Suomalainen puusauna ensimmäistä kertaa Leipzigin joulutorilla

Kalevala Spirit kokoaa parhaat palat suomalaisesta elämänlaadusta seitsemännentoista kerran Saksan joulutoreille. Kuukauden aikana myydään ja esitellään niin ruokaherkkuja, käsityötaidon mestareita kuin aitoja, suomalaisia elämyksiäkin. Leipzigin Augustusplazille nousee Kiimingissä rakennettu, puilla lämmitettävä sauna.

Teksti: Reetta ReinmanKuvat: Kalevala Spirit

Sotkamolainen perheyritys Kalevala Spirit on mukana Saksan joulutoreilla tuttuun tapaan Hannoverissa, Leipzigissa, Stuttgartissa ja tänä vuonna myös Düsseldorfissa. Suomalainen sauna rakennetaan Leipzigin joulutorille. Kalevala Spirit valitsi tuhansien saunojen maasta kumppanikseen Eräkämpän.

– Syynä oli yrityksien halu yhteistyöhön ja kasvuun keskeisessä Euroopassa, mutta kyllä käsityön rooli prosessissa oli myös erittäin suuri asia, kertoo Kalevala Spiritin hallituksen puheenjohtaja Akke Virtanen.

– Nämä meidän saunat eroavat teollisista siskoistaan selvästi, eikä niiden budjetti silti nouse liian korkeaksi kilpailuilla markkinoilla, uskoo puolestaan Eräkämpän hallituksen puheenjohtaja Petri Tölli.

Saksan joulutorille Eräkämppä on tehnyt saunan, jossa yhdistyvät perinteisen muhevat löylyt ja puun tuoksu näppärään rakenteeseen, ja jossa pukeutumistila ei tule liian kuumaksi pitkienkään saunomisriittien jäljiltä. Tölli uskoo, että tämä saunamalli kiinnostaa myös Suomessa.

Kooltaan 10 x 4 metriä olevassa saunassa on pukuhuone, käytäväosa sekä löylyhuone. Nämä kolme osaa ovat saumattomasti toisiinsa yhteen liittyneinä. Kiuas on puulämmitteinen.

Suomalainen saunamaailma poikkeaa paljon keskieurooppalaisesta kulttuurista, mutta perusidea on sama.

– Me ehkä haluamme nauttia enemmän löylyn rentouttavasta vaikutuksesta ja varaamme aikaa itse saunomiseen. Toki veden käsittelyssä on myös olennaisia eroavaisuuksia. Tuoksut ja erilaiset puhdistautumiseen liittyvät aineet taas ovat enemmän esillä Saksassa. Valaistukseen ja jopa äänimaailmaan kiinnitetään Saksassa paljon huomiota, Virtanen kertoo.

Eräkämpän tavoitteena on kuukauden mittaisen joulutapahtuman aikana löytää saunoilleen ja muille vapaa-ajan tuotteilleen paikallinen edustaja tai maahantuoja.

– Kalevala Spiritin suomalainen joulukylä luo erinomaisen mahdollisuuden esitellä tuotetta kymmenille tuhansille ihmisille ja siten hankkia suoraa palautetta laadusta, ilmeestä ja hinnastakin. Voimme myös pitää kätevästi ammattilaistilaisuuksia torilla, toteaa Tölli.

– Tämä onkin tärkeää, koska mahdollisen edustajan löytäminen on aina oma prosessinsa. Samoin voimme kutsua välillisiä vaikuttajia paikalle alkaen arkkitehdeistä ja kaavoituksen edustajista.

Kalevala Spiritille suomalaisen saunan saaminen Saksan joulutorikokonaisuuteen on yksi pitkän haaveen toteutuma.

– Mitä onkaan suomalainen kulttuuri ilman saunaa? kysyy Virtanen.

– Nyt ensi vaiheessa tutustutamme paikalliset ihmiset suomalaiseen saunarakentamiseen ja samalla joihinkin saunan oheistuotteisiin. Kerätyn palautteen perusteella kehitämme toimintoja edelleen. Selvää on kuitenkin, että molemmat yritykset, Kalevala Spirit ja Eräkämppä uskovat saunan mahdollisuuksiin Saksan markkinoilla.

Kalevala Spiritillä on Saksan joulutoreilla Eräkämpän saunan lisäksi muun muassa Valamon Luostarin valmistamaa marjaglögiä, Pielisen savumuikkua sekä Lapinlahdella kerättyä ja valmistettua hunajaa. Ruoka- ja juoma-antimien reseptit ovat Kalevala Spiritin, yrityksen yhteistyökumppanit valmistavat tuotteet reseptien mukaisesti.

Saksan joulutoreilla kävijät saavat myös nauttia loimulohesta. Kalevala Spirit loimuttaa joka joulutoripäivä avotulella lohta. Joulupukki on kuukauden ajan mukana Leipzipin ja Stuttgartin joulutoreilla. Yhteensä suomalaisia ruokaherkkuja ja design-tuotteita on Kalevala Spiritin joulutorivalikoimissa parisen sataa. Saksan joulutorit aukeavat marraskuun 22.-23.11. ja ovat avoinna joka päivä 22.12. saakka.

”Nyt ensi vaiheessa tutustutamme paikalliset ihmiset suomalaiseen saunarakentamiseen ja samalla joihinkin saunan oheistuotteisiin. ”