Samuli Turusen tie ammattimuusikoksi alkoi Teuvo Pakkalan koulussa Oulussa.

Teksti: Reetta AholaKuva: Klaus Susiluoto

Oululaissyntyinen klarinetisti Samuli Turunen , 23, aloitti lokakuun alussa työt Kaartin soittokunnassa. Tampereen ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogiksi opiskelevalle Samulille vuoden sijaisuus on unelmapesti.

– Haaveenani on ammattimuusikon ura orkesterissa, ja nyt saan työskennellä erittäin arvostetussa ja kuuluisassa Kaartin soittokunnassa. Joskus olisi hieno soittaa myös sinfoniaorkesterissa, hän pohtii.

Kaartin soittokunnan työhön oli soittokoe, jossa soitettiin kolme kierrosta: ensin vapaavalintainen, sitten ennalta määrätyt orkesteripaikat ja kolmannella kierroksella Prima vista.

Ennalta määrätyistä orkesteripaikoista soittajat saivat tiedon kaksi viikkoa ennen soittokoetta. Prima vista -soitossa soitetaan suoraan nuotista kappale, jota soittaja ei ole nähnyt tai kuullut aiemmin. Klarinetistin paikkaa haki kolme soittajaa.

Kaartin soittokunta , Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ammattiorkesteri, aloitti toimintansa 1819. Nykyisin soittokunta on 48-henkinen Suomen puolustusvoimien edustussoittokunta. Se esiintyy Puolustusvoimien tilaisuuksien lisäksi valtiollisissa edustustilaisuuksissa kuten valtiovierailuilla ja Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Lisäksi soittokunta esiintyy yleisölle avoimissa konserteissa.

Lokakuussa työnsä aloittanut Samuli on esimerkiksi ollut tämän syksyn aikana soittamassa Intian presidentin Suomen valtiovierailun vastaanottoseremonioissa sekä monissa Puolustusvoimien tilaisuuksissa, seppeleenlaskutilaisuuksissa ja armeijan kutsunnoissa.

– Näissä eri tilaisuuksissa Kaartin soittokunta soittaa erilaisissa pienemmissä kokoonpanoissa, Samuli kertoo.

Itsenäisyyspäivänä Kaartin soittokunnalla ja Samulilla riittää työtehtäviä aamusta iltaan.

– Aamulla Kaartin soittokunta osallistuu seppeleen laskuun Hietaniemen hautausmaalla. Aamupäivällä olemme soittamassa Hämeenlinnassa Itsenäisyyspäivän paraatissa. Illalla koko Kaartin soittokunta juhlistaa Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa.

– Soitamme perinteistä ja modernia puhallinmusiikkia presidenttiparin ottaessa vieraita vastaan. Illemmalla on sitten vuorossa tanssimusiikkia, Samuli kertoo.

Harjoittelu Linnan juhlia varten alkoi marraskuun viimeisellä viikolla.

Varusmiespalveluksensa Samuli suoritti Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa.

Samulin koulutie oli musiikkivoittoinen. Ala-asteen kolmannesta luokasta alkaen hän on ollut musiikkiluokalla, ensin Teuvo Pakkalan koulussa, sittemmin Madetojan musiikkilukiossa, josta kirjoitti ylioppilaaksi 2010.

Samuli on perinyt musikaalisuuteensa sekä äidiltään että isältään. Hänen äitinsä, sopraano Leena Reinman , avustaa tätä nykyä Kansallisoopperassa.

Samulin mukaan lahjakkuus auttaa ammattimuusikon tiellä, mutta olennaista on ahkera harjoittelu. Samuli on sekä opiskelunsa että nyt työnsä ohella harjoitellut koko ajan säännöllisesti myös omatoimisesti, vähintään tunnin verran päivässä.

Parasta rentoutumista hänelle on luova laiskottelu.

– Kun saa olla vain.

Samuli asuu tyttöystävänsä, Laura Vaittisen , 26, kanssa Helsingissä. Laura opiskelee Sibelius-Akatemiassa trumpetin soittoa. Tammikuun alussa hän aloittaa työt Kymi Sinfonietassa varaäänenjohtajana.

Klarinettia soittaessa soittoasento vetää helposti hartioita eteenpäin.

29– Rintakehää avaavat, pyörittävät liikkeet ovat hyviä palauttavia liikkeitä, Samuli toteaa.

Soittaessa koko keho työskentelee. Puhallinsoittajan on osattava käyttää hyödykseen erityisesti pallealihasten voimaa puhallusta tuottaessa.

– Tämän tekniikan hyödyntäminen ja kehittäminen edellyttää tarkkaa keskittymistä soittotilanteessa, Samuli toteaa.

Samuli ja Laura nauttivat käydä kuuntelemassa erilaisia konsertteja, myös oopperoiden seuraaminen miellyttää heitä.

– Nautimme konsertista tai oopperasta, emme kuuntele mahdollisia virheitä, opiksemme toki otamme muiden ammattisoittajien tavasta työskennellä, he toteavat.

”Soitamme perinteistä ja modernia puhallinmusiikkia presidenttiparin ottaessa vieraita vastaan. Illemmalla on sitten vuorossa tanssimusiikkia.”

Kuka?

Samuli Turunen

Ikä: 23 vuotta

Syntymäpaikka: Oulu

Asuinpaikka: Helsinki

Ammatti: Opiskelija, klarinetisti Kaartin soittokunnassa