Lahjasäkeistä löytyvät Emekin muovirekat ovat kokonaan kotimaista työtä. Muottien valmistus, valutyöt, mallien kokoaminen ja pakkaaminen pitävät perheyrityksen koko henkilökunnan kiireisenä joulun alla.

Teksti: Marianne Lähde

Monen pikkupojan toivelahja on tänäkin jouluna upouusi rekka-auto, joka muistuttaa tarkasti aitoa esikuvaansa. Monet muovilelut valmistetaan kustannusten vuoksi valitettavasti Kaukoidässä.

Harva tietääkään, että pukinpusseista löytyvät Emekin rekat tehdään sataprosenttisesti Suomessa, Lohjan Saukkolassa Uudellamaalla sijaitsevassa rekkatehtaassa.

Perheyrityksessä riittää kiirettä varsinkin joulun alla, jotta kaikki tilaukset saadaan eteenpäin ajallaan. Rekkoja, kuormureita ja työkoneita kootaan kovalla vauhdilla. Emekin tuotteita on valmistettu vuodesta 1982 saakka eli jo yli 30 vuoden ajan lähes kaksi miljoonaa kappaletta.

Emek-Muovi Oy:n perustajallaEsko Mäenpäälläon kymmenien vuosien tietotaito muottien valmistuksesta. Itse asiassa lähes kaikki Suomessa valmistetut autojen pienoismallit ovat hänen käsialaansa.

Yritys valmistaa edelleen itse kaikki tuotteidensa muotit, joiden valmistusvastuu jatkuu toisessa sukupolvessa. Tuotteet tehdään 1:25 -mittakaavassa, isojen esikuviensa mukaan.

– Yritys työllistää tällä hetkellä 11 henkilöä. Tämän lisäksi työllistämme kausityöntekijöitä sekä lähialueen useita työkeskuksia, kertoo Jaana Paukkio.

Emek on aidosti suomalainen avainlipputuote. Kotimaan myynnin lisäksi yrityksellä on vientiä useaan maahan, lähinnä Eurooppaan. Vuosituotantoon mahtuu noin 70 000 kappaletta leluajoneuvoja.

Jaana Paukkio kannustaa suosimaan suomalaista myös joulun alla:

– Näinä vaikeina aikoina suomalaisen kuluttajan ostopäätökset vaikuttavat osaltaan suoraan kotimaisen tuotannon mahdollisuuksiin.

Emekin rekkamallisto seuraa mahdollisimman tiiviisti autotehtaiden uutuusmalleja. Sen vuoksi mallit uusiutuvat lähes vuosittain.

– Valikoimiin kuuluvat Scania-, Volvo- ja MAN -rekkojen lisäksi kaivinkone sekä vuodesta 2007 alkaen Ponsse Elephant -metsäkone. Meidän rekkamme ovat laadukkaita ja kestäviä leluja. Niissä on monia toiminnallisia yksityiskohtia, kuten tukkirekan lastaava nosturi ja hiekkarekan kippaavat lavat, Jaana Paukkio selvittää.

Aidon näköiset rekat sopivat hyvin myös keräilijöille sekä autotehtaiden monenlaiseen käyttöön. Ja kuten oikeassakin elämässä, myös hiekkalaatikolla on mentävä eteenpäin.

Kalustoa on modernisoitava, kuljetusalan trendejä seurattava ja uusia, kuljettajan työskentelyä helpottavia toimintoja kehitettävä. Kun Scania, Volvo tai MAN julkaisevat uuden mallin, myös lelumaailma saa nopeasti uuden tulokkaan, mutta 25 kertaa pienempänä.

Kun Scania, Volvo tai MAN julkaisevat uuden mallin, myös lelumaailma saa nopeasti uuden tulokkaan, mutta 25 kertaa pienempänä.