Yrtit, öljyt sekä kukkaisuutteet hoitavat monipuolisesti ihoa, hiuksia ja kynsiä.

Luonnollinen ja puhdas savi on antiseptinen hoitoaine hiuksille. Savi sopii myös rikkinäiselle hiuspohjalla. Erilaisista savilaaduista löytyy jokaiselle sopiva vaihtoehto.

– Hellävarainen valkoinen savi sopii hilseilevälle hiuspohjalle. Vihreä savi puolestaan puhdistaa hiuspohjasta liiallista rasvaisuutta ja kuona-aineita, muun muassa hiustuotteiden jäämiä, Mirva Hiltunen kertoo.

Savihoidon voi tehdä kotona. Kastele hiukset ja levitä notkea savi-vesi-seos hiuspohjaan jakauksittain. Savea ei tule levittää hiuksen pituuksiin, etenkään, jos hiukset ovat kuivat tai käsitellyt.

Saven annetaan vaikuttaa lämpimän kostean pyyhkeen alla noin 10–20 minuuttia, jonka jälkeen savi huuhdellaan pois ja hiukset pestään shampoolla.

– Hoitoa voi tehostaa levittämällä hiuksiin ja hiuspohjaan öljyä, esimerkiksi auringonkukka-, seesam- tai jojobaöljyä ennen hiusten kastelua ja savea, Mirva kertoo.

Talvella kuiva pakkasilma ja lämpötilojen vaihtelut rasittavat hiuksia. Keväällä pipon alta paljastuukin usein hoitoa kaipaava, kuiva ja sähköinen hius.

Ekokampaaja, meikkaaja Mirva Hiltunen helsinkiläisestä Hiusgalleriasta neuvoo tekemään keväthiuksille kotihoidon öljyllä.

– Hiusten öljyhoito on erinomainen keino saada hiukset eloon talven jälkeen. Hyviä öljyjä keväiseen hoitoon ovat seesamöljy ja jojobaöljy, sillä ne sisältävät kumpikin aurinkosuojan 3–5. Nämä öljyt sopivat myös hierontaan ja ihonhoitoon.

Öljyä hierotaan hiuksiin ja hiuspohjaan ja sen annetaan vaikuttaa.

– Vaikutusajan jälkeen hiukset pestään normaalisti. On kuitenkin hyvä muistaa levittää hiuksiin shampoo ennen vettä, jolloin öljy irtoaa hiuksista helpommin, Mirva neuvoo.

Pienen määrän kevyttä kookosöljyä tai esimerkiksi jojobaöljyä voi sipaista kuiviin hiuslatvoihin jätettävän hoitoaineen tavoin. Kostea hius imaisee öljyn, eikä hius jää lainkaan rasvaisen tuntuiseksi.

Hiuksia ja hiuspohjaa voi kevään tullen hoitaa yrteillä. Nokkonen ravitsee hiusta ja hiuspohjaa ja edistää päänahan verenkiertoa. Nokkonen ehkäisee myös hilseen muodostumista ja vähentää hiuspohjan rasvaisuutta.

– Nokkonen soveltuu erityisesti tummille hiuksille, sillä käsiteltyihin, vaaleisiin hiuksiin voi nokkosesta irrota pieninä määrinä vihertävyyttä. Rosmariini, joka ehkäisee hiusten lähtöä ja vahvistaa hiuspohjaa, on myös hyvä yrtti tummalle hiukselle, ekokampaaja Mirva Hiltunen kertoo.

Kamomilla on hyvä vaaleiden hiusten yrtti, joka kosteuttaa ja ravitsee sekä tekee hiukset kiiltäviksi ja pehmeiksi. Kamomillasta saa myös hennon kultaista sävyä vaaleisiin hiuksiin.

Kasvivärit ovat luonnonmukainen keino loihtia hiuksiin väriä ja hohtoa. Kasvivärit tarkoittavat erilaisia hennoja, joilla hiuksiin saadaan sävyjä punaisesta mustaan ja edelleen kullanhohteeseen.

– Hiusten ekovärjäys ei suinkaan tarkoita, että hiuksista tulisi aina punaiset, sillä hennaa löytyy kolmenlaista. Tavallisella hennalla saadaan punaisen, oranssin ja kuparin sävyjä hiuksiin, indigolla loihditaan mustat kutrit, kun taas cassia on väritön, vaaleisiin hiuksiin hohdetta tuova henna, ekokampaaja Mirva Hiltunen kertoo.

Erilaisia hennoja voidaan Mirvan mukaan sekoittaa keskenään, jolloin väriskaalasta tulee laaja, kullanvaaleasta mustaan ja lukuisiin kuparin eri sävyihin.

