Ylivieskan Kärkkäisen tavaratalossa on saavutettu 75 % säästöt valaistuksen energiankulutuksessa

Kärkkäisen tavaratalojen valaistusjärjestelmien uusimisessa asiakas on yrityksen arvojen mukaisesti keskiössä. Kustannussäästöt kohentavat kilpailukykyä, jolloin hintataso pystytään pitämään edullisena. Parempi valon laatu ja oikea valon määrä helpottavat asioimista. Tavarat ovat selkeämmin esillä ja myymälässä on viihtyisää.

Teksti: Reetta ReinmanKuvat: Greenled Oy ja Jenni Rajaniemi

J. Kärkkäinen Oy:n energiansäästöhankkeet aloitettiin Ylivieskan tavaratalon valaistusprojektilla kevättalvella 2015. Greenled Oy vaihtoi Ylivieskan tavaratalossa led-valaistusratkaisun vanhojen valaisimien tilalle. Korkean myymälän monimetallivalaisimet vaihdettiin ECO High 210W DALI -valaisimiin ja tilaan lisättiin energiatehokas valaistuksen ohjaus. Myymälän matalampaan osaan vaihdettiin vanhojen 2x 2x58W loisteputkivalaisimien tilalle Omega 116W -myymälävalaisimet.

Myös Kärkkäisen Lahden ja Iin tavaratalojen valaistus on uusittu Greenledin led-valaistusratkaisuksi, ja Oulun tavaratalon valaistus tullaan myös vaihtamaan Greenledin valaistusratkaisuksi.

Tavoitteet Kärkkäisen valaistusprojektissa ovat liiketaloudelliset eli kilpailukykyä lisäävät, energiakustannuksia säästävät ja kaupallista näyttävyyttä tehostavat. Lisäksi tavoitteissa korostuu hyvinvoinnin näkökulma. Kaiken perustana kuitenkin on, että uuden valaistusjärjestelmän ansiosta asiakkaiden on entistä helpompi asioida Kärkkäisen tavarataloissa: että myytävät tuotteet tulevat näyttävästi esille, ne on helppo löytää ja asioiminen tavarataloissa on miellyttävää. Kilpailukykyinen ja kustannustehokas valaistus hyödyntää ennen kaikkea Kärkkäisen tavaratalojen asiakasta.

– Toimiva valaistus, jossa sekä valon määrä että laatu ovat oikeantyyppiset, on myös merkittävä työhyvinvoinnillinen tekijä. Toimiva valaistus lisää viihtyvyyttä; hyvissä fiiliksissä työteho kasvaa, tästä on merkittävää tutkimusdataa, muistuttaa Greenled Oy:n toimitusjohtaja Pertti Tahvanainen.

Yksi Kärkkäisen valaistusprojektin tavoite oli valaisimien himmennysmahdollisuus vallitsevan valoisuuden mukaan kellon- ja vuodenajasta riippuen.

– Kun ulkona on hämärää, valaisimia himmennetään hieman. Vastaavasti kirkkaalla säällä valaistus ohjataan kirkkaammaksi, Tahvanainen kertoo ja jatkaa:

– Yleensä markettien sisääntulossa on hyvin kirkas valaistus. Pimeään aikaan ihmiset kokevat tämän epämiellyttävänä, kun pimeästä ulkoilmasta kauppaan tullessa kirkkaat valot ”lyövät silmille”.

Valaistuksen säätöjärjestelmän avulla Kärkkäisen tavarataloissa sisääntulon ja myös osastojen valaistus pystytään mukauttamaan ulkona olevan valon määrän kanssa; ja näin silmä ehtii tottua ulko- ja sisätilojen valaistuseroon. Tämä tapahtuu hyvin pienillä elementeillä. Silmän pupilli ei siihen reagoi, eikä ihminen huomaa valon muutosta muutoin kuin miellyttävänä siirtymänä.

Greenledin toimittamassa valaistuksenohjausjärjestelmässä on myös sensorit, joiden mittaaman datan avulla valon määrä voidaan sopeuttaa kunkin tavaratalon osastojen valontarpeen mukaan; sen mukaisesti, miten osastolla on liikettä.

– Esimerkiksi hiljaisena aikana, vaikkapa sunnuntaina tavaratalon juuri avautuessa, kun osastolla on vielä hiljaista, ohjausjärjestelmä pudottaa automaattisesti valotehoa. Myöskään tähän silmän pupilli ei ehdi reagoida. Ohjausjärjestelmän sopeuttamistoimenpiteet ovat hyvin hienovaraisia, ja valaistustasojen muutokset ovat huomaamattomia.Valaistusjärjestelmämme ja led-teknologia takaavat kaiken kaikkiaan miellyttävän ja laadukkaan valaistuskokemuksen, sanoo Tahvanainen.

Tahvanainen korostaa valaistuksenohjausjärjestelmän helppokäyttöisyyttä kiinteistönomistajalle.

– Greenled-valaistuksenohjausjärjestelmä toimii 95-prosenttisesti automaattisesti. Vikatilanteissa järjestelmästä lähtee automaattisesti hälytys- ja huoltopyyntö. Greenledin toimittamaan valaistusratkaisuun kuuluu sen suunnittelun ja asennuksen lisäksi myös ylläpito.

Tahvanaisen mukaan Greenled-valaistuksenohjausjärjestelmä on seitsemän vuotta huoltovapaa.

Valaistusratkaisu toteutettiin Kärkkäisen tavarataloissa palvelutyyppisesti eli J. Kärkkäinen Oy ostaa Greenlediltä valaistusjärjestelmän tuottaman valon, ei valaisimia.

– Kärkkäisen valaistusprojektilla on saavutettu 75 prosentin energiansäästöt, investoinnin takaisinmaksuaika jää alle kolmeen vuoteen, kertoo Tahvanainen.

”Jos valaistus suunnitellaan ja toteutetaan fiksusti, yritysten energiankulutus pienenee. Se tarkoittaa rahan ja ympäristön säästöä. Led-tekniikan avulla tämä on mahdollista.”

MIKÄ?

MIKÄ?

valaistusratkaisu

- perustettu 2009

- kokonaisvaltaisten valaistusratkaisujen toimittaja yrityksille ja julkiselle sektorille

- toimipaikat Kempeleessä, Helsinki-Vantaalla ja Tampereella

Greenledin toimittamat valaistusratkaisut koostuvat kokonaispaketista, johon kuuluvat Suomessa valmistettujen valaisinten ohella valaistuksen suunnittelu, asennus ja ylläpito sekä myös rahoitus.

Asiakas voi suorittaa valaistusratkaisun kustannukset joko kertainvestointina tai kuukausittaisella käyttövuokralla, jolloin hankinta maksetaan energiansäästöillä. Käyttövuokraan on mahdollista sisällyttää ylläpitopalvelu.

Toteutuksen vaiheet ovat:

1. Kartoitus.Tarvekartoituksessa käydään asiakkaan kanssa läpi tavoitteet ja tehdään tarvittavat mittaukset.

2. Suunnittelu.Tehdään kohteen valaistussuunnitelma sekä tarvittavat kuvat ja laskelmat.

3. Asennus.Valaistusjärjestelmä toimitetaan paikoilleen asennettuna.