Ennen joulun ja uudenvuoden reissuille lähtöä auto on hyvä käyttää huollossa

Auton on oltava kunnossa ja kuljettajan valppaana, jotta pitkä ajomatka taittuu turvallisesti. Moottoriöljyt, tuulilasinpesu- ja jäähdytinnesteen pakkaskestävyys, ohjaintehostimen ja jarrunestesäiliön nesteet sekä akun toiminta ainakin kannattaa tarkistuttaa. Näin joulun ja uudenvuoden automatkoille lähtijöitä evästää Kärkkäisen autohuollon päällikkö Jani Juttula.

Huollon yhteydessä auton voi helposti varustaa talvea varten mukavammaksi ja turvallisemmaksi moottorin- ja sisätilanlämmittimillä sekä akkuvaraajalla.

Ennen kuin autolla startataan talvilomalle, on hyvä varmistaa auton toimintakunto ja turvallisuus. Painavalla kuormalla pakkasessa reissatessa auto joutuu poikkeuksellisen koville.

Talvihuollossa vaihdetaan öljyt ja tsekataan suodattimet talven vaatimuksiin sopiviksi. Ammattilaiset tarkistavat myös esimerkiksi jäähdytinnesteen pakkaskestävyyden ja akun kunnon. Lisäksi varmistetaan latausjännite sekä lasinpyyhkimien sulkien, renkaiden, valojen ja muiden tärkeiden turvallisuusvarusteiden toiminta.

Lomakohteessa , mökillä tai mummolassa aamulähtöjä helpottavat moottorinlämmitin ja sisätilanlämmitin. Kun moottori ja sisätilat ovat valmiiksi lämpimät ja ikkunat huurteista vapaat, on ajoon lähtö turvallisempaa ja miellyttävämpää. Lisälämmittimien yhteyteen on hyödyllistä asennuttaa myös akkulaturi.

Autoon on hyvä varata mukaan esimerkiksi pieni purkki moottoriöljyä, apuvirtakaapelit, ylimääräiset pyyhkimien sulat, ajovalopolttimoita ja pakkasenkestävää tuulilasinpesunestettä. Jos keli muuttuu loskaiseksi ja tuulilasinpesuneste loppuu pitkillä taipaleilla, ei huoltoasemaa aina ole lähellä. Yllättäviä matkankatkeamistilanteita varten autossa tulisi olla myös lämmintä vaatetusta, jota talvilomavarusteista kyllä yleensä löytyykin.

Tsekkaa seuraavat:

1. Ovatko sulat kunnossa?

Talvella tuulilasin ja takalasin pyyhkimien sulat saattavat vaurioitua lumikuorman ja jäätymisen takia tai tuulilasin puhtaaksiraaputuksen yhteydessä. Huonokuntoiset sulat ovat turvallisuusriski.

2. Palavatko kaikki lamput?

Valaistuilla kaupunkikaduilla ajettaessa ei aina huomaa, jos joku polttimo on pimeänä. Pimeillä maanteillä ajettaessa sekä etu- takavalojen toiminta on yksi ajoturvallisuuden lähtökohta.

3. Riittääkö akussa puhtia?

Sydäntalven pakkaset Pohjois-Suomessa paljastavat akun todellisen kunnon. Jos akulla on jo useita vuosia ikää, kannattaa harkita sen vaihtamista uuteen. Mukaan matkalle voi varata myös akkulaturin, jos sellainen ei kuulu auton varusteisiin.

4. Onko tekniikka huollettu talvikuntoon?

Talvihuollossa varmistetaan auton toiminta kylmissä olosuhteissa. Vaikka esimerkiksi öljynvaihto ei olisikaan vielä kilometrien mukaan ajankohtainen, on öljyt hyvä vaihtaa ainakin kerran vuodessa.

MITÄ?

Talvihuoltoon kuuluvat muunmuassa seuraavat asiat:

1. Jäähdytinnesteen pakkaskestävyys ja riittävyys.

2. Akun kunto ja generaattorin latausjännite.

3. Valojen toiminta.

4. Renkaiden kuntotarkastus ja paineet. Samalla myös jarrujen tarkastus.

5. Pyyhkimen sulat ja lasinpesunesteet.

6. Lämmityslaitteen toiminta, termostaatin kunto.

7. Moottoriöljyn riittävyys. Tarvittaessa öljynvaihto.

8. Ilmastoinnin kuntotarkastus, raitisilmasuodatin.

9. Moottorin apulaitteiden hihnojen ja letkujen tarkistus.