Vetyterapiaa sanotaan tämän vuosisadan sensaatioksi. Vetymolekyyli kykenee sekä tuhoamaan rappeutumissairauksien perussyylliset eli vapaat radikaalit että nostamaan niitä tuhoavien entsyymien määrää elimistössä. Vapaat radikaalit aiheuttavat solua rappeuttavaa hapetusstressiä, jonka sanotaan olevan 90-prosenttisesti kaikkien rappeutumissairauksien, myös syövän, syyllinen sekä elimistön pahin vanhentaja.

Teksti: Reetta Reinman

Japanilainen Nippon Medical Schoolin professori Shigeo Ohta on ensimmäisenä maailmassa löytänyt vedyn terveyshyödyt. Hänen tutkimuksensa ”Hydrogen acts as a therapeutic antioxidant by selectively cytotoxic oxygen radicals” julkaistiin vuonna 2007 Natural Medicine -tiedelehdessä. Tutkimus innoitti ja suorastaan villitsi buumin tavoin sekä tutkijoita että terveydestä kiinnostuneita Japanin lisäksi USA:ssa. Nykyään myös Euroopassa ja Venäjällä ollaan hyvin kiinnostuneita vetyterapiasta. Tähän mennessä vetyterapiasta on tehty tieteellisiä tutkimuksia yli 400. Suomessa vetyterapia on tulossa hoitomuodoksi Alla Honkasen hoitolaan Tampereen Otsoniterapiaan.

– Vetyterapiaa sanotaan nykyajan sensaatioksi terveysvaikutuksiltaan, sairaanhoitaja Honkanen kertoo.

Hän huomauttaa, että vedyn käyttö terveyden vaalimisessa ei ole uusi asia; esimerkiksi Japanin keisaridynastian vuosituhansinen tapa hoitaa terveyttä on ollut juoda maan lähteiden vetyrikasta vettä.

Vety on maailman pienin elementti. Kun kaksi vetyatomia laitetaan yhteen, tuloksena on vetymolekyyli H2, joka professori Shigeo Ohtan mukaan on toimintakykyinen sekä vedessä että öljyssä. Ihmissolun solukalvo on öljyä ja solun sisäosa on vettä. Vetymolekyyli kykenee toimimaan molemmissa olomuodoissa: öljyssä ja vedessä. Pienen kokonsa ansiosta vetymolekyyli pääsee solun sisään helposti.

Professori Ohtan tutkimusten mukaan läpäistessään solukalvon ja päästyään solun sisälle vetymolekyyli pystyy hajottamaan solun sisällä mahdollisesti olevia vapaita radikaaleja, eli taltuttamaan oksidatiivista stressiä eli hapetusstressiä, jota pidetään kaikkien kroonisten rappeutumisssairauksien, ja myös syövän, merkittävimpänä riskitekijänä sekä elimistön pahimpana vanhentajana. Kroonisia rappeutumissairauksia ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet sekä diabetes. Ohtan mukaan vetyterapian toinen pääfunktio on – paitsi vapaiden radikaalien hajottaminen– , niin vapaita radikaaleja tuhoavien entsyyminen määrän lisääminen elimistössä.

Rappeutumissairauksien nitistämisen lisäksi vetyterapian on todettu laskevan elimistön tulehdustilaa, nopeuttavan verenkiertoa ja vähentävän allergioita, sekä lisäävän suorituskykyä, puhdistavan elimistöä ja kaikkinaisesti virkistävän. Urheilijoille aineenvaihduntaa, verenkiertoa sekä suorituskykyä parantava vetyterapia on sallittu aine ja hoitomuoto.

Professori Ohta korostaa vetyterapian turvallisuutta. Hajotessaan elimistössä vedystä tulee vettä, joten sillä ei ole Ohtan mukaan mitään sivuvaikutuksia. Hoitomuoto on puhtaasti luonnonmukainen, mitään muita aineita kuin vetyä ei siinä tarvita.

Tällä hetkellä yleisin vetyterapian muoto on vetyveden juominen. Vetyveden tekemiseen maailmalla on tähän mennessä jo kehitetty useita laitteita, yksi on muun muassa EnhelWater-kone.

Alla Honkanen kertoo esimerkiksi yhdestä Japanissa tehdystä kliinisestä tutkimuksesta, jossa 150 koehenkilöä sairasti erilaisia rappeutumissairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia ja geriatrisia sairauksia sekä ihosairauksia. He joivat kuukauden ajan päivittäin vetyvettä kaksi litraa päivässä. Koehenkilöt kokivat merkittävää paranemista, monen sairaus saavutti pitkäaikaisen remissiotilan eli sairaus ei levinnyt tai pahentunut.

Honkanen sanoo vetyveden juomisen sopivan kaikille.

– Mitkään sairaudet eivät rajoita sen juomista, myös lapset sekä raskaana olevat ja imettävät äidit voivat juoda vetyvettä.

Tuloksia luvataan nopeasti.

Vetyterapiasta yksinkertaisin ja helpoin käyttömuoto on vetyveden juominen. Hoitolahoidoissa käytetään vetykaasua, jota tehdään hoitokäyttöön sovellettavaksi erillisillä laitteilla. Alla Honkanen kertoo, että vetyterapiassa on monia mahdollisuuksia: Vetykaasua voi antaa esimerkiksi vaginaalisesti tai rektaalisesti eli suolensisäisesti, vetykaasua voi johtaa hoitolaitteella korvaan tai sitä voi antaa infuusiohoitona, jossa vetykaasulla rikastettua keittosuolaliuosta tiputetaan laskimoon tai tehdä suppean autohemoterapian, jossa pieni määä hoidettavan verta rikastetaan vetykaasulla ja tämä vetyrikastettu veri johdetaan takaisin verenkiertoon.

Honkanen korostaa, että vetyterapiahoitosuunnitelma tehdään aika lääkärin kanssa, ja ennen hoidon aloittamista otetaan muun muassa tarkat verikokeet. Lääkäri määrittelee myös hoidossa käytettävän vetykaasun määrän.

”– Yleisin vetyterapian muoto on vetyveden juominen.”

MITÄ?

MIKÄ?

Hapetusstressi härskiinnyttää soluja

Ihmiskehosta 99 % muodostuu kuudesta alkuaiheesta, jotka ovat happi, hiili, vety, typpi, kalsium ja fosfori.

Suurin osa ihmiskehosta eli noin 70 % on vettä eli hapen ja vedyn yhdistettä.

Ihmiskehon eniten sisältämistä alkuaineista happea on 65 %, hiiltä 18 % ja vetyä 10 %.

Hapetusstressi, elimistön härskiintyminen, on tapahtumakulku, joka vaurioittaa soluja. Se on rinnastettavissa ruoan hapettumiseen, pilaantumiseen tai raudan ruostumiseen. Elimistön hapettuminen johtuu monista tekijöistä kuten ympäristöstä, ravinnosta ja lääkkeistä tulevista aineista. Hapetusstressiä pidetään kaikkien rappeutumissairauksien pahimpina syyllisenä.

Hapetusstressiä hillitsevässä ruokavaliossa on runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä.