Koko Suomi leipoo -ohjelman 2014 voittajan, Liisa Westerbergin uusin kirja tarjoaa laajan kattauksen reseptejä, joita katsellessa alkavat joulun tuoksut kaneleineen ja neilikoineen mukavasti kutittaa nenää. Kauniisti kuvitetun kirjan reseptit on jaettu kolmeen eri vaikeustasoon. Kirjan resepteistä löytyy vaihtoehtoja myös gluteenittomaan, maidottomaan, munattomaan ja vegaaniin ruokavalioon.

Teksti: Tarja LehtolaKuva: Liisa Westerbergiltä

L iisa Westerberg tunnustautuu jouluihmiseksi, ja yksi haave on ollut oman joulukirjan tekeminen.

– Rakastan joulua ja koko joulunaikaa suunnattoman paljon. Nautin jouluvalmisteluista aina leivonnasta lahjojen paketointiin ja jopa siivoukseen asti. Kaneli, kardemumma, inkivääri ja neilikka kuuluvat lempimausteisiini. Toisinaan sujautan niitä leivonnaisiin keskellä kesää saadakseni kotiin ihanaa joulun tuoksua, Westerberg kertoo.

Makeaa joulua on Westerbergiltä kolmas kirja. Aiempia kirjoja ovat Makeaa marjoista ja hedelmistä sekä Leivontakirja Makeaa.

– Rakkaus leivontaan ja kotona tekemiseen on syttynyt jo lapsena. Äiti otti aina mukaan keitiöaskareisiin ja lopuksi sai nuolla taikinakulhon, mikä varmasti selittääkin ainakin osittain innostukseni leivontaan. Nykyisin omassa keittiössäni häärii kaksi pientä apulaista. Joka kerta jauhopurkin auetessa keittiöön ilmestyy pieni pellavapää, joka raahaa tuolinsa keskeisimmälle paikalle ja kysyy: ”Äiti, mitä tänään leivotaan?”

Kirjasta löytyy paljon nopeita tarjoiluvinkkejä ja helposti syötäviä tarjottavia, jotka toimivat hyvin juhlissa, joissa istumatilaa on vähän. Kirja etenee teemoittain pikkujouluista aattoaamuun sekä vuodenvaihteeseen asti. Mikäli olet joululahjoja vailla, kannattaa kurkistaa joululahjavalvojais-osioon, josta voit poimia helpot ja kekseliäät lahjaideat. Piparkakkuosiosta taas löydät useita erilaisia piparireseptejä ja koristeluvinkkejä.

Kaunis paketti on osa lahjaa. Makeaa joulua on kauniisti kuvitettu kirja, joka pitää sisällään makeiden reseptien lisäksi runsaasti vinkkejä ja ohjeita näyttävien ja yksinkertaisten lahjapakettien tekoon. Nyt on hyvä aika valmistautua paketointipuuhiin keräilemällä varastoon lasipurkkeja, erilaisia papereita, nauhoja ja tyhjiä kartonkipaketteja. Kierrätysmateriaaleista saa aikaan monenlaisia kauniita paketteja.

Joululeivonnaisten tekeminen kuuluu Westerbergin lempipuuhiin.

– Koska kaikki leivonnaiset eivät mahdu joulupöytään, aloitetaan leipominen ja herkuttelu hyvissä ajoin. Esimerkiksi joulutortut jäävät varsinaisen joulun aikaan syömättä, mutta pari viikkoa ennen joulua ne maistuvat käsittämättömän herkullisilta.

Vaikka joka vuosi tekee mieli kantaa pöytää ainakin muutama uusilla resepteillä tehty herkku, vanhat, hyvät ohjeet on hyvä nostaa esille ja arvoonsa. Joulupöydässäkin kaivataan usein kuitenkin niitä tuttuja ja turvallisia makuja. Mummin piimäkakku on kakku, joka tuo mieleen mummilan ja mausteidensa ansiosta myös joulun.

Itsetehty piparkakkujäätelö ihastuttaa varmasti vaativammatkin vieraat. Sen voi tehdä hyvissä ajoin pakastimeen tekeytymään. Jäätelön teko onnistuu ilman erityistä jäätelökonetta.

”Koska kaikki leivonnaiset eivät mahdu joulupöytään, aloitetaan leipominen ja herkuttelu hyvissä ajoin.”

RESEPTI

RESEPTI

Piparkakkujäätelö

3 dl sokeria

4,5 dl vehnäjauhoja

1 tl ruokasoodaa

2 tl kanelia

1 tl neilikkaa

1 tl kardemummaa

1 dl rusinoita

3 dl piimää

100 g sulatettua voita

Voitele ja korppujauhota kahvikakkuvuoka. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita sokeri, jauhot, sooda, mausteet ja rusinat kulhossa (itse jätin rusinat pois). Lisää piimä ja sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina esivalmistetuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin tunti tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää taikinaa. Jäähdytä ja kumoa kakku vuoasta.

Viimeistele halutessasi tomusokerilla

5 dl kuohukermaa

1 tlk (397) kondensoitua maitoa

1/2 dl siirappia

1 dl kevytmaitoa

1 tl kanelia

175 g piparkakkuja

Vaahdota kerma. Sekoita toisessa kulhossa kondensoitu maito, siirappi, kevytmaito ja kaneli yhteen. Rouhi piparkakut veitsellä paloiksi. Kääntele kermavaahto maitoseokseen. Lisää piparkakkurouhe ja kaada massa pakastuksen kestävään astiaan. Pakasta vähintään 5 tuntia.