Salvos luovuttaa rakennuksen asiakkaalle 100-prosenttisesti käyttövalmiina

Salvoksen valmismökit, -saunat ja -aitat rakennetaan hirsimoduuleista Pyhännän tehtaalla sisätiloissa, suojassa sateelta ja tuiskeelta.

Teksti: Reetta Reinman

Meillä Salvoksella kauppa käy, iloitsee Aimo Koskelo , Salvoksen Lahden aluepäällikkö, joka on yksi yrityksen perustajista ja omistajista. Viime vuonna Salvoksen myynti kasvoi Koskelon mukaan 40 prosenttia, kuluvan vuoden aikana kasvu on jatkunut edelleen reippaana.

– Tehtaallamme Pyhännällä, Pohjois-Pohjanmaalla töitä tehdään nyt kahdessa vuorossa. Kesäloma-aikaan meillä ei ole lainkaan seisokkia, kertoo Koskelo.

Henkilökuntaa Salvoksella on reilut 50. Lisäksi on alihankkijoita. Puutavara ostetaan pääsääntöisesti Pohjois-Pohjanmaalta. Kahdeksalla paikkakunnalla ympäri Suomen Salvoksella on esittelytilat. Yksi on Kärkkäisen Lahden tavaratalon parkkipaikalla.

Vankan rakennusalan kokemuksen omaava Koskelo perusti valmismökkejä, - saunoja ja -aittoja valmistavan Salvoksen veljensä, Eino Koskelon , kanssa kahdeksan vuotta sitten. Ensin rakennettiin saunoja. Mökit ja aitat tulivat tuotantoon mukaan muutama vuosi myöhemmin.

Neljä vuotta sitten kasvuyrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos. Sukuyrityksen toimitusjohtajana on tätä nykyä Aimon veljenpoika, Joni Koskelo . Tänä vuonna Salvos valmistaa noin 300 valmisrakennusta.

Salvoksen Valmismökit , Valmissaunat ja Valmisaitat rakennetaan hirsimoduuleista Pyhännän tehtaalla sisätiloissa, suojassa sateelta ja tuiskeelta.

– Hirsimoduuleista rakentaminen mahdollistaa rajattomat koko- ja muunneltavuusmahdollisuudet, Koskelo kertoo.

Tuotantolinjastossa hirsimoduulikehikko jatkaa matkaa maalaamoon. Seuraavana etappina linjastossa on lattioiden ja kattojen teko, sitten asennetaan ikkunat. Sen jälkeen sisustetaan. Lopputarkastuksen jälkeen valmis rakennus imuroidaan ja pestään ikkunat, ja pakataan huolellisesti vakuumiin kuljetusta varten.

Salvoksen tapa rakentaa on Koskelon mukaan erittäin kustannustehokas.

– Tarvittavia materiaaleja voidaan ottaa suoraan hyllystä juuri oikea määrä. Näin tarvikkeita ei tarvitse hankkia yhtään ylimääräistä ja turhia työmaa-ajoja ei pääse muodostumaan.

– Tuotantoprosessimme on myös hyvin ekologinen. Mitään ei mene roskiin, vaan kaikki hyödynnetään, esimerkiksi ylijäämäpuuosat menevät lämpölaitokselle, muovit kierrätykseen. Ekologisuutta on myös se, että asiakkaalle tuotteemme menee yhdellä kertakuljetuksella.

Rakennus on toimitettaessa täysin valmis, ja se voidaan ottaa käyttöön välittömästi.

– Keittiö-, wc-, kylpyhuonekalusteet, kodinkoneet, tulisijat, lauteet, valaisimet, terassit lasituksineen sekä portaat ja kaiteet ovat asennettuna valmiiksi. Kaikki pintakäsittelyt niin sisä- kuin ulkopuoleltakin on tehty valmiiksi.

Koskelo lupaa, että Salvoksen hirsimökkien, -saunojen ja aittojen rakennusprosessiin ei tarvitse varata aikaa viikkokaupalla.

– Salvos Valmissauna on löylyvalmis toimituspäivänä ja Valmismökki asennetaan alle viikossa.

Salvoksen viimeisteltyjen valmissaunojen ja -mökkien pihamaalle ei jätetä rakennusjätettä tai ylimääräistä puutavaraa.

– Me huolehdimme tarvittaessa myös perustusten teosta sekä jätekaivojen ja imeytyskenttien teosta. Rahoituskin järjestyy kauttamme, kertoo Koskelo.

Salvoksella on myös purkupalvelu, eli vanha rakennus puretaan ja toimitetaan pois uuden tieltä. Mikäli vanha mökki ensin puretaan, niin Koskelo neuvoo tekemään sen tammi-helmikuussa, jolloin vanha piha-alue ei turmellu. Uusi mökki voidaan asentaa paikalle samaa soittoa.

Koskelo korostaa suunnittelua.

– Suunnitteluprosessin aikana otamme huomioon kaikki, mitä mökki- tai saunaprojektissa tarvitaan. Salvoksen tuotteiden edullisuus perustuu tarkkaan etukäteissuunnitteluun, jossa hinnat tiedetään tarkalleen ennen toimitusta. Materiaalien hankinta on keskitetty ja kilpailutettu valmiiksi. Tehokas tuotanto takaa rakennusvaiheen onnistumisen kustannustehokkaasti verrattuna esimerkiksi tontilla rakentamiseen.

Koskelon mukaan tätä nykyä on neljä vapaa-ajanrakentamistrendiä.

– Pihasaunat omalle tontille yleistyvät myös kaupunkialueilla. Ihmiset kaipaavat lapsuuden saunapolkuja: kesäillan vehreydessä tai talvisen tähtitaivaan alla. Mökeille kokoontuu useita sukupolvia, siksi tarvitaan pieniä mökkejä lisämajoitustiloiksi. 1960- ja 70-luvuilla rakennettuja lautamökkejä puretaan pois esimerkiksi homeen vuoksi tai siksi, että ne ovat kylmiä. Niiden tilalle halutaan valmismökki. Lisäksi on normaalia mökkirakentamista.

”Tehtaallamme Pyhännällä, Pohjois-Pohjanmaalla töitä tehdään nyt kahdessa vuorossa.”