Iin Kärkkäisellä saa herkutella Makujen Kiina -ravintolassa

Makujen Kiina -ravintolan kiinalaista ruokatarjontaa on rikastettu japanilaisilla nuudeleilla sekä korealaisella ruoalla.

Teksti: Reetta ReinmanKuva: Antti Pulkkinen

Haukiputaalla asuva, tehdastöissä aikaisemmin työskennellyt Antti Pulkkinen , 30, päätti vaihtaa alaa ja perusti Makujen Kiina -nimisen ravintolan. Kärkkäisen Iin tavaratalon yhteydessä toimiva ravintola avasi ovensa huhtikuun puolivälissä. Asiakaspaikkoja ravintolassa on 50. Makujen Kiinan buffetlounas on arkipäivisin klo 10.30–15 ja viikonloppuisin klo 12–18.

– Lounaspöydässä meillä on runsaasti myös salaatteja. Makujen Kiinan a la carte -listaan voi tutustua facebook-sivuillamme. Vaihtoehtoja listallamme on yli sata, Pulkkinen kertoo.

Makujen Kiina -ravintolassa on avokeittiö. Asiakkaat saavat katsoa, kun kiinalaiset kokit valmistavat ruokaa. Ravintolan kokit, kaksi kiinalaismiestä, ovat aikaisemmin työskennelleet Englannissa kiinalaisissa ravintoloissa. He ovat Pulkkisen kiinalaisen vaimon sukulaisia.

Idea Makujen Kiina -ravintolasta on Pulkkisen kotoa.

– Vaimoni on erinomainen ruoanlaittaja. Meillä on usein ystäviä illallisella. Monet vuodet he sanoivat, että teidän pitää perustaa ravintola, ruoka on niin hyvää. Ensin naureskelimme: no niin varmaan. Mutta tässä sitä ollaan! Aivan uutta aluevaltausta aloittamassa! Pulkkinen naurahtaa.

Kokkien ja Pulkkisen lisäksi ravintolassa on töissä yksi tarjoilija.

Makujen Kiina -ravintolan tavoitteena on tarjota erilaista kiinalaista ruokaa kuin Oulun seudun muut kiinalaiset ravintolat tarjoavat. Kiinalaista ruokatarjontaa on rikastettu muun muassa japanilaisilla nuudeleilla sekä korealaisella ruoalla.

– Meillä on myös aivan omia, vaimoni ja kokkimme kehittämiä ruokia, kuten esimerkiksi katkaraputahnavoileipä, Pulkkinen kertoo.

Liha-, kala- ja kanaliemet ravintolassa tehdään itse tuoreista raaka-aineista. Samoin kiinalaisen keittiön paljon käyttämät hedelmäiset kastikkeet tehdään itse tuoreista hedelmistä.

Kiinalaisen keittiön tärkeimmiksi mausteiksi Makujen Kiina -ravintolan kokit nostavat inkiväärin ja valkosipulin.

– Korealaisessa keittiössä suositaan runsaasti erilaisia curryja, he sanovat.

Äitienpäiväksi Pulkkinen lupaa spesiaalitarjontaa:

– Äitienpäiväksi on tulossa menu-paketit kahdelle, neljälle ja kuudelle hengelle. Paketit sisältävät alkupalat, pääruoan ja jälkiruoan.

Koko perhe voi ympäri vuoden vaikkapa maistella Onnellinen perhe -annosta. Siinä on jokaiselle jotakin: kanaa, jättikatkarapuja, härkää, porsasta, ankkaa ja kasviksia.

Takuuvarmat jälkiruokaherkut ovat kiinalaisen keittiön klassikot, uppopaistetut banaanit ja omenat.

”Meillä on myös aivan omia, vaimoni ja kokkimme kehittämiä ruokia, kuten esimerkiksi katkaraputahnavoileipä.”