Yleisurheilulajeista Vilja Veikkolainen on harrastanut muun muassa seiväshyppyä

Huhtikuussa Vilja Veikkolainen ja 31 muuta Suomen cheerleading-maajoukkueen jäsentä puolustavat hopeaa MM-kisoissa Orlandossa Floridassa. Vilja on joukkueessa nostajana.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Reetta Reinman ja Golden Spirit

Vihtiläinen, 17-vuotias Vilja Veikkolainen on harrastanut cheerleadingiä seitsemän vuotta. Aluksi hän harrasti lajia Vihti Gymissä, nykyään Viljan seura on helsinkiläinen Golden Spirit.

Joulukuussa 2016 Viljan joukkue saavutti hopeaa cheerleadingin SM-kisoissa. Huhtikuussa on MM-kisat Orladossa Floridassa. Siellä Suomen naiset puolustavat MM-hopeaa. Juhannusviikolla 2017 GoldenSpiritAngels -joukkue kilpailee Euroopan mestaruudesta Prahassa. Syksyllä on vuorossa SM-karsinnat sekä joulukuussa SM-kisat.

Harjoittelutahti on tiivis. Neljä kertaa viikossa Viljalla on joukkueensa kanssa kahden tunnin treenit Helsingissä, Töölön kisahallissa tai Salmisaaren Liikuntakeskuksessa. Joukkueessa on 35 nuorta naista. Joukkueen alaikärajana on 14 vuotta, vanhimmat Viljan joukkueessa ovat 22-vuotiaita.

– Cheerleading-ohjelma kestää kolme minuuttia. Siihen kuuluvat huuto, akrobatia-osuus, pyramidit, nostot ja tanssi sekä heitot ja hypyt, Vilja kertoo.

Lisäksi Viljalla on noin kolmesti viikossa maajoukkueharjoitukset.

Golden Spirit Angelsin joukkuetreeneissä harjoitellaan muun muassa lajitaitoja, kuten nostoja, akrobatiaa ja pyramidien tekoa. Lisäksi on lihaskunto- ja voimaharjoittelua sekä psyykkistä harjoittelua. Psyykkiseen harjoitteluun kuuluu esimerkiksi kilpailutilanteessa olemisen mielikuvaharjoittelua, että pystyy olemaan totaalisesti kilpailutilanteessa läsnä ja saa siinä itsestään kaiken irti.

Joukkue jakaantuu ryhmiin. Viljan ryhmässä on kolme nostajaa ja yksi nousija. Vilja on nostaja. Nostajalta vaaditaan Viljan mukaan voimaa ja hyvää nostotekniikkaa. SM-kisoissa kilpailevat paitsi koko joukkueet, myös nämä joukkueiden sisäiset pienryhmät. Viljan pienryhmä voitti vuoden 2015 SM-kilpailuissa kultaa.

Matkaa Vihdin kirkonkylästä Viljalle tulee Helsinkiin noin 50 kilometriä. Sen hän kulkee joko vanhempiensa kyydissä, toisen vihtiläisen joukkuekaverinsa kanssa tai bussilla. Omatoimisesti Vilja käy silloin tällöin lenkillä sekä tekee kotona lihaskuntoharjoittelua. Lihakset hän pitää notkeina ja liikkuvuuden laajana venyttelemällä joka päivä.

Hyvästä kunnosta ja lajitaidoista huolimatta rajuhkossa lajissa sattuu myös loukkaantumisia, ja niiltä ei Viljakaan ole välttynyt. Kolmisen vuotta sitten Viljan nilkka murtui harjoituksissa, mutta toipilasajan hän oli kuitenkin "paketti jalassa " mukana harjoituksissa.

– Kerrallaan kilpailutilanteessa on 25 naista, osa 32-henkisen joukkueemme jäsenistä on kilpailuissa varalla loukkaantumisten varalta, Vilja kertoo.

Vilja kuuluu myös cheerleadingin maajoukkueeseen. Yhteensä maajoukkueessa on 32 naista. Myös maajoukkueessa Vilja on nostaja. Maajoukkueen harjoittelutahti kohti huhtikuun MM-kilpailuja on tiivis. Harjoitukset ovat kolmesti viikossa Helsingissä. Maajoukkueella on jo ollut kaksi harjoitteluleiriä viime vuoden lopulla, vielä on viisi ennen MM-kisoja. Viikonloppuleirit ovat joko Salmisaaren Liikuntakeskuksessa tai Vierumäellä Suomen Urheiluopistossa. Yksittäisen cheerleading-kilpailijan tie maajoukkueeseen kulkee karsintojen kautta.

– Osallistumme karsintoihin omilla pienryhmillämme, mutta karsinnoissa tarkaillaan meitä jokaista myös yksilöinä, joten aina välttämättä koko pienryhmä ei pääse maajoukkueeseen, Vilja kertoo.

Viljan mukaan USA:ssa, Suomessa, Norjassa ja Saksassa cheerleadingin taso on korkealla, ja koko ajan myös nousussa. Suomessa lajia harrastetaan koko maassa, lähinnä kuitenkin suurimmissa kaupungeissa. Vilja kertoo, että cheerleadingistä on mahdollisesti tulevaisuudessa tulossa myös olympialaji.

Cheerleading-kilpailijan tulee olla sitoutunut lajin ja seuran sääntöihin. Säännölliseen harjoitteluun sitoutumisen lisäksi pitää olla sitoutunut terveisiin elämäntapoihin, eikä saa olla päihteisiin liittyviä kuvia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Harrastajaksi pääsee ilmoittautumalla joukkueeseen. Esimerkiksi Viljan seurassa, Golden Spiritissä harrastaja maksaa vuosittain seuran jäsenmaksun, harjoitusmaksun ja harrastevakuutuksen. Näistä kertyy kuluja vuositasolla reilut 150 euroa. Esiintymisasut sisältyvät tähän. Maajoukkueen jäsenten on itse maksettava osa esimerkiksi huhtikuun 2017 viikon kestävästä Orlandon MM-kisamatkasta sekä MM-kisoihin valmistavista harjoitusleireistä.

Lukion toisella luokalla opiskelevan Viljan vapaa-ajasta cheerleading vie valtaosan, muita harrastuksia ei tiivisti täytettyyn aikatauluun mahdu. Aikaisemmin Vilja on harrastanut joukkuevoimistelua ja yleisurheilulajeista muun muassa seiväshyppyä.

Koulussa hänen lempiaineensa ovat matematiikka ja psykologia. Tulevaisuuden opiskelusuunnitelmat ovat vielä avoinna. Helmikuun puolivälissä Vilja ja luokkatoverinsa ovat lukion vanhimpia. Vanhojen tansseja on jo treenattu pitkin syksyä, ja tahti on tiivistynyt alkuvuodesta.

– Vanhojen tansseissa minulla on mintun vihreä tanssiaispuku, Vilja paljastaa.

Viljan paksuista, pitkistä, oljenvaaleista hiuksista kampaaja loihtii varmasti upean kampauksen.


Vilja Veikkolainen on Golden Spirit -seuran cheerleading-joukkueessa nostajana. Vilja kuvassa toinen ylhäältä.

Viljan pienryhmä, kolme nostajaa ja yksi nousija, voitti vuonna 2015 SM-kisoissa kultaa. Palkinnoksi tuli komea pokaali. Mitaleja on tullut sekä SM- että EM-kisoista.
Viljan pienryhmä, kolme nostajaa ja yksi nousija, voitti vuonna 2015 SM-kisoissa kultaa. Palkinnoksi tuli komea pokaali. Mitaleja on tullut sekä SM- että EM-kisoista.

Viljan cheerleading-uran ensi nostot olivat jo, kun tyttö oli puolitoistavuotias!
Viljan cheerleading-uran ensi nostot olivat jo, kun tyttö oli puolitoistavuotias!

"– Cheerleading-ohjelma kestää kolme minuuttia. Siihen kuuluvat huuto, akrobatia-osuus, pyramidit, nostot ja tanssi sekä heitot ja hypyt."