10-vuotiaassa tukkuliikkeessä varaudutaan jo ensi syksyyn

Ilma-aseet ovat nousseet uudeksi trendiksi. Se näkyy kysynnän kasvuna myös tukkuliike HW-Companyssä.

HW-Company Oy Kokkolassa on kahden perheen ylläpitämä tukkuliike, joka tuo maahan metsästys- ja urheiluaseita. Aseiden, patruunoiden ja muiden ampumistarvikkeiden lisäksi valikoimaan kuuluu tekstiilejä ja kenkiä. HW-Company Oy välittää aseita ja ampumatarvikkeita noin sadalle jälleenmyyjälle ympäri Suomen. Yritys viettää tänä vuonna kymmenvuotisjuhlaansa.

Yrittäjä Esko Erkkilä kertoo, että asekauppa on muuttunut merkittävästi vuosien saatossa. Taantuma on jättänyt jälkensä myös asekauppaan, mutta nykyhetki ja tulevaisuus vaikuttavat valoisammilta.

– Aselupien saaminen on parantunut. Jonotusajat eivät enää ole kovin pitkiä, riippuen tietenkin poliisipiireistä. Kaupankäynnin muuttuminen näkyy myös siinä, että aseita myydään nyt ympäri vuoden kun vielä muutama vuosi sitten syksy oli selkeää sesonkiaikaa, Erkkilä toteaa.

HW-Companyn tukkuliikkeellä ei ole omaa myyntipistettä, vaan Kokkolan toimipisteessä on konttori- ja varastotilaa noin 1500 neliömetrin verran. Suuren osan varastotilasta nappaavat erä- ja metsästystekstiilit.

– Varsinkin vaellus- ja metsästyskenkiä myydään paljon myös muille kuin aseharrastajille.

Asekauppa vaatii Esko Erkkilän mukaan ennakointia, arviointia ja riskinottoa. Tällä hetkellä Erkkilä käsittelee ensi syksyn tukkutilauksia.

Jälleenmyyjien toiveista saa hyvää osviittaa siitä, mitä artikkeleita tarvitaan, mutta yllätyksiin pitää silti osata varautua.

– Tehtaiden toimitusajat ovat melko pitkiä. Yhdysvalloista tilatessa tulee varautua vähintään puolen vuoden odotukseen. Eurooppalaisten tehtaiden toimitusajat ovat 2–6 kuukautta, Erkkilä laskeskelee.

Yrittäjä kertoo, että kysytyimpiä aseita ovat erilaiset pitkäpiippuiset metsästyskiväärit ja -haulikot.

– Varsinaisia hittituotteita ei ole, vaan laadukkaille metsästysaseille ja patruunoille on tasaisesti kysyntää.

Käsiasekauppa sen sijaan on lähes romahtanut. 22-kaliiperisia pistooleita ei myydä käytännössä lainkaan, ja 9 millimetrin pistoolia huomattavasti aiempaa vähemmän.

– Kun 1990-luvulla pienikin asekauppa saattoi myydä kymmenen käsiasetta päivässä, nykyään saa laittaa rastin seinään jos yhdenkin saa kaupaksi.

Uudeksi trendiksi ampuma-aseiden keskuudessa ovat nousseet ilma-aseet. Erkkilän mukaan ilma-aseella onkin hyvä päästä ampumaharrastuksen alkuun.

– Ilma-ase on helppo ja halpa tapa opetella aseen käyttämistä ja saada ampumatuntumaa. Ilma-aseeseen ei tarvita erillistä ostolupaa, joten ostokynnys on pienempi. Lisäksi hyvillä ilma-aseilla on todella hyvä jälleenmyyntiarvo, joten kannattaa panostaa laatuun, vaikka suunnittelisikin myöhemmin jatkavansa harrastusta isommilla aseilla.

Esko Erkkilä on harrastanut metsästystä kolmisenkymmentä vuotta, teinipojasta lähtien. Erkkilä on metsästänyt kaikenlaista riistaa linnuista karhuihin.

– Tarkkaan en uskalla sanoa mutta varmasti yli sata, Erkkilä pohtii kaatamiensa hirvien lukumäärää.

Yrittäjä kertoo, että asekaupan ohella metsästys- ja ampumaharrastus on muuttunut. Nykykuluttajat panostavat aiempaa parempaan laatuun. Harrastajat satsaavat aikaa asemallien pohtimiseen ja rahaa erikoisvalmisteisiin tuotteisiin. Käytössä on kuitenkin myös paljon vanhoja aseita.

– Ase on pitkäikäinen hankinta, joka ei yleensä kulu loppuun yhden ihmisiän aikana, Erkkilä toteaa. Nykymetsästäjä ei kuitenkaan pärjää yhdellä aseella, vaan halutaan erilaisia aseita ja lisävarusteita eri tilanteisiin.

Erkkilä on tutustunut metsästyskulttuuriin myös muualla kuin Suomessa. Hän on juuri pakannut rinkkansa seuraavaa retkeä varten. Luvassa on uusi kokemus Etelä-Afrikassa.

– Toivottavasti joku antilooppi sattuisi kohdalle, Erkkilä naurahtaa.

”Kysytyimpiä ovat erilaiset pitkäpiippuiset metsästyskiväärit ja -haulikot.”