Veteraanisukkia neulotaan jo Kanadaa myöten

Itsenäinen Suomi viettää ensi vuonna 100-vuotisjuhlavuotta, jonka kunniaksi Suomen veteraaneille neulotaan nyt villasukkia ympäri maan. Oululaisen Jaana Willmanin aloitteesta liikkeelle lähtenyt Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta -hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Jäseniä on jo yli 5000.

Teksti: Tarja LehtolaKuvat: Villasukat veteraaneille facebook-ryhmä

Veteraanien villasukat ovat saaneet ahkerat neulojat liikkeelle. Ryhmän aktiivisin neuloja on heiluttanut puikkojaan jo 87 parin verran. Villasukat ovat ehkä kaikkein perinteisin kotimainen käsityö. Käsintehdyt villasukat ovat suorastaan Suomen kansallisasuste.

Oma lukunsa historiassa on sota-aika, joka innosti kotirintaman naiset neulomaan lämmikettä sotapojille. Villasukat eristävät erittäin hyvin lämpöä, ja siksi ne ovat oiva eriste kenkään talvipakkasilla. Villa itsessään sitoo myös painoonsa nähden hyvin kosteutta, eikä villasukka tunnu kosteanakaan kylmältä.

Talvisodan aikainen kylmyys ei ole myytti. Sotatalvena kerätyt lämpötilatilastot vahvistavat, että Suomen ja Neuvostoliiton sotilaat taistelivat talvena, jollaisia on koettu Suomessa vain muutaman kerran vuosisadassa.

Talvisodan kylmimpiin päiviin niin Helsingissä kuin Kuusamossakin kuuluivat 17. ja 18. tammikuuta. 18.2 pohjoiseen sijoitetut sotilaat hytisivät pahimmillaan 35,8 asteen pakkasessa.

Näitä silloisia sotapoikia ajatellen Jaana Willman perusti Facebook-ryhmän nimeltään Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta. Idea ryhmän perustamisesta tuli Willmanin halusta osoittaa kunnioitusta veteraaneja kohtaan. Hän toivoo, että heidän keitä saamme itsenäisyydestämme kiittää, jalkoja ei kolota eikä palele tänäkään päivänä.

– Edesmennyt isäni oli veteraani, mistä idea lähti liikkeelle. Halusin jollakin tavalla osoittaa kunnioitusta ja muistamista veteraaneja kohtaan lähestyvän juhlavuoden kunniaksi, Jaana Willman kertoo.

Ryhmän tarkoituksena on neuloa yhdenmukainen juhlavuosisukkamalli maamme jokaiselle veteraanille. Sukan pääväri on harmaa ja varressa ovat sini-valkoiset raidat. Sukat tullaan jakamaan ympäri Suomen veteraaneille järjestettävissä tilaisuuksissa. Veteraanit, jotka eivät pysty osallistumaan tilaisuuksiin, saavat sukkansa kampanjan yhteistyökumppanin Postin välityksellä.

Ryhmän tavoitteena on neuloa sukkapari järjestöihin kuuluville veteraaneille. Näitä järjestöjä ovat Suomen veteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto, Sotainvalidien veljesliitto, myös järjestöihin kuulumattomat veteraanit huomioidaan. Sukkaparin saavat myös naiset, joilla on rintamapalvelutunnus.

– Tarve on reilulle 18 300 sukkaparille. Vuoden 2016 alussa sotaveteraaneja oli vajaat 22 000, mutta määrä on vähentynyt vuoden aikana. Villasukkia on valmistunut tähän mennessä yli 3 000 paria, ja uusia neulojia ilmoittautuu koko ajan. Asian saatua näkyvyyttä ulkosuomalaisetkin ovat lähteneet mukaan.

Sukkien jakaminen aloitetaan ensi vuoden alusta, ja viimeiset jaetaan itsenäisyyspäivään 2017 mennessä. Aikaa neuloa sukkia on ensi vuoden syksyyn asti. Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta -hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

– Ensisijaisesti kehotamme liittymään Facebook-ryhmään ”Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta” tai ottamaan yhteyttä sähköpostitse villasukat.100vuotta@gmail.com, Willman toteaa.

Kaikki jäsenet eivät ole neulojia, vaan kampanjaan voi osallistua myös lankoja lahjoittamalla. Myös monet yritykset ovat osoittaneet tukensa tykötarpeitten voimin.

Eräs neuloja kertoo: Olin yhdeksänvuotias, kun isäni lähti sotaan. Kudoin silloin isälleni sukat mukaan, kun hän kävi lomalla. Seuraavan kerran, kun hän sitten taas tuli lomalle ja riisui sukat lattialle ne olivat niin täynnä täitä, että ihan liikkuivat. Sukat piti polttaa ja kudoin uudet tilalle. Arvostan suuresti näitä veteraaneja, ketkä vielä tarvitsevat sukkia, siksi olen mukana.

Toinen neuloja toteaa: Neulon sydämeni kyllyydestä. Neulon, koska haluan osallistua kiittämään veteraaneja. Eikä tällä tavalla kiittäminen minulta paljoa vaadi. Neulon muutenkin. Ja minusta ajatus on niin hieno.

”Sukkien jakaminen aloitetaan ensi vuoden alusta, ja viimeiset jaetaan itsenäisyyspäivään 2017 mennessä.”