Sievissä toimiva perheyritys Muhola Oy tekee peltikattoja toisessa polvessa.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Muhola Oy

Peltikatto on Suomen suurten vaihteluiden ilmasto-olosuhteisiin erinomainen kattovalinta. Se kestää niin kesähelteellä katolla jopa 50 asteeseen nousevan kuumuuden kuin talven yli 30 asteen pakkaset, toteaa Muhola Oy:n toimitusjohtaja Jukka Muhola.

– Peltikatto on talon rakenteille huomattavasti esimerkiksi tiilikattoa kevyempi. Noin 200 neliön omakotitalon peltikatto painaa noin tuhat kiloa, kun tiilikatolla on painoa yksitoista tonnia.

– Peltikatto on myös kestävä, me esimerkiksi annamme tekemillemme peltikatoille 50 vuoden runkotakuun, sanoo Muhola.

Peltinä Muhola Oy käyttää Suomessa tehtyä SSAB:n terästä.

Muhola Oy on erikoistunut kattoremontteihin. Lisäksi yrityksen toimialaan kuuluvat rakennusurakointi sekä peltisepänpalvelut, joihin sisältyy yrityksen kotimaisen yhteistyökumppanin, Nesco Oy:n tekemien kattoturvatuotteiden, esimerkiksi palotikkaiden, markkinointi. Jokin verran Muhola Oy tekee ovi- ja ikkunaremontteja.

Pääsääntöisesti kattoremonttikohteet ovat taloyhtiöissä ja omakotitaloissa. Kattoremontin teettämisestä saa kotitalousvähennyksen.

Jukka Muhola kehottaa tarkkailemaan kattoa. Räystäiltä riippuvat jääpuikot saattavat olla lämpövuodon merkki, samoin katolla olevat sulat kohdat.

– Mikäli sisäilmassa tuntuu homeista hajua, se voi kertoa katolla olevasta kosteusvauriosta. Ennen 1990-lukua rakennetuissa katoissa ei juurikaan ole aluskatteita eikä kunnollista höyryn sulkua, tämä edesauttaa kondenssivuoden pääsemistä kastelemaan kattoeristeitä, toteaa Muhola.

Muhola Oy toteuttaa kattoremonttien kaikki työvaiheet alusta viime silauksiin.

– Työntekijöillämme on pätevyys myös asbestin purkuun, sanoo Muhola.

Henkilökuntaa Muhola Oy:ssä on neljätoista. Sieviläisyrityksen toiminta-alue on Keski-ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Toimitusjohtaja Jukka Muhola on luottavainen, että yrityksellä riittää myös tulevaisuudessa ammattitaitoisia peltikaton tekijöitä.

– Meillä on Nivalan ammattioppilaitoksen rakennuslinjan kanssa hyvä yhteistyö. Rakennuspuolen opiskelijoita on meillä työssä oppimisjaksoilla, ja näin he saavat käsityksen, millaista on kattojen saneeraustyö ja millaisia tietoja ja taitoja siinä tarvitaan. Koulusta saa hyvän pohjan, mutta työssä saatu käytännön kokemus hioo .peltikattomestariksi.. Kaikkein olennaisin asia on työlle myönteinen asenne, korostaa Muhola.

Muhola Oy toimii toisessa polvessa. Löytyykö jatkaja perhepiiristä?

– Vanhin poikamme valmistui hiljattain rakennusalan koulusta, ja hän on töissä yrityksessämme. Aika näyttää, innostuuko hän jatkamaan perheyritystämme, pohdiskelee 50-vuotias toimitusjohtaja Jukka Muhola, joka omistaa Muhola Oy:n sataprosenttisesti.

.– Räystäiltä riippuvat jääpuikot saattavat olla lämpövuodon merkki, samoin katolla olevat sulat kohdat..
.– Työntekijöillämme on pätevyys myös asbestin purkuun..