Hyvän elämän reseptit
Lopeta odottaminen ja sitkutteleminen
Hyvinvointikouluttaja, kirjailija Sanna Wikströmin mielestä omaan arkeensakin on mahdollista rakastua. Oleellista on tehdä omaa hyvinvointia tukevia valintoja niiden asioiden kohdalla, mitkä on mahdollista muuttaa. Sinä itse päätät, leivotko elämäsi aineksista pakkopullan vai unelmatortun.
Teksti: Tarja LehtolaKuva: Sirpa Levonperä
Ensin oli työuupumus, puolison syöpä ja lapsen sairaus. Kaikkea muuta kuin hyvä ja onnellinen arki. Monet vastoinkäymiset laittoivat miettimään, mitä tavallisessa arjessa voisi tehdä toisin.
Sanna Wikströmin perheessä se tarkoitti aiemman työtehtävän jättämistä ja perhe-elämän etusijalle asettamista. Sanna halusi myös keskittyä siihen, mitä hän rakastaa: kirjoittamiseen. Syntyi Hidasta elämää -nettisivusto, jonka blogeja ja artikkeleita seuraa viikottain 150 000 suomalaista.
Mitä on hyvä arki? Voiko sitä edes määritellä?
– Kaikki lähtee omasta kokemuksesta, siitä onko oma arki tyydyttävää. Jos vastaus on ei ja kykenee muuttamaan heti jotain pieniä asioita, se kannattaa tehdä. Joskus joutuu tekemään päätöksen, että esimerkiksi kaksi vuotta antaa asioiden kehittyä omalla painollaan tai olla kehittymättä, mutta päättää ryhtyä tekemään muutoksia heti, kun esimerkiksi joku akuuttivaihe elämässä on ohi. Kun on suunnitelma ja muutoksen mahdollisuus, asiat eivät ehkä enää tunnukaan niin raskailta, Sanna toteaa.
Kovien koettelemusten keskellä voi olla vaikea nähdä vastoinkäymisissä mitään hyvää, mutta jälkeenpäin sekin puoli asioista voi aueta. Vaikeat ajat voivat toimia hautomona, synnyttää jotain uutta ja parempaa, sen sijaan, että arki rullaisi eteenpäin ilman, että sen laatuun kiinnittäisi suuremmin huomiota.
– Kun elämässä on sellaisia vaiheita, että asiat eivät mene niinkuin on suunnitellut, joutuu suostumaan moniin asioihin ja oppii elämästä todella paljon. Valvoin kaksi vuotta kipeän ja sairaan lapsen kanssa ja olin luonnollisesti äärettömän väsynyt. Silloin päätin, että niihin asioihin, mihin voin vaikuttaa, tulen tekemään valintoja, että arki jatkossa ei olisi vain selviämistä päivästä toiseen.
Sannan mukaan rajanveto ja rohkeus siihen, että tekee niin kuin itse arvioi itselleen hyväksi, on yksi hyvän elämän reseptien kulmakivistä.
– Minä tiedän parhaiten, miten elämällä itse voin hyvin. En kauheasti mieti, mitä muut ovat mieltä jostain asiasta, pitäisikö minun muiden mielestä tehdä jotain, vai eikö pitäisi. Mietin, tuntuuko minusta siltä, että tämä asia on sellainen, jonka haluan tehdä.
Kaikesta kirjoittamisesta syntyi lopulta kirja. Sannalla oli tietokoneella kansio tekstejä, joille hän ei keksinyt käyttötarkoitusta.
– Toisinaan tulee aivan intuitiolla otsikoita mieleen, aivan kuin pudotetaan jotkut sanat. Kerran mieleeni annettiin sanat, jotka kirjoitin ylös: Hyvän elämän reseptit. Laitoin lapun talteen. Kun sitten tuleva kustantajani soitti ja ehdotti minulle kirjan tekemistä, oli tuon lapun esille ottamisen aika.
Projektille tuli nimi ja aiemmin syntyneille teksteille tila ja tarve. Hyvän elämän reseptit -kirja sisältää kirjoituksia tavallisesta arjesta ja sen oivalluksista, jotka ottavat lukijansa lempeästi mukaan makustelemaan omaa elämää, sen karvaita kohtia ja makeimpia hetkiä. Kirjasta tuli kirjoittajansa näköinen, koska kuvatkin on otettu lähinnä kotona ja Hidasta elämää -toimistolla. Kirjan värikkäät ja voimauttavat kuvat ovat valokuvaajapari Nana ja Juhana Simeliuksen käsialaa.
– Olen saanut palautetta, että moni lukee muutaman tekstin ja laittaa sivuun ja mietiskelee. Moni kiittelee siitä, että koko tunneskaala on mukana teksteissä, Sanna kertoo.
Arki on jokaista ihmistä koskettava asia. Miten on mahdollista rakastua omaan arkeensa, kääntää se voimavaraksi? Moni meistä haaveilee lomasta ja viikonlopusta, siitä, kun ei ole pakko tehdä mitään. Saa vaan olla. Saa nukkua. Odotamme ja sitkuttelemme. Toivomme, että aika kuluisi nopeasti. Niin, että elämä olisi pelkkää lomaa. Omaa aikaa. Lomastakin tulisi kuitenkin ennen pitkää arkea, jos se olisi jokapäiväistä. Arjesta on tullut käsitteenä negatiivista, koska tuntuu, että resurssit eivät riitä paikasta toiseen juoksemiseen.
– Ystäväni sanoi pitkän syöpäsairastelun loppuvaiheessa, kunpa olisi saanut elää ihan tavallista arkea ilman sairautta. Eräs ystäväni totesi eron jälkeen, että kaipaa kaikkein eniten päättyneestä parisuhteesta arkisia asioita: sitä, kun käytiin yhdessä kaupassa tai käveltiin töihin yhdessä. Vanhukset sanovat usein haastatteluissa, että jos voisivat tehdä jotain toisin, olisivat enemmän nauttineet ihan tavallisesta arjesta lasten kanssa.
– Jotta jotain uutta ja hyvää voisi tapahtua, sinun täytyy uskoa siihen. Sinun täytyy ottaa joka päivä pieniä askeleita sitä kohti. Kaikki asiat syntyvät pienistä palasista, Sanna korostaa.
– Jos haluaa laihduttaa, ei riitä, että lukee fit-lehteä, vaan asioiden eteen täytyy tehdä jotain. En hoikistu käymällä yhden kerran lenkillä. Mutta jos en nauti lenkillä käymisestä, en osaa nauttia myöskään lopputuloksesta. Kun ottaa jonkin tavoitteen, jota kohti haluaa mennä, se ei saa olla vuori, jonka kiipeää hiki hatussa, vaan iloinen matka, jonka saa tehdä ja olla iloinen lopputuloksesta.
Usein joku haave alkaa toteutua luomisen ilosta. Tulee voimakas tunne, että tämä täytyy tehdä, millään muulla ei ole väliä.
”Kaikki asiat syntyvät pienistä palasista.”
”Kun on suunnitelma ja muutoksen mahdollisuus, asiat eivät ehkä enää tunnukaan niin raskailta.”
MITÄ?
KUKA?
-mieti kenen näköistä arkea elät
-muuta mikä ei tyydytä ja mikä on muutettavissa
-lopeta sitku-elämä, tavallinen arki on usein parasta
-hyvinvointikouluttaja
-luennoitsija
-Hidasta elämää -sivuston perustaja
-kirjailija