J. Kärkkäinen Oy lahjoittaa Velallisten tuki ry:n kansanedustajille antamaan joululahjaan sukkalangat kaksiin villasukkiin

Velallisten tuki ry:n antamalla joululahjalla yhdistys haluaa herättää kansanedustajat ajattelemaan valtiontalouden prioriteettejä sekä tekemään konkreettisia toimia, että vääristynyt velan perintä lakkaisi syömästä valtiontaloutta ja kansalaisten oikeusturvaa. Suomi nousee teoilla, toimeen tarttumalla. Villasukatkin syntyvät ainoastaan kutomalla.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Reetta Reinman

Suomen valtio ja pankit ryöstivät 65 000 yritystä, kun myivät 31.3.2010 salaiseksi 25 vuodeksi julistetulla kauppakirjalla 1990-luvun lamassa maksuhäiriöihin ajautuneen 57 000 suomalaisen yrittäjän saatavat, 12 miljardia – bulvaanina toimivalle – perintätoimistolle. Kauppahinta oli 600 miljoonaa. Suomen valtion ja pankkien 1993 tekemä ns. SSP-sopimus laman uhrien velkojen ”järjestelyistä” on puolestaan julistettu salaiseksi sadaksi vuodeksi. Valtion ja pankkien välinen SSP-sopimus sekä 31.3.2010 tehty kauppakirja estää 100 000 yrittäjää saamasta oikeusturvaa. Yrittäjille on luotu tietoinen velka-ansa; saatavia peritään, ilman, että velkakirjaa pystytään esittämään. Ja kukaan ei valvo. Näin jylisi Velallisten tuki ry:n puheenjohtaja, verokonsultti, ekonomi, Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Liisa Mariapori Eduskunnan pikkuparlamentin Kansalaisinfossa keskiviikkona 7.12. järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Yrittäkää! Yrittäkää! hallitus vaatii suomalaisilta. Milläs yrittää? Ilman että yrittäjä ottaa investointivelkaa, on mahdoton ryhtyä yrittäjäksi. Ja ennen kuin Suomessa 1990-luvun laman uhrien valtion, pankkien ja verottajan toimesta kokemat vääryydet on tunnustettu ja korjattu, investoinnit eivät lähde nousuun. Kukaan ei uskalla ottaa lainaa ja investoida, korosti keskustelutilaisuudessa Velallisten tuki ry:n tiedottaja Hilkka Laikko.

Laikko huomauttaa, että alihintaisena ei saa myydä vaikeuksiin joutuneen omaisuutta.

– Näin todetaan lainsäädännössä, ja näin on myös KKO linjannut ennakkopäätöksissä 2004, 2006 ja 2016. Pantinhaltijaa eli esimerkiksi pankkia tai perintätoimistoja sitoo pantinhaltijan velvollisuus säilyttää pantin arvo. Käytännössä lakia ei noudateta. Vakuus ei riitäkään realisointitapauksissa.

– Säilyykö pantin arvo, jos vouti myy yli 3 miljoonan omaisuuden puhtaalla nollalla? Säilyykö omaisuuden arvo, jos 190 000 omakotitalo myydään 70 000 eurolla. Näitä tapauksia on satojatuhansia. Voudit eivät noudata tasavertaisuuden periaatetta, vaan pankin tai perintätoimiston etuja, toteaa Laikko.

– Pantin arvo ei säily, ja juuri tästä kohtaa alkavat valtiontalouden menetykset, eli vääristynyt velanperintä syö valtiontalouden. Pankki tai perintätoimisto tekee siis itselleen voittoa, myymällä tuon alihintaan saamansa omaisuuden nyt miljoonilla käypään hintaan eteenpäin. Yrittäjille, heidän perheilleen ja takaajille jätetään velat, joita edelleen peritään ulosoton kautta – aiheettomasti, ilman että velka olisi todellista, ilman velan tilitystä kirjanpidosta. Ei siis pidä ihmetellä, miksi Suomessa ei investoida ja miksi yrittäjät katoavat Suomesta.

Tilaisuudessa käsiteltiin alustuksissa myös toimenpiteitä, miten velkaantumisen tuomaa asunnottomuutta voitaisiin helpottaa esimerkiksi vakuutusturvan tuoman riskienhallinnan avulla. ViaDian/Ympäristöministeriön vakuutuspilottihankkeen toiminnanjohtaja Pekka Matilainen korosti, että maksuhäiriöistä johtuvalla asunnottomuudella on merkittäviä seurauksia muun muassa työvoiman liikkuvuuteen erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa monella alalla on työvoimapulaa: asuntoa ei saa, jos on maksuhäiriöitä. Tätä pyritään korjaamaan muun muassa vakuutusturvalla, jossa vuokranantaja ottaisi huoneistoon vakuutuksen.

Kansalaisinfon lopuksi Hilkka Laikko kertoi, Velallisten Tuki ry antaa kaikille kansanedustajille joululahjan: villalangat kaksiin villasukkiin sekä sukkapuikot. Villasukkatarvikkeet Velallisten tuki ry:lle lahjoittaa J.Kärkkäinen Oy.

Velallisten tuki ry haluaa herättää tällä kansanedustajat ajattelemaan valtiontalouden prioriteettejä sekä tekemään konkreettisia toimia, että vääristynyt velan perintä lakkaisi syömästä valtiontaloutta ja kansalaisten oikeusturvaa, Laikko avasi lahjan sanomaa.

”Pantin arvo ei säily, ja juuri tästä kohtaa alkavat valtiontalouden menetykset, eli vääristynyt velanperintä syö valtiontalouden.”

MITÄ?

Kansalaisinfossa Velkaloukussa – keskustelutilaisuus velkaongelmista ja velallisen asemasta kuultiin alustukset seuraavista aiheista

Hyvä perintätapa kuluttajaperinnässä, varatoimitusjohtaja Seppo Lahtinen, Lindorff

Velkaantuneiden talous- ja velkaneuvonta, erikoissuunnittelija Sanna Helesuo, Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Velallisten tuki ry:n puheenvuoro, Hilkka Laikko, tiedottaja Velallisten tuki ry

Velkaantuminen asunnottomuuden syynä ja ratkaisuvaihtoehdot, toimitusjohtaja Juha Kaakinen, Y-säätiö

Vakuutusturvan tuoma riskienhallinta asunnottomuutta ennaltaehkäisevänä työkaluna, toiminnanjohtaja Pekka Matilainen, ViaDia/Ympäristöministeriön vakuutuspilottihanke