Kiroilevan Siilin luoja Milla Paloniemi:

Siili alkaa kiroilla, huonosta läpästä tulee menestystarina ja remonttijätteestä tehdään kierrätystaidetta. Sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen vuoristoradalla on säpinää, ja sieltä putkahtaa pintaan jatkuvasti jotakin uutta.

Kun kurkkaa sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja, graafinen suunnittelija ja nykytaiteilija Milla Paloniemen CV:tä, alkaa vähintäänkin hengästyttää.

Kolmekymppisen multitalentin työlista on piiiiiiiitkä: sarjakuvia, sarjakuva-albumeita, kuvituksia, logoja, näyttelyjä, nettisivuja, oma blogi, hyväntekeväisyyskampanjoita, performansseja, työpajoja, opetusta ja mitä vielä…?

– Teen jatkuvasti kaikenlaista ja häröilen ympäriinsä. En ajattele tekemistäni työnä, vaan se on minulle enemmänkin elämäntapa. Minulla on lähes koko ajan edessäni luonnoslehtiö, johon ideoin kaikenlaista, Milla toteaa.

– Työskentelytapani on se, että minulla ei ole työskentelytapoja. Teen työtäni intohimoisesti, mutta en väsy tekemisestä. Enemmänkin ahdistun, jos minulla ei ole jotakin projektia meneillään.

Milla Paloniem i on tunnustettu, rakastettu ja palkittu taiteilija. Hänen palkintolistansa on vaikuttava: nuori naistaiteilija on palkittu muun muassa vuonna 2008 Sarjakuva-Finlandialla. Viime vuonna 2013 hän pääsi Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen Suomen paras blogi -kilpailussa kymmenen finalistin joukkoon.

– En vaan osaa! -blogini on projekti, josta olen itse kaikkein eniten ylpeä. Se on puhtaasti omaelämänkerrallinen leikkikenttäni, jossa kukaan muu ei sanele, mitä minä sinne laitan ja miten sitä rakennan.

– Blogiani sävyttää myös tietynlainen itseironia. Haluan kertoa sen kautta, että vaikka osaisinkin piirtää, elämässä tulee aina eteen muita asioita, jotka eivät mene ihan putkeen.

– Koen, että blogini kautta olen kehittynyt tosi paljon sekä ihmisenä että piirtäjänä, koska olen ollut siellä aina rehellinen itselleni ja muille.

Milla Paloniemi tunnetaan parhaiten sarjakuvahahmo Kiroilevan Siilin luojana. Vuonna 1983 Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla syntynyt nuori nainen aloitti sarjakuvien piirtämisen jo kuitenkin hyvin varhain.

– Olen piirtänyt sarjakuvia ihan lapsesta saakka. Kehittelin pieniä tarinoita ja piirsin hahmoja jo ennen kuin osasin kirjoittaa. Olenkin sanonut, että en itse edes muista aikaa, jolloin en olisi tehnyt sarjakuvia.

Tulevan sarjakuvataiteilijan kenties merkittävin kohtaaminen tapahtui, kun Milla oli 8-vuotias. Tuolloin hän osallistui kotipaikkakunnallaan sarjakuvan ”grand old manin” Veikko ”Joonas” Savolaisen sarjakuvakurssille.

– Ymmärsin ensimmäistä kertaa, että joku tekee sarjakuvaa ihan työkseen. Joonas sanoi minulle, että minun ei pidä koskaan lopettaa piirtämistä. Se oli minulle kova juttu, ja olennainen syy siihen, miksi minusta tuli sarjakuvataiteilija.

– En silti vieläkään ajattele, että tekemiseni olisi mitenkään erityisen ammattimaista. Piirrän edelleen samalla tavalla kuin kersana. Se on sellaista hauskanpitoa.

Milla Paloniemen ideat sarjakuviin ja muihin luoviin töihin syntyvät hänen itsensä mukaan ihan mistä tahansa. Vauhdittajana on hänen oma elämänsä, jota Milla kuvaa ”tämmöiseksi vuoristoradaksi”.

– Kaikki pitää tehdä täysillä. Välillä tulee myös laskukausia ja angstaa kovasti. Olen tosi herkkä ja elän hetkessä tunteitteni ympäröimänä. Minua inspiroivat omien tuntemusteni lisäksi toiset ihmiset, heidän ilmeensä, eläimet ja luonto. Eli elämä ylipäätään.

Koko kansan tuntema Kiroileva Siili syntyi Millan mukaan vähän niin kuin vahingossa. Hän oli muuttanut Helsinkiin opiskelemaan graafista suunnittelua. Eräänä syyspäivänä vuonna 2003 hän istui koulun penkillä taidehistorian luennolla ja tunsi, että onpa tylsää.

Kiroilevan Siilin nettisivuilla Milla Paloniemi kuvaa hahmon syntyhetkeä näin: ”Piirtelin normaaliin tapaani muistiinpanojeni lomaan ruutuvihkoni reunamiin erilaisia otuksia. Piirsin siinä sitten yhtäkkiä sen kummemmin miettimättä pienen stripin siilistä, jota suututti ajatus matojen syömisestä.

Tuntui huvittavalta laittaa niinkin sympaattisen ja viattoman oloinen pikku otus kuin siili päästelemään ärräpäitä oikein olan takaa. Myöhemmin olen ajatellut, että ehkäpä olin vaan lopullisen kyllästynyt piirtelemään söpöjä ”kilttejä” eläimiä ja halusin tuoda hahmoon jotain särmää.

– Minulta kysytään aina, että mikä idea Siilin taustalla on. Ei siinä oikeastaan ole mitään sen kummempaa ideaa. Teki vaan mieli piirtää siili.

Kiroileva Siili oli nähnyt päivänvalon, ja loppu onkin historiaa. Milla Paloniemi kertoo olleensa itsekin täysin ymmällään siitä, miten nopeasti siili löysi yleisönsä ja miten suosittu siitä tuli.

– Strippi oli mielestäni niin huono läppä, että päätin laittaa sen nettiin ihan vaan siksi, että olin kiinnostunut tietämään, mitä muut siitä ajattelisivat. Olin todella puulla päähän lyöty Siilin saamasta suosiosta.

Kiroileva Siili ilmestyi ensimmäisen kerran omakustannealbumina vuonna 2005, jolloin Milla Paloniemi esitteli sen myös Helsingin sarjakuvafestivaaleilla. Jo vuotta aiemmin samaisilla sarjisfestareilla Siili-hahmo oli herättänyt kovasti ihastusta.

– Sen jälkeen on tullut albumeja ja muita oheistuotteita vähän kuin liukuhihnalta.

– En ole missään vaiheessa ajatellut luovani Siilistä erityistä brändiä. Olen enemmänkin tehnyt sitä suurella sydämellä ja pyrkinyt siihen, että Siilin touhu ei menisi överiksi.

Tämän vuoden keväällä ilmestyi Kiroileva Siili – JUHLAKIRJA (Sammakko, 2014), johon on koottu yksiin kansiin supersuositun kulttihahmon ja sen tekijän vaiheet kymmenen vuoden ajalta. Siili seikkailee elävästi myös sen omilla Facebook-sivuilla.

Missä vaiheessa hän sitten alkoi ymmärtää, että Kiroilevasta Siilistä voisi tulla isompikin sukseehitti?

– En ole vieläkään alkanut sitä ymmärtää, Milla vastaa.

Milla Paloniemi ei kiellä, etteikö Kiroilevan Siilin hahmossa olisi piirteitä hänestä itsestään.

– En kuitenkaan myönnä, että Siili olisi suoranainen omakuvani. Minulta kysytään usein, onko Siili pohjalainen hahmo. Siihen vastaan, että se ei ole mikään pohjalaisuuden muotokuva tai irvikuva, Milla kuvaa.

– Silti pyrin säilyttämään pohjalaisuuden Siilissä samalla tavalla kuin säilytän sen myös itsessäni.

Usein esitettyyn kysymykseen siitä, miksi Siili nimenomaan kiroilee, Milla vastaa Siilin nettisivuilla näin: ”Miksi ei? Sitä v***ttaa. Eikö meitä kaikkia joskus? Siiliä vähän useamminkin. Siilin voi myös ajatella kiroavan lukijansa puolesta. Se purkaa tunteensa suoraan, eikä sen tarvitse kumarrella ketään.”

– Siili koetaan usein terapeuttiseksi. Olen saanut välillä tosi hienoa palautetta siitä, miten esimerkiksi yksi koulukiusattu pikkutyttö on saanut siilistä voimaa ja alkanut itse piirtelemään siilijuttuja.

– Siitä tulee itselle todella hyvä mieli.

Milla Paloniemi sanoo, että tärkeintä hänelle työssään on se, että hän voi katsoa itseään aamulla peiliin.

– Työn tulee olla itselleni mielekästä, mutta myös sellaista, että voin seistä kaikkien juttujeni takana. Minulla on muutenkin elämässäni selkeät eettiset ja ekologiset periaatteet, joita pyrin noudattamaan.

Kiroilevan Siilin ympärille on luotu myös runsaasti erilaisia oheistuotteita erilaisista tekstiileistä ja vaatteista julisteisiin ja kännykkätaustoihin. Milla sanoo olevansa erityisen tarkka siitä, mihin hän lähtee mukaan ja mihin ei.

– Kyselyjä on tullut huomattavasti enemmän kuin mihin olen suostunut, omaa Norpatti-yritystä pyörittävä Milla toteaa.

Milla on tehnyt myös hyväntekeväisyytenä yhteistyötä muun muassa Animalian, Greenpeacen, WWF:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa.

Milla Paloniemi asuu puolisonsa ja 10-vuotiaan sekarotuisen Veera-koiransa kanssa omakotitalossa Helsingin Malmilla.

– Mietin paljon ekoasioita ja haluan elää ympäristöä mahdollisimman paljon kunnioittaen. Meillä kotona ei syödä lihaa, ja on itsestään selvää, että kierrättäminen on osa elämäntapaamme.

– Kutsun itseäni kierrätysneurootikoksi. Ärsyttää hirmusti, jos joku laittaa vaikkapa metallia sekajätteisiin. Nautin todella asioiden laittamisesta oikeisiin lokeroihin.

Milla tekee myös kierrätystaidetta. Ennen kuin hän heittää tavaraa pois, hänellä on taipumus miettiä, saisiko siitä tehtyä jotakin, jota hän kutsuu roskataiteeksi.

– Nelisen vuotta sitten, kun muutimme tähän taloon, teimme täällä remonttia. Rempasta jääneistä roskista väsäsin kaikenlaisia ölliäisiä, jotka päätyivät Remontti-nimiseen näyttelyyni.

Milla Paloniemellä ja Norpatti-yrityksellä riittää kysyntää. Hän sanoo olevansa yllättyneen onnellinen siitä, että voi elättää itsensä piirtämällä ja tekemällä taidetta. Mutta vielä on yksi tarina, joka kertoo, millainen ihminen Milla onkaan. Tai siis Norpatti, joka on myös Milla Paloniemen lempinimi.

– Norpatti-nimi juontaa juurensa teiniajoilleni, jolloin luulin hetkellisesti, että on olemassa ”norpatti”-niminen eläin. Ai millainen eläinkö se olisi? En oikein tiedä vieläkään. Ehkä vähän tällainen eläimellinen kuin minäkin. Kenties tällainen vilkas ja vähän yksinkertainen, Milla veistelee itseironisesti.

Työn tulee olla mielekästä ja sellaista, että voi seistä juttujensa takana. Minulla on muutenkin elämässäni eettiset ja ekologiset periaatteet.
Kutsun itseäni kierrätysneurootikoksi. Ärsyttää hirmusti, jos joku laittaa vaikkapa metallia sekajätteisiin.