– Sokeri aiheuttaa monille hyvin voimakkaan riippuvuuden, josta on vaikea päästä irti

Lääkäri Antti Heikkilä pitää sokeria kroonisten kansansairauksien suurimpana syyllisenä. Sokeri aiheuttaa elimistössä matala-asteista tulehdusta, mitä pidetään rauppeumasairauksien todellisena syynä. Heikkilä korostaa, että ravinto on myös keskeisin geenien säätelijä, toinen on mieli.

Antti Heikkilän haastatteli Reetta Reinman.

V uosikymmenten rasvapelottelusta huolimatta Suomen kansa sen kun lihoo. Kakkostyypin diabetes ja mielenterveysongelmat lisääntyvät, samoin tuki- ja liikuntaelinten ongelmat sekä monenlaiset pehmytkudoksen rappeutumissairaudet, kuin myös krooninen väsymysoireyhtymä. Antti Heikkilä, milloin rupesit ajattelemaan, että sokeri onkin terveyden suurin pahis?

– Olen aina pitänyt sokeria ja puhdistettuja hiilihydraatteja pahimpina terveyden kannalta. Periaatteessa ne eivät ole koskaan kuuluneet ihmisen terveelliseen ruokavalioon, vaan ne ovat teollisuuden ruokapöytään tuomia aineita. Nuorena lääkärinä 1970-luvulla luin brittiprofessori John Yudkinkin kirjan sokerin vaaroista. Se kolahti. Siitä lähtien olen pitänyt nykyistä ”ravintotiedettä” humpuukina. Rasvan vaaroja ei ole koskaan kyetty osoittamaan todeksi. Kyse on konsensuksesta, ei tieteestä. Taustalla pelaa suuri raha. Sokeri on tärkeä elintarviketeollisuudelle. Yudkin suorastaan tuhottiin rasvaklaanin toimesta. Nyt hän on nousemassa taas arvoonsa. Että se tästä ravintotieteestä. Suomessa keskeisiä ravintosuosituksia antavat sellaiset professorit kuin Matti Uusitupa ja Mikael Fogelholm, jotka ovat olleet ja ovat kiinteässä yhteistyössä sokeriteollisuuden kanssa. Siksi sokeri on meillä terveysruokaa. Suomessa lauletaan sokeritehtaan lauluja.

Miten sokeri liittyy rappeutumasairauksien syntymiseen?

– Sokeri aiheuttaa elimistössä matala-asteista tulehdusta, mitä pidetään rauppeumasairauksien todellisena syynä.

Tavallinen sokeri muodostuu kahdesta molekyylistä, glukoosista, joka menee suoraan polttoaineeksi ja fruktoosista, jonka aineenvaihdunta on monimutkainen prosessi ja muistuttaa tässä suhteessa alkoholia. Fruktoosi aiheuttaa rasvamaksaa ja sisäelinrasvaa, joka aiheuttaa metabolista häiriötä, diabetesta, tulehdusta ja ties mitä muuta. Fruktoosi stimuloi syöpää. Fruktoosi on yhteydessä eritoten haimasyöpään. Harva tajuaa, että saamme tuhottomasti sokeria ns. piilosokerina ruuan yhteydessä. Jotta vähärasvaiset ruuat maistuisivat joltakin, on puuttuva rasva korvattu sokerilla. Oikeastaan tämä on keskeisin syy nykyisiin terveysongelmiin.

Mitä homokysteiini ja matala-asteinen tulehdus kertovat/ennustavat terveydestämme?

– Itse on pidä homokysteiiniä ongelmana sellaisenaan. Oikeastaan kohonnut homokysteiini kertoo yksipuolisesta ravinnosta eli B-vitamiininen ja muidenkin ravinneaineiden puutteesta ja liittyy usein tuohon matala-asteiseen tulehdukseen. Osasyy on tämä nykyinen proteiinihössötys. Ravinteikas vähähiilihydraattinen ruokavalio vie tulehduksen, ja samalla myös homokysteiiniarvot tasapainottuvat.

Onko myös syöpä perustaltaan tulehdussairaus, jonka ennaltaehkäisyssä olennaista on matala-asteisen tulehdustilan syntymisen välttäminen? Sokeria kun sanotaan pahimmaksi jatkuvaa, matala-asteista tulehdustilaa elimistössämme ylläpitäväksi tekijäksi.

