Yrittäjäksi ilman oman yrityksen perustamista
Omapaja on kehittänyt uudenlaisen, asiakkaalle turvallisen ja työssä oppimista tukevan yrittämisen alustan.
Teksti: Vilja Paavola/ Omapaja
Työelämä on vahvassa murroksessa, kun perinteiset työn tekemisen muodot ovat vähenemässä ja on tullut tarve löytää uusia työllistymisen muotoja. Omapaja on yritys, joka auttaa ihmisiä työllistymään sillä, mitä he osaavat ja haluavat tehdä. Yritys on luonut mallin, jossa kuka tahansa voi myydä omaa osaamistaan yrittäjämäisesti ilman oman yrityksen perustamista.
Omapajan asiakas päättää, mitä hän tekee, kenelle ja milloin – ja Omapaja hoitaa laskutuksen ja korvauksen työn tekijälle.
- Omapaja auttaa pajayrittäjiä alkuun tarjoamalla sparrauspalvelua muun muassa toiminnan suunnitteluun ja hinnoitteluun, Omapajan kehittämispäällikkö Heikki Karjalainen kertoo. Ekonomitaustainen kehittämispäällikkö nauttii työstään uuden toimialan parissa. – Tämä kehittämistyö on todella mielenkiintoista, koska toimiala on uusi eikä vielä ollenkaan valmis.
– Laskutuspalvelu on ilmeisen hyvä tapa tarjota töitä. Tällä hetkellä kentällä on kuitenkin sosiaaliturvan kannalta erilaisia sopimusmalleja ja tapoja, joiden kanssa asiakkaan kannattaa olla hereillä hereillä ja selvittää oikea eläkevakuutusjärjestely, Eläketurvakeskuksen Markus Palomurto valottaa.
Lain mukaan jokainen työtä tekevä on joko työsuhteessa tai yrittäjänä, ja Suomessa yrittäjä voi vaikuttaa itse oman sosiaaliturvansa tasoon. Aikuisen sosiaaliturvan neljä peruspilaria – eläke-, työttömyys- ja tapaturmaturva sekä Kelan maksamat päivärahat, kuten sairauspäivärahat ja perhe-etuudet – toimivat kaikki hieman eri säännöillä palkansaajalla ja yrittäjällä.
Suomen Yrittäjien Harri Hellstenin mukaan laskutuspalveluiden tämänhetkisessä työttömyysturvajärjestelmässä on vielä haasteita. – Ne ovat kuitenkin korjattavissa niin, että laskutuspalveluyrityksessä mahdollisesti käytössä oleva työntekijävakuutus vaihdetaan yrittäjäeläkevakuutukseen, Hellsten huomauttaa. – Omapajassa toimitaankin näin, ja se on juridisesti oikea vakuutusjärjestelmä pajayrittäjille.
Ongelmia laskutuspalvelun asiakkaalle voi tulla, jos hänet on vakuutettu työntekijävakuutuksella eikä yrittäjävakuutuksella. Silloin itseään ei voi vakuuttaa edes vapaaehtoisesti ansiosidonnaisessa työttömyysturvajärjestelmässä.
– Myös työntekijän tapaturmavakuutuksen kannalta selkeintä on tulkita pajayrittäjät yrittäjiksi eikä työntekijöiksi, koska silloin pajayrittäjä voi ottaa itselleen vapaaehtoisen yrittäjän työtapaturmavakuutuksen, kertoo OP Vakuutuksen Erno Mäkinen . – Jos laskutuspalvelun asiakas on vakuutettu työntekijävakuutuksella, voi lainmukainen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus jäädä puuttumaan.
Omapajan mallissa pajayrittäjät vakuutetaan nimenomaan yrittäjinä. Silloin pajayrittäjälle jää laskuttamastaan summasta enemmän käteen kuin perinteisissä laskutuspalvelumalleissa. Pajayrittäjillä on myös mahdollisuus liittyä yrittäjien työttömyyskassaan ja päästä ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin.
– Omapajassa ei tarjota vain laskutustyökalua, vaan halutaan auttaa pajayrittäjää sisäistämään yrittäjyyden ajattelutapoja ja hankkimaan kenties jatkossa oma Y-tunnus. Omapajassa halutaan asettua pajayrittäjän asemaan ja auttaa häntä kehittymään omassa liiketoiminnassaan niin, että se hyödyttää häntä ja muita, Karjalainen kuvailee.
”Omapaja auttaa pajayrittäjiä alkuun tarjoamalla sparrauspalvelua muun muassa toiminnan suunnitteluun ja hinnoitteluun”
- Omapaja Oy esittelee webinaarissa uuden pajayrittäjyysmallin
- Liity webinaariin osoitteessa omapaja.com/osaaminen-ansioiksi
- Webinaari pidetään ti 29.11. klo 18
Vieraile Omapajassa: www.omapaja.com