Joulukinkku on kypsä, kun lihalämpömittari osoittaa 75–80 astetta. 80 asteen ylittyessä kinkusta voi tulla ylikypsä.

Teksti: Reetta AholaKuva: Pöntiön Lihatuote Oy

Himangalla toimivasta,Matti Pöntiönluotsaamasta Pöntiön Lihatuote Oy:stä on matkannut suomalaisten joulupöytiin tänä jouluna muutama tuhat viljapossukinkkua.

Pöntiön viljapossuilla on yli 40 vuoden perinteet.

Tätä nykyä Matti Pöntiö ei enää itse kasvata ja jalosta viljapossuja. Sikalan omistus on siirtynytMaijajaPetteri Saarenpäälle.

Pöntiön Lihatuote Oy jalostaa Saarenpään pariskunnan kasvattamat viljapossut 1800 neliön tuotantolaitoksessaan. Sikoja ostetaan myös muista lähialueiden sopimussikaloista.

– Kuljetusmatkat ovat aina lyhyitä. Se säästää possujen hermoja ja estää niitä stressaantumasta liikaa. Tämä vaikuttaa merkittävästi myös lihan makuun, toimitusjohtaja Matti Pöntiö kertoo.

Viikoittain Pöntiön Lihatuotteessa teurastetaan kolmisensataa possua.

Matti Pöntiö kertoo, että kaikki Pöntiön Lihatuotteen lihatuotteiksi jatkojalostamat possut nauttivat oman pellon ohraa ja kauraa.

– Pöntiön possut eivät syö geenimuunneltua viljaa, hän vakuuttaa ja antaa siitä tuotetakuun.

– Possujemme ruokavalioon eivät myöskään kuulu eläin- tai kalapohjaiset rehut eivätkä eläinrasvat.

Matti Pöntiö paljastaa KauppaSuomen lukijoille, miten hän paistaa mehevän ja murean viljapossukinkun. Kaiken kaikkiaan Matti Pöntiöllä viljapossut ovat hyvin uunissa. Hänen toinen tyttärensä haluaa jatkaa isänsä elämäntyötä Pöntiön Lihatuote Oy:n ohjaksissa. Matti Pöntiö itse on saanut kipinän elämäntyölleen lapsuudenkotinsa sikatilalta.

”Älä koskaan paista jääkaappikylmää kinkkua!”