Kasvivärit sisältävät ainoastaan luonnon omia väriaineita. Ne ovat hiukselle helliä ja hoitavia ja tukevat myös hiuspohjan terveyttä.

– Kasvivärit jäävät hiuksen pintakerrokseen toisin kuin kemialliset värit, joissa pigmentti lukittuu hiuksen sisempiin kerroksiin. Ekovärjäyksessä lopputulos on silti pysyvä.

– Kasviväreissä ei käytetä hapetinta eli vetyä, kuten kemiallisessa värjäyksessä, vaan ilman happi hapettaa kasvivärin. Siksi väri muuttuu vielä päiviä värjäyksen jälkeen, Mirva selvittää.

Kasviväreillä ei pystytä vaalentamaan hiusta, vaan ainoastaan kirkastamaan hiuksen omaa väriä.

Hiusten kuivuus ja elottomuus voivat johtua ulkoisista, hiuksia rasittavista tekijöistä. Hius haaroittuu latvastaan, kun hiuksen rakenne on vahingoittunut esimerkiksi kemiallisten käsittelyiden tai pakkasen, tuulen ja kuivuuden vuoksi.

Hiusten huono kunto voi kuitenkin johtua ulkoisten seikkojen ohella myös ravintoaineiden puutteesta.

– Monipuolinen ruokavalio ja ruoan laatu ovat erittäin tärkeitä myös hiuksille, erityisesti silloin, kun hius on kasvuvaiheessa vielä hiuspohjan alla. Hiusten kannalta hyvät rasvat, riittävä veden juonti sekä monipuolinen ruokavalio, jossa on tarpeeksi proteiineja, kivennäisaineita ja vitamiineja, ovat tärkeäitä. Itse suosittelen valitsemaan luonnonmukaista, puhdasta ravintoa, Mirva Hiltunen sanoo.

Ravinteiden ja hyvien rasvojen puuttuminen ravinnosta voi näkyä hiusten kuivuutena ja elottomuutena. Hiuspohjan ongelmiin liittyy Mirvan mukaan miltei aina jokin ravintoaineen tai vitamiinin puutos, stressi tai jopa sairaus.

– Hiusten lähtö voi liittyä kilpirauhasen sairauksiin. Vahvat lääkkeet, kuten antibiootit ja kortisoni voivat myös aiheuttaa hiusten ja ihon kuivumista ja ohentumista, Mirva kertoo.

Pitkä, pimeä talvi ja sisätiloissa vietetyt kuukaudet näkyvät väsähtäneissä hiuksissa.

– Liikunta raikkaassa ilmassa vaikuttaa positiivisesti mielialaan. Auringosta saamme kehomme ja hiustemme kaipaamaa D-vitamiinia. Kun keho ja mieli piristyvät, vaikuttaa se kaunistavasti myös hiuksiimme. Ulkoileminen on siten myös hiusten hoitoa, Mirva sanoo.

Talven jälkeen iho voi olla samea ja eloton. Pakkasen kuivattama iho tarvitseekin kuorintaa ja puhdistusta, jotta se voisi hehkua kauniina. Kuorinta poistaa iholta kuolleet ihosolukot ja tehostaa hoitavien voiteiden ja naamioiden vaikutusta.

Kuorinta on hyvä tehdä mahdollisimman hellävaraisesti hienorakeisella aineella tai esimerkiksi savikuorinnalla, jossa ei ole karkeita rakeita lainkaan. Iho kuoritaan noin kerran viikossa.

Kuorinnan jälkeen iholle levitetään hoitava ja elvyttävä naamio, joka valitaan ihotyypin ja ihon kunnon mukaan. Mantelia sisältävä naamio sopii iholle, joka kaipaa rauhoitusta. Rasvaiselle iholle sopii hyvin epäpuhtauksia imevä savinaamio. Ikääntyvä iho elpyy ruusua sisältävillä naamioilla.

Öljyt kosteuttavat talvikuivaa ihoa tehokkaasti, sillä ne imeytyvät pienen molekyylikokonsa vuoksi syvälle ihoon. Hyviä öljyjä ihoille ovat kookosöljy, seesamöljy, manteliöljy tai oliiviöljy.

Talven karhentamat kädet ja kuivuneet kynsinauhat pehmenevät hiusten tavoin öljyjen avulla.

Kädet voi kuoria pehmeiksi kotitekoisella öljykuorinnalla. Öljyä ja suolaa sekoitetaan tasaiseksi massaksi, jota hierotaan käsiin ja kynsiin. Tuoksuvan kuorinnan saa lisäämällä seokseen tipan mieleistään eteeristä öljyä.

Kuorinnan jälkeen kädet huuhdellaan lämpöisellä vedellä. Kuorinnan pehmentävä vaikutus on niin tehokas, ettei sen jälkeen välttämättä tarvita erillistä voidetta.

Kynsinauhat kuivuvat muun ihon tavoin herkästi talvella. Kuivat kynsinauhat pehmenevät käsikylvyssä, jossa on merisuolaa ja luonnon öljyä. Kylvyn jälkeen kynsinauhoja voi varovasti työntää taaksepäin puisella tikulla.

Kynsinauhoja ei tule käsitellä kovakouraisesti, repiä tai leikata, etteivät kynsinauhat kovetu tai tulehdu.

Luonnonöljyt pehmentävät itsepintaisimmatkin kynsinauhat. Öljyä kannattaa levittää kynsiin ja kynsinauhoihin yötä vasten ja sujauttaa käsiin puuvillahanskat tehostamaan öljyn vaikutusta. Hanskat estävät myös öljyn hieromisen kasvoihin nukkuessa.

Kevyt kookosöljy imeytyy ihoon nopeasti ja sitä on helppo käyttää vaikka pitkin päivää. Korppukädet hoituvat kevätkuntoon oliiviöljyllä tai arganöljyllä.

Hoidetuilla jaloilla on mukava astella kevääseen. Säännöllinen jalkojen kotihoito pitää jalat kauniina, mutta ehkäisee myös kivuliaita kovettumia ja halkeamia. Viimeistään keväällä kannattaa kiinnittää huomiota talven piilottamiin jalkateriin.

Jalkojen hoito alkaa jalkojen pesulla tai kylvyllä. Jalkakylvyn voi tehdä itse lisäämällä lämpöiseen kylpyveteen merisuolaa, yrttejä tai vaikkapa kuivattuja ruusun terälehtiä ja hivenen ihoa pehmentävää öljyä.

Kun jalat ovat puhdistuneet kylvyssä, ne raspataan hellästi märällä raspilla. Raspauksen jälkeen jalat voidellaan kauttaaltaan. Varpaiden väleihin ei rasvaa kuitenkaan laiteta.

Jalkoja voi pehmittää raikastavalla, luonnonmukaisella piparminttuvoiteella, rentouttavalla laventelivoiteella tai tehokosteuttavalla, hajusteettomalla ksylitoli-kosteusvoiteella, joka sopii myös allergikkojen ja lasten jaloille.

Luonnonkosmetiikan kriteerejä noudattaen valmistetun voiteen tehoaineina ovat ksylitoli ja sokerijuurikkaasta saatu betaiini. Voidetta voidaan käyttää myös pesuaineena erityisen vaativalle iholle.

Kun jalat on voideltu, voi kostetuksen tehoa lisätä sujauttamalla jalkoihin yöksi pehmoiset puuvillasukat.

Säiden lämmetessä sukat saavat jäädä ja varpaat näyttäytyä. Kauniit varpaat on mukava sujauttaa sandaaleihin.

Varpaiden kynnet hoidetaan keväällä edustuskuntoon. Kylvyn jälken varpaiden kynnet leikkautuvat pehmeästi ja repeilemättä. Varpaan kynnet leikataan suoraan, kulmia pyöristämättä. Kevyt viilaus tekee kynnen reunasta siloisen.

Keväällä varpaissa voi leikitellä iloisenvärisillä kynsilakoilla, jotka tuovat pirteyttä joka askeleelle. Voimakkaiden sävyjen alla kannattaa käyttää kerros väritöntä lakkaa, etteivät kynnet värjäydy.

Luonnonkosmetiikkasarjojen kynsilakat ovat vahvoja kemikaaleja turvallisempi valinta, vaikka täysin luonnollista kynsilakkaa ei niidenkään joukosta toistaiseksi löydy.

Kevätkaunottaren meikki on kuulas ja ilmava. Tänä keväänä muodissa niin vaatteissa kuin meikeissäkin ovat pastellivärit.

– Kauniin ja raikkaan kevätmeikin saat tehtyä täysin ekologisilla tuotteilla, kuten ekomeikkisarja Zuii organicsin kukkaismeikeillä, Mirva Hiltunen kertoo.

Mirva neuvoo meikkaamaan ihon keväällä Zuiin kukkaismeikkipuuterilla, joka on ihanan kevyt, mutta samalla peittävä, meikkivoiteen ja puuterin välimuoto.

– Poskille voi sipaista Zuiin persikkaista poskipunaa ja luomille kokeilla hempeitä pastellisävyjä. Keväällä huulille sopii mainiosti kevyt huulikiilto. Vaaleampi nudesävy tulip tai ihanan marjaisa poppy viimeistelevät raikkaan ja täysin luonnonmukaisen kevätmeikin.