– Itse ajattelen niin, että silloin kun syntyy matala-asteinen tulehdus, niin seurauksena on erilaisia kullekin ominaisia sairauksia. Kuka saa syövän, kuka diabeteksen, sydäntaudin tai dementian tai sitten vuorotellen nämä kaikki sairaudet yhdessä ja erikseen. Vaikka ne ovat eri sairauksia, niin kliinisessä työssäni ole oppinut näkemään, että eri sairauksilla on samantapainen tausta. Nämä kaikki sairaudet liittyvät toisiinsa. Esimerkiksi diabetes altistaa syövälle ja sydäntaudeille. On syytä pitää mielessä, että syöpä elää sokerista.

Miksi verisuoniin kertyy niitä ahtauttavaa plakkia?

– Ei plakki sinänsä tarvitse merkitä mitään. Moni kuolee äkillisesti sydänkohtaukseen, vaikka verisuonet ovat täysin auki. Sydänkuolema sinänsä on edelleen suuri arvoitus. Lääketeollisuus on vääristänyt käsitystämme koko aiheesta. Tällä hetkellä 75 % sairaalaan tuoduilla sydänkohtauspotilailla on normaali tai normaalia alempi kolesterolitaso. Tästä ei haluta puhua, ettei lääkekauppa häiriinny. Osa sydänkohtauksista johtuu ns. epävakaista plakeista, joita voi syntyä verisuonen sisäseinämille. Syynä on ilmeisesti paikallinen tulehdus, jota elimistö yrittää paikata. Alueelle kerääntyy tulehdussoluja ja erilaisia vaurion korjaamiseen tarvittavia yhdisteitä. Kertymä peittyy ohuella kalvolla, joka voi revetä, jolloin sisältö purkautuu verisuoneen aiheuttaen voimakkaan tulehdusreaktion, jolloin myös verihyytymä syntyy. Noita hyytymiä hoidetaan tehokkaasti katetrisaatiolla ja usein myös pallolaajenuksella, mikä tehdään toimenpiteen yhteydessä. Merkille pantavaa on, ettei ennaltaehkäisevästä pallolaajennuksesta ole hyötyä. Temppu toimii vain epävakaan plakin repeämisen yhteydessä.

Miten mielestäsi aivo- ja sydäninfarkteja tulisi ennaltaehkäistä?

– Näitä sairauksia ei ennaltaehkäistä yhdellä tempulla. Ensinnäkin ravinnon tulisi olla sellaista, joka ehkäisee tulehdusta. Ensisijaisesti sokerit ja turhat hiilihydraatit pois. Sitten kannattaa jättää ”pehmeät” rasvat eli kasvisöljyt, jotka lisäävät tulehdusta. Vaikka ne alentavat kolesterolia, niin ne lisäävät sydänkuolemia. Rypsiöljy ei ehkäise sydänkohtauksia, vaikka sitä myydään sydänystävällisenä. Etenkin näiden rasvojen kohdalla koko kolesterolihössötys on osoittautunut täysin vääräksi. Stressin hoito on äärimmäisen tärkeää. Stressi tappaa, mutta kun siihen ei ole tarjottavissa myytävää pilleriä, niin aiheesta ei puhuta. Jokaisen tulisi miettiä kohdallaan stressiä, mikä ei tarkoita liiallista työntekoa vaan sitä, ettei huomioi omia tarpeitaan ja muut jyräävät alleen. Sydänsurut todella tappavat.

Kolmas on liikunta, mutta sitäkin liioitellaan. Liika liikunta aiheuttaa stressiä, joka vaurioittaa verisuonia. On todettu, että 15 minuutin päivittäinen kävely on riittävä. Itse pyrin hoitamaan kaikki asiat kävellen, mikäli mahdollista. Ei sitä varten tarvitse ostaa urheilutossuja ja paitaa. Koirakin pakottaa liikkumaan. On todettu, että lemmikin hyväily ehkäisee sydänkuolemia, joten suosittelen.

Miten vanhenemista ja kaikenlaista rupsahtamista vastaan voi taistella ruokavalion keinoin? Millainen ”potenssilääke” niin miehille kuin naisille on vähähiilihydraattinen ruokavalio?

– Vähähiilihydraattinen ruokavalio jos mikään ehkäisee vanhenemismuutoksia. Ikääntymistä tutkivien mielestä kohonnut insuliinitaso nopeuttaa vanhenemisilmiöitä ja vie ennenaikaisesti hautaan. Ainoa keino laskea elimistön insuliinitasoja on vähähiilihydraattinen ruokavalio. Toinen syy on sitten tulehdus, joka häviää ruokavaliolla. Jokainen voi havaita kohdallaan tämän. Etenkin keski-ikäisten naisten kasvot nuorentuvat silmissä ruokavalion myötä. Sokeri aiheuttaa ryppyjä, joten ruokavalio on myös paras ryppyjen hoitomenetelmä. Moni vähähiilihydraattiseen ruokavalioon siirtynyt kertoo seksielämän kohentuneet huomattavasti.

Suolistoa sanotaan toisiksi aivoiksi. Miten liiallinen sokerin ja muiden nopeiden hiilihydraattien syöminen sekoittaa suoliston bakteerikannan? Heijastuuko ja miten tämä aivojen välittäjäaineisiin?

– Aivojen ja suoliston välinen vuorovaikutus ei ole uusi asia. Siitä puhuttiin jo 1970-luvulla. Jo tuolloin suolista käytettiin termiä ”the second brain” eli toiset aivot. Molempien hermoston rakenne muistuttaa toisiaan. Toinen seikka on immuniteetti. Suolisto vastaa noin 60 % koko immuniteetista, missä suoliston omilla bakteereilla on suuri merkitys. Immuniteettia on pidetty meidän kuudentena aistina, joka viestittää, missä mennään tosin hyvin monimutkaisella tavalla. Häiriöt tuossa järjestelmässä ovat keskeisimpiä, ellei keskeisin syy nykyajan sairauksiin. Tämä on toinen sokerin aiheuttama terveysongelma metabolisen häiriön lisäksi. Sokeri vaikuttaa hyvin haitallisesti suoliston bakteereihin, mikä haitta ei häviä, vaikka söisi kuinka paljon kuituja tahansa. Sokeri aiheuttaa häiriön suoliston bakteerissa. Jatkuessaan se vaikuttaa suoraan immuniteettiin, joka vuorostaan aiheuttaa sairauksia kuten autoimmuunisairauksia, syöpää, sydäntautia jne. Nykyisin on selvä näyttö siitä, että heikko immuniteetti aiheuttaa sellaisenaan sydänkuolemia. Esimerkiksi matala IgG kertoo huomattavasta sydänkohtausriskistä.

Sämpylöitä, makaronilaatikkoa, perunamuusia, ranskalaisia perunoita, mannapuuroa, sokerihuurrettuja muroja, lettuja, suklaavanukkaita, karkkeja, limsaa jne. Millainen terveyriski tyypillinen lapsille tarjottu ruokavalio on? Sopiiko vähähiilihydraattinen ruokavalio myös lapsille?

– Ilmeisesti järjestelmä haluaa myrkyttää jälkikasvun. Kaikki tuo tässä mainittu on todellista roskaruokaa vailla mitään ravinteita – sokeria, puhdistettuja hiilihydraatteja ja tulehdusta aiheuttavia kasvirasvoja. Tulehduksen yksi keskeisimpiä oireita lapsilla ja nuorilla on ylipaino ja jenkkakahvat sekä eriasteiset mielenterveysongelmat. Vähähiilihydraattinen ruokavalio sopii mitä parhaiten lapsille. Tuloksia syntyy hetkessä. Samalla nassikasta kuoriutuu aivan eri lapsi, joka on oma itsensä. Minulla on ollut tästä todella erinomaisia kokemuksia.

Millaisessa suhteessa mielestäsi tulisi päivän aikana nauttia hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiinia?

– Periaatteessa et tarvitse kuin laskea hiilihydraattien kokonaismäärän, joka on 60 grammaa vuorokaudessa. Muu asettuu itsestään. Eläintuotteita voi syödä vapaasti, edellyttäen, että ne ovat kunnon tavaraa. Jos on nälkä, niin sitten lisää rasvaa, mutta hyviä rasvoja, kuten voita, oliiviöljyä ja kookosrasvaa. Oliiviöljy poikkeaa muista kasvirasvoista oleellisesti. Se todistetusti estää sydänkuolemia ja syöpää. Tärkeää on, että oliiviöljy on hyvä laatuista, vähintään neitsytöljyä.

Mitä suosittelet hiilihydraattien, rasvan ja proteiinin lähteiksi?

– Parhaat hiilihydraattien lähteet ovat vihannekset. Valinta on yksinkertainen, eli jos jättää sokerin ja tärkkelyksen, niin asia on siinä. Esimerkkinä leipä, joka on tärkkelystä. 100 grammaa leipää antaa jopa 60 grammaa hiilihydraattia, joka on tärkkelystä eli pakattua sokeria. 1000 grammaa eli kilo kaalia tekee 20 grammaa hiilihydraattia. Eli siinä, missä syö käntyn leipää, niin voi syödä kolme kiloa kaalia ja läskit päälle. Leipä on pääasiassa tyhjää kaloria. Leivän vitamiinit katoavat vajaassa viikossa jyvien jauhamisen jälkeen. Leivän vitamiinit ovat lisättyjä keinovitamiineja. Japanilaiset elävät pisimpään, vaikka he eivät ole kuulleet ruisleivän ihanuuksista. Kuiduista hössöttäminen on täysin ylimitoitettua.

Vihanneksista ja marjoista saa riittävästi kuituja. Eritoten kaalissa on paljon antioksidantteja. Kaalissa on myös neljä erilaista yhdistettä, jotka ehkäisevä syöpää. Runsaasti kaalia syövillä naisilla on huomattavasti vähemmän rintasyöpää kuin niillä, jotka eivät syö kaalia. Italialainen tutkimus toteaa, että runsaasti pastaa syövillä naisilla on lähes neljä kertaa enemmän rintasyöpää kuin niillä, jotka eivät syö pastaa. Kääntäen, niillä rintasyöpäpotilailla, jotka eivät syö pastaa, on kolme kertaa paremmat mahdollisuudet selvitä taudistaan verrattuna niihin, jotka syövät pastaa. Mitä sitten Suomen syöpäklinikoilla tarjotaan potilaille – vaaleaa leipää ja muuta hiilihydraattihöttöä. Suomen syöpäklinikat eivät lue, mitä tutkimus kertoo ravinnon vaikutuksesta syöpään.

Me syömme aivan liikaa proteiinia. Tämä pullistelukulttuuri on luonut myytin proteiinivajauksesta. Todellisuudessa tarvitsemme proteiinia suhteellisen rajoitetusti. En suosittele keinotekoisia proteiinijauheita. Elimistöllä ei ole mitään keinoa varastoida ylimääräistä proteiinia, vaan kaikki ylimäärä joudutaan prosessoimaan maksassa, jolloin proteiinista tulee sokeria. Prosessi rasittaa maksaa melkoisesti. Vähähiilihydraattinen ruokavalio antaa riittävästi proteiinia. Ehkä riittävä proteiinimäärä olisi 0.8 grammaa proteiinia jokaista ideaalipainokiloa kohden päivässä. Jotkut puhuvat jopa 0.5 gramman määristä. Ideaalipainon saa laskettua kaavasta: Pituus – 110 = ideaalipaino. Eli jos pituus on 170 cm, niin 170 – 110 = 60 mikä on ideaalipaino, joka kerrottuna 0.8 antaa proteiinin määrän grammoina 60 x 0,8 = 48.

Käytännössä lihana tuo luku kerrotaan kolmella, niin siten saa lihan määrän, 48 x 3 = 144 gramman, mikä ei ole paljon, kun sitten lisäksi laskee ne proteiinit, mitä tulee kasviksista, maitotuotteista jne. Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa ei ole missään nimessä kyse pihvidieetistä, joksi media virheellisesti määrittelee vähähiilihydraattisen ruokavalion. Vähähiilihydraattinen ruokavalio koostuu pääosin kasviksista, joita täydennetään suhteellisen pienellä eläintuotemäärällä. Rasvat ovat tietysti tärkeä energian lähde

Miten suosittele koostamaan päivän liikunnan?

– Kuten aikaisemmin tuli mainittua, niin jokaisen olisi löydettävä oma tapa liikkua, sellainen, josta nauttii. Ei kannata juosta sairauden pelossa, vaan että nauttii siitä, mitä tekee. Liika revittäminen on hulluutta. Sitä paitsi liika liikkuminen nostaa kortisolitasoja. Kortisoli on sokerihormoni, joka lihottaa. Ainoa, mitä harrastan säännöllisen epäsäännöllisesti, on HIIT eli intervallitreeni. HIIT on hyvin tehokas tapa vaikuttaa aineenvaihduntaan ja kaikkeen muuhunkin. Punttisalitreeni on ihan ok jos siitä pitää. Eteenkin ikääntyville lihastreenistä on oleellista hyötyä. Body building ja kaikki siihen liittyvä on kuitenkin täysin järjetöntä, ne vievät ennenaikaisesti hautaan. Olen joogan ystävä, jota myös harrastan säännöllisen epäsäännöllisesti.

Mikä on suosikkivenytyksesi?

– Kun laitan kengät jalkaan seisten jalat suorina ja kun saan solmittua nauhat, niin voin olla tyytyväinen.

Miksi meillä Suomessa kaikenikäisiä ihmisiä, mutta ennen kaikkea vanhuksia ylilääkitään? Mikä lääkitsemisen vaihtoehdoksi?

– Vanhusten hoito – niin ravinto kuin lääkitys – on sikamaisen huonolla tasolla. Tilanne alkaa muistuttaa keskitysleiriä, jonka tarkoituksena on nukuttaa vanhukset hiljalleen pois. Todellisuudessa vanhukset eivät juuri tarvitse lääkkeitä. Arvo Ylppö korosti aina, että pitkän iän salaisuus on lääkkeettömyys. Valtaosalla sairaalan tuoduista vanhuksista todellisena vaivan syynä on lääkemyrkytys.

Geenit, sattuma, elämäntavat. Sanotaan, että geeneille ei voi mitään, eikä sattumalle. Mutta voisiko sittenkin? Miten elämäntavoillaan voi ennaltaehkäistä geeniperimässään mahdollisesti kulkevia sairausalttiuksia? Olisiko niin, että kun ruokavalio on kunnossa, niin monet sattumatkin jäävät sattumatta?

– Se, mitä nykyisin tiedetään geeneistä, avaa hyvin positiivisia tulevaisuudennäkymiä. Meillä on huonoja ja hyviä geenejä, mutta on eri asia, luetaanko niiden antamaa informaatiota. Geenejä voidaan sulkea ja avata. Mikä parasta niin edellä mainitut seikat vaikuttavat geeneihin positiivisesti tai negatiivisesti. Ravinto on keskeisin geenien säätelijä, toinen on mieli. Ravinteikas ruoka vaikuttaa oleellisella tavalla geeneihin, samoin mielen tasapaino. Tulehdusta aiheuttava ruokavalio avaa sairautta aiheuttavia geenejä. Ruokavaliota muuttamalla voi vaikuttaa hyvin tehokkaasti sairauksiin ja niiden kehittymiseen. Ihmiset toipuvat tyystin II tyypin diabeteksesta ja voivat elää ilman lääkkeitä, sama koskee monia autoimmuunisairauksia. Nykyisin yleiset suolistosairaudet reagoivat hyvin ravintohoitoon. Ravinto on erinomainen tukihoito myös syövässä. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. Ravintohoito avaa todella laajat mahdollisuudet vaikuttaa sairauksiin oleellisella tavalla. Itse asiassa idea on ikivanha, mutta nykyisin lääketeollisuus on saanut lääkärit uskomaan naiivin idean, että vain lääkkeet ovat todellista lääketieteellistä hoitoa ja muu on humpuukia.

Sokeri aiheuttaa monille hyvin voimakkaan riippuvuuden, josta on vaikea päästä irti. Osalle sokeri aiheuttaa hypoglygemiakohtauksia, joihin kuuluu sekavuutta ja väkivaltaista käytöstä. Sokeri alkoholin kanssa on joillekin hyvin vaarallinen yhdistelmä. Ehkä moni murhakin on tehty hypoglygemian seurauksena.

”Jotta vähärasvaiset ruuat maistuisivat joltakin, on puuttuva rasva korvattu sokerilla. Oikeastaan tämä on keskeisin syy nykyisiin terveysongelmiin.”
”Pyrin hoitamaan kaikki asiat kävellen, mikäli mahdollista.”
”Syöpä elää sokerista.”

MIKÄ?

MIKÄ?

Matala-asteinen tulehdus

Homokysteiini on aminohappo, jota syntyy soluissa ravinnossa saadusta välttämättömästä rikkipitoisesta aminohaposta metioniinista.

Homokysteiini voi muuttua takaisin metioniiniksi, jos käytettävissä on folaattia ja B12-vitamiinia. Homokysteiiniä ei käytetä proteiinien rakennusaineena, eikä sen tehtäviä elimistössä muutenkaan tunneta.

Jo kolmekymmentä vuotta sitten havaittiin, että potilailla, jotka olivat sairastaneet sydänveritulpan tai kärsivät muista valtimotaudeista, oli veressä runsaammin homokysteiiniä kuin terveillä. Homokysteiini oli siten sydän- ja verisuonitautien tilastollinen riskitekijä.

Homokysteiinin ja verisuonitautien yhteys ei kuitenkaan ole osoittautunut yksinkertaiseksi.

Matala-asteinen tulehdus ei varsinaisesti ole sairaus. Se on tila, jossa elimistön immuunijärjestelmä reagoi ärsytykseen erittämällä tulehdusvälittäjäaineita. Matala-asteisesta tulehduksesta käytetään myös nimitystä inflammaatio. Se on eri asia kuin mikrobien aiheuttama infektio.

Matala-asteiden tulehdus todetaan seuraamalla veren tulehdusmerkkiaineita. Käytetyin on veren CRP. Se on valkuaisaine, jota maksa tuottaa tulehduksissa. Herkkä CRP (S-hs-CRP) kuvastaa hyvin matala-asteisen tulehduksen määrää ja riskiä sairastua elintapasairauksiin, erityisesti sydäninfarktiin