteisesti porvariyhteistyön kannattaja. Nykytilanteessa saattaisi olla hyvä rakentaa hallitus Keskustan ja SDP:n varaan. Äänestäjät kuitenkin ratkaisevat puolueiden keskinäisen järjestyksen ja vaalin tulosta pitää minun mielestäni kunnioittaa.

Mitkä liikenneväylät Suomessa on ensisijaisesti korjattava ja missä järjestyksessä?

– Raumalta Hollolan ja Lahden kautta Kouvolaan kulkeva valtatie 12 on yksi merkityksellisimpiä valtaväyliä Suomessa. Valtatie 12 parantaminen on yksi keskeisimpiä hankkeita koko maan perusteollisuuden ja logistiikan kannalta. Lahden alueella tärkeää on saada Lahden eteläisen kehätien toteutus käyntiin.

Myös perustienpitoon pitäisi panostaa. Tieverkon kunto on yksi isoja haasteita maakunnassamme. Nykyrahoituksella huonokuntoisten päällystettyjen teiden määrä lähes kolminkertaistuu 10 vuodessa Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä. Tällä on suuri merkitys paitsi meille tavallisille tienkäyttäjille, myös ammattiliikenteelle sekä elinkeinoelämälle ja teollisuudelle.

Pitäisikö liputuslakia muuttaa siten, että Suomen lippu voisi liehua yötä päivää vapusta syyskuun loppuun?

– Liputuslakia ei ole tarpeen muuttaa. Jokaisella on oikeus liputtaa Suomen lipulla silloin, kun katsoo sen aiheelliseksi, mutta on hyvä pitää kiinni siitä, että lippu lasketaan auringon laskiessa tai viimeistään kello 21. Meillä on muina aikoina tangossa isännänviiri.

Jos voittaisit lotossa miljoona euroa, antaisitko siitä jonkin osan kehitysapuun? Kuinka suuren osan ja mihin tarkoitukseen?

– Jos voittaisin lotossa, niin lahjoittaisin osan voitosta lasten ja nuorten kulttuuri- ja liikuntaharrastusten tukemiseen.

Oletko valmis muuttamaan liikennesakotusta siten, ettei hyvätuloisten tulisi jatkossa maksaa kymmenkertaisia summia samasta ylinopeudesta vähävaraisiin kuljettajiin verrattuna?

– Ajokielto on tehokkaampi tapa ehkäistä ylinopeuksia kuin suuret sakot. Suomessa voitaisiin ottaa käyttöön ajokortin pisteytysjärjestelmä, kuten monessa muussa Euroopan maassa. Siinä ajokortin mukana tulee tietty määrä pisteitä, joita menettää liikennerikkomusten myötä. Tietyn pistemäärän menetyksen jälkeen kuljettaja määrätään ajokieltoon. Rattijuopumuksista pitäisi olla nykyistä ankarammat rangaistukset.

Jos olisit lähitulevaisuudessa miljoonaperijä, muuttaisitko verotussyistä muualle? Jos muuttaisit, mihin?

– En muuttaisi. Minun kotini on Suomessa ja Päijät-Hämeessä, enkä halua muuttaa Lahdesta pois.

Kuka?

Antti Kalliomaa

Ikä: 38

Syntymäpaikka: Lahti

Asuinpaikka: Lahti

Ammatti: Pääsihteeri (Suomen Nuorisoseurat ry)

Perhesuhteet: Vaimo ja yksi lapsi

Harrastukset:

Kitaransoitto – Beatles ja John Lennon

Mieskuorolaulu – Serenadit ja Sibelius

Lukeminen – Ilkka Remes ja Taru sormusten herrasta

Ulkoilu – Juoksu ja retkeily

Ruoanlaitto – grilliherkut ja slow food