– Aivot tarvitsevat paitsi rasvaa, myös jodia ja seleeniä

Rasvakahvilla väitetään olevan erinomaisia terveysvaikutuksia. Sen sanotaan pitävän nälän loitolla, antavan hyvälaatuista energiaa aivoille ja kiihdyttävän rasvanpolttoa.

Teksti ja kuva: Merja Kiviluoma

Rasvakahvi tuli laajaan tietoisuuteen yhdysvaltalaisen Bolletproof-yrityksen toimitusjohtajan Dave Aspreyn kautta. Suomessa Bulletproof-kahvia on saatavana Kärkkäisen tavaratalosta ja verkkokaupasta.

– Bulletproof tunnetaan Suomessa melko hyvin, mutta tuotteiden saatavuus ei ole vastannut tunnettavuutta. Tunnettavuus perustuu siihen, että Dave Aspreyn pitää viikoittaista, erittäin suosittua podcastia, jossa hän haastattelee erilaisia asiantuntijoita, kertoo Kärkkäisen luontaistuotteista vastaava Erkki Palviainen .

– Keski-Amerikassa kasvanut laadukas kahvi käy läpi tiukan prosessin, joka minimoi homeet, bakteerit ja toksiinit. Keskipaahtoisessa Bulletproof-kahvissa on selkeän kirkas maku aamun alkuun. Mikään ei myöskään estä käyttämästä jotakin muutakin laadukasta kahvia rasvakahvin tekemiseen.

Rasvakahvissa yhdistyvät katkeroaine ja rasva.

– Uskoisin rasvakahvin olevan lähtöisin vuoristoalueilta, esimerkiksi Tiibetistä. Vuoristolaiskansoilla on ollut tapana tehdä erittäin vahvaa mustaa teetä, johon on sekoitettu jakin tai vuohen maitoa. Tuloksena on ollut rasvainen kokonaisuus, joka ”herättää vaikka kuolleet”, toteaa Palviainen.

Länsimaiseen tapaan sama voidaan tehdä kahvista.

– Kahvi kiihdyttää rasva-aineenvaihduntaa. Pieninä määrinä ja oikein nautittuna kahvin voidaan katsoa olevan terveystuote. Mutta suurina määrinä ja huonolaatuisena vaikutus on päinvastainen.

Aivot ovat pääosin rasvaa. Kuten eläimilläkin, ihmisen rasva on tyydyttynyttä. Rasvan laadulla on kuitenkin väliä. Palviaisen mukaan ero on siinä, käytettäänkö teollisesti prosessoitua kasvirasvaa vai luonnollista rasvaa, kuten luomukookosöljyä ja maitorasvaa.

– Esimerkiksi voi ja kirkastettu voi ovat kahvin seassa ovat erinomaisia rasvoja. Rasva pehmentää kofeiinin virkistävän vaikutuksen nousun sekä laskun, näin vaikutus on pidempi, Palviainen uskoo.

Aivot käyttävät energiakseen joko glukoosia (sokereita) tai ketoaineita. Keskipitkät rasvahapot tuottavat Palviaisen mukaan nopeasti ketoaineita.

– Keskipitkiä rasvahappoja on paitsi kookosöljyssä myös Bulletproofin MCT-öljyssä, XCT öljyssä sekä Brain octane -öljyssä. MCT on tehty kookosöljystä, mutta se sisältää enemmän keskipitkiä rasvahappoja kuin tavallinen kookosöljy. MCT tulee sanoista Medium Chain Triglycerides, ja merkitsee siis keskipitkiä rasvahappoketjuja, Palviainen kertoo.

– Elimistö käyttää keskipitkät rasvahapot helposti energiaksi, joten MCT-öljystä saa runsaasti pitkäkestoista energiaa ilman että rasva kertyy elimistöön. MCT-öljy kehitettiin alun perin Alzheimerin taudin lääkkeeksi, selvittää Palviainen.

– Keskipitkät rasvahapot eivät kykene varastoitumaan rasvakerrokseen.

Oman kokemukseni mukaan ne toimivat hyvin ravintona aivoille ja koko elimistölle.

MCT-öljy on erityisen suosittu aktiiviliikkujien ja urheilijoiden parissa, mutta se sopii Palviaisen mielestä erinomaisesti myös painonpudottajalle.

– MCT-öljy imeytyy helposti ja ilmeisesti parantaa ravinteiden imeytymistä. Siitä on hyötyä normaalien kolesterolitasojen ylläpitämiseen sekä haitallisten bakteereiden, virusten ja sienien määrän hillitsemiseen. MCT on myös solukalvojen rakennusaine. MCT ei kiihdytä insuliinin eritystä eikä nosta sokeritasoja, kertoo Palviainen.

Bolletproofin Brain Octane -öljy sisältää myös kookoksesta ja palmuöljystä eristetty XCT-öljyä.

– Erona on se, että MCT-öljyssä on C8, C10 ja C12 -rasvahappoketjuja, kun taas Brain Octanessa (XCT-öljy) on puhdasta C8 eli kapryylihappoa.

Valmistajan väite on se, että ruokalusikallinen kapryylihappoa nostaa ketoainepitoisuudet samalle tasolle kuin kahden viikon paasto. Aivot käyttävät tehokkaasti hyödykseen ketoaineita.

– On myös hyvä tietää, että kapryylihappo tappaa tehokkaasti hiivaa sekä vähentää ns. aivosumua. Se myös parantaa muiden ravinteiden imeytymistä ja tekee viruksista näkyviä immuunipuolustukselle. Näin se tukee immuunijärjestelmää, selvittää Palviainen.

– Käyttö kannattaa kuitenkin aloittaa varovaisesti, liiallisella käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia.

Erkki Palviainen kertoo , että biohakkerointi on kasvava trendi maailmalla ja Suomessa. Siinä pyritään muokkaamaan yksittäisiä organismeja yksilön suorituskyvyn parantamiseen. Ihmiset mittaavat ja virittävät itseään myös ravinnolla. Tästä hyvä esimerkki on MCT- ja XCT-öljyt.

– Väittäisin, että tavallisimmillaan länsimaalaisen ihmisen aivot käyvät hiilihydraattirallia, josta seurauksena on insuliinitoleranssin vähentyminen. Mutta kun annat aivoille ravinnoksi rasvaa, huomaat, että olosi on selkeämpi ja terävämpi, Palviainen sanoo.

– Jos kuitenkin on tottunut käymään hiilareilla, kestää vähän aikaa, ennen kuin elimistö alkaa hyväksikäyttää rasvaa energiaksi.

Lihottaako rasvakahvi?

– Tein tästä kuukauden testin. Valmistin joka päivä puolen litran verran kahvia, johon lisäsin jopa 150 grammaa tyydyttynyttä rasvaa. Blendasin sen todella kermaiseksi seokseksi tehosekoittajalla. Join sen aamuisin. Minulla ei ollut ennen kahta vielä yhtään nälkä.

– Laihduin noin kilon viikossa ja painoni putosi 63 kiloon. Minun oli pakko alkaa lisätä hunajaa rasvakahviin ja vähentää rasvan määrää. Rasva laihduttaa, ja kun sitä nauttii jatkuvasti; elimistö oppii siihen, vastaa Palviainen.

Palviainen korostaa, että aivot tarvitsevat paitsi rasvaa, myös jodia ja seleeniä.

– Aivojen kuorikerroksessa on molempia. Merilevä on erinomainen jodin ja seleenin lähde. Niitä tarvitsee myös kilpirauhanen ja käpyrauhanen.

”Kun annat aivoille ravinnoksi rasvaa, huomaat, että olosi on selkeämpi ja terävämpi.”