Näe Jyväskylän asuntomessuilla

Jyväskylän asuntomessujen teemoina ovat Alvar Aalto ja puutarha. Uutta asuntomessuilla ovat asiantuntijoiden räätälöimät teemareitit, joiden avulla messusisältöön on entistä helpompi tutustua. Messuilta saa ideoita myös puutarhoihin.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

Heinäkuun 11. päivä käynnistyvät Jyväskylässä Suomen 45. Asuntomessut. Jyväsjärven kupeeseen on kohonnut Äijänrannan messualue, jolta löytyy 43 erilaista kohdetta. Kohteiden koossa, hinnoissa ja sisustustyyleissä löytyy kiinnostavia vaihtoehtoja joka makuun. Pientaloja on 37 sekä lisänä 13-kerroksinen tornitalo, Jyväskylän Maailmanpylväs.

Ensimmäistä kertaa messuilla toteutetaan puutarhanäyttely, sillä yhä useampi messukävijä kertoo hakevansa ideoita pihoihin ja puutarhoihin.

Puutarhanäyttelyn runko rakentuu mallipuutarhoista, jotka sijaitsevat keskellä messualuetta. Tarkoituksena on tuoda Suomeen tuulahdus keskieurooppalaisesta puutarhanäyttelykulttuurista. Jyväskylä on Alvar Aallon kaupunki, joten itseoikeutetusti maailmankuulu arkkitehti on toisena messujen teemana.

Alvar Aalto muistetaan näyttävistä julkisista rakennuksista, mutta hän suunnitteli myös paljon tavallisia asioita tavallisille ihmisille. Garantia-rakennuksen messukohde on arkkitehti Jari Ahlströmin käsialaa. Elementit toimitti Suomen Kodikas-talot. Villa Elissan sisustuksen on suunnitellut Ulla Sallisalmi .

Sallisalmella on ollut sisustusta suunnitellessa mielessä mielikuvitusperhe ja heidän tarinansa.

Hänen mielestään Aaltoon liitetty elitistisyys on harhaa. Aalto suunnitteli paljon arjen kauneutta tavallisille ihmisille.

– Tässäkään kohteessa ei ole mitään pröystäilevää, Ulla Sallisalmi toteaa.

Sallisalmi tunnustautuu Aaltofaniksi. Hän tietää myös Ahlströmin intohimon Suomen kenties tunnetuinta arkkitehtiä kohtaan. Niinpä oli unelmatyö piirtää ja suunnitella sellainen talo, jossa oma mielenkiinto Aaltoa ja hänen suunnitteluaan kohtaan toteutuu.

Aallon filosofia näkyy jo pohjaratkaisussa. Heti kun astuu sisälle aukeaa esteetön näkymä sisäpihalle. Aallon mielestä puutarha kuuluu kotiin yhtä lailla kuin mikä tahansa huoneista, niinpä lähes koko talosta on näkymä sisäpihalle atriumiin.

– Aalto halusi sitoa ulkotilat kodin yhteyteen niin tiiviisti, että hän saattoi piirtää paikat pyykkitelineelle tai ryytimaalle.

Valo ja varsinkin valon suunnat olivat Aallolle tärkeitä. Suurilla ikkunapinnoilla tuotiin valo taloon tarkkaan harkiten, mihin suuntaan ne ovat. Niinpä talossa olevan pitkähkön makuuhuonesiiven käytävän seinä on lähes pelkästään ikkunaa.

Materiaalina on käytetty paljon Aallolle tärkeää koivua ja lattiana on luonnollisesti Aallon omaa Saima-parkettia.

– Koivu oli ainoa materiaali mitä saattoi ajatella, se on lähes pyhä suomalaisuuden symboli. Aalto teki kokeiluja koivupaneelista ja koivuvanerista, joten Villa Elissassa on käytetty koivupaneelia, Sallisalmi kertoo.

Hän halusi taloon jotakin seuraavan sukupolven Aaltoa. Niinpä suomalaiset nuoret muotoilijat ovat saaneet suunnittelunsa jälkiä esille. Paneeli on UPM:n valmistamaa ja Ari Kanervan suunnittelemaa. Se tulee tuotantoon Villa Elissan myötä.

Toinen Aallolle tyypillinen materiaali, tiililaatat, ovat myös nähtävissä talossa useassa kohtaa. Niissä Sallisalmi halusi olla uskollinen esikuvalleen. Ulkovuoraustiilellä tehty oleskelutilojen lattia on tehty samalla tavalla kuin Säynätsalon kunnantalossa.

– Muuratsalon koetalosta sain idean muurata seinään koboltinsinistä laattaa. Se ei ole trendikäs, mutta se on tähän taloon sopiva ratkaisu.

Suunnittelijan mukaan huonekaluissa olisi ollut liian ilmiselvä valinta kantaa sisään Artekin kalusteet. Niinpä myös niissä uuden sukupolven Aalto saa päätään esiin.

Villa Elissa on kunnianosoitus suomalaiselle suunnittelulle. Ellei halua messuilla kiertää kaikkia kohteita, Alvar Aallon tahtiin hengittävä koti sijoittuu messuorganisaation suosittelemalle reitille.

”Alvar Aaltoon liitetty elitistisyys on harhaa. Aalto suunnitteli paljon arjen kauneutta tavallisille ihmisille.”
Talo Alvar Aallon hengessä:

-Runsaasti koivua

-Paljon tiililaattoja

-Suojainen atriumpiha, jonne näkymät joka puolelta taloa

-Paljon ikkunapintaa

-Vesiaihe pihassa

-Yksinkertainen pohjaratkaisu ilman kikkailuja