Eskaron Suomen maalitehtaalla Vihdissä

Yhä useampi maalari tekee tänäkin syksynä kotiin uutta pintaa Eskaron tuotteilla. Eskaro Oy on Vihdissä toimiva yritys, joka valmistaa ja myy sisä- ja ulkomaaleja, lakkoja ja valmistasoitteita. Moni ei ehkä miellä, että suurin osa yrityksen Suomessa myytävistä maaleista myös valmistetaan Suomessa.

Teksti: Marianne Lähde

Puu- ja terassiöljyt tulevat Virosta, mutta nekin on tehty Suomen olosuhteisiin.

– Tunnetuin tuotteemme on varsinkin ammattilaisille tuttu, alusta saakka valikoimassa ollut RK Peltikattomaali, jolla on käsitelty muun muassa Bengtskärin majakan katto, Helsingin Tuomiokirkon apostolit ja päärautatieaseman katto, kertoo markkinointipäällikkö Hanna Vainioniem i.

Maalia on valmistettu Vihdissä jo yli 30 vuoden ajan. Yrityksen aikaisempi nimi oli TRK-Maalit Oy. Se vaihtui uuden omistajan myötä Eskaro Oy:ksi vuonna 2007.

Yritys on osa kansainvälistä Eskaro Group AB:ta, jolla on toimintaa Suomen lisäksi Valko-Venäjällä, Latviassa, Venäjällä, Ukrainassa ja Virossa. Maalituotantoa on Suomen lisäksi Virossa, Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa.

Koko tuotevalikoima koostuu itse kehitetyistä tuotteista.

Vuotuinen omien lakkojen ja maalien tuotanto on konsernissa yhteensä 30 000 000 litraa, josta Vihdin tehtaan osuus on noin 800 000 litraa.

– Maali pitää aina pintansa. Se on edullinen ja helppo tapa uudistaa ilmettä niin sisällä kuin ulkonakin. Trendejä tulee ja menee, mutta uusia tuotteita täytyy luoda ja kehittää jatkuvasti, Hanna Vainioniemi toteaa.

Maalin toimivuus käytössä on tärkeää. Tuotekehityspäällikkö Jussi Hietikko tekee ja testaa maaleja Suomessa, yhteistyössä yhtiön tuotekehitystiimin kanssa.

– Lapsi- ja koiraperheisiin erinomaisen hyvin sopivat pestävät ja pyyhittävät Silk ja Safira ovat löytäneet tiensä kuluttajien ostoskoreihin. Lähes hajuton ja liotteeton Eco-sarja on kehitetty erityisesti remontin keskellä asumista ajatellen. Yksi uutuutemme on kellastuneillekin paneelikatoille hyvin sopiva, Oikea paneelimaali, jolla on erinomainen peitto- ja tartuntakyky, Jussi Hietikko kertoo.

Eskaro investoi koko ajan uusien tuotteiden kehitykseen.

– Tutkimuskeskuksemme yhdistävät kokemuksen ja uusimman laboratoriotekniikan. Ukrainan Odessan uudessa maalitehtaassamme käytetään maailman tehokkainta prosessia ja teknologiaa. Asiantuntijamme osallistuvat erilaisiin tutkimuksiin yhdessä maailman johtavien raaka-ainetoimittajien kanssa.

Maalin valmistus näyttää amatööristä kiisselin keittämiseltä. Eri raaka-aineita on yli sata.

– Tiettyjä yhtäläisyyksiä sekä kiisselin tekoon että leipomiseen löytyy, Hanna Vainioniemi myöntää nauraen.

Vesiohenteista maalia valmistettaessa ensimmäiseksi tehdään jauhatuspasta, jossa maalin kuiva-aineet sekoitetaan vedestä tehtyyn geelimäiseen massaan.

– Tätä pastaa sekoitetaan voimakkaasti maalinvalmistuskoneella, eli dissolverilla noin puolisen tuntia, jonka jälkeen koneen kierroksia vähennetään ja pastan sekaan lasketaan sideaine. Valmistuksen eri vaiheissa käytetään myös lukuisia eri apuaineita, jotka estävät esimerkisi maalin vaahtoamista. Lähes kaikki maalin valmistuksessa käytettävät raaka-aineet lisätään maalin valmistusastiaan käsin, Jussi Hietikko selvittää.

– Käyttämämme sideaineet ovat pääosin suomalaisia. Lisäksi titaanidioksidi, josta saadaan valkoinen väri, tulee Porista, Hietikko sanoo.

Tuotekehitystä haastaa muuttuvien raaka-aineiden ja kuluttajatarpeiden lisäksi myös muuttuva lainsäädäntö, jota on seurattava tarkasti. Maalien reseptit ovatkin tarkoin varjeltuja yrityssalaisuuksia.

Maalin tärkeät ainesosat:

1.Sideaine.

2.Liuotin, joka on vesiohenteisissa maaleissa vesi.

3.Kuiva-aineet, kuten pigmentit ja täyteaineet.

4.Apuaineet, esimerkiksi paksuntajat, joilla saadaan aikaan maalille sopiva koostumus.

Maalin hinta muodostuu suurelta osin käytetystä sideaineesta ja valkoisesta pigmentistä.