Vuonna 2008 perustettu Puhdistamo on Suomen ensimmäinen superfood-brändi

Pakuri, mustikka, nokkonen, maca, raakakaakao, chia-siemenet, goji-marjat, muutamina esimerkkeinä. Superfoodeja maahantuova ja kotimaisia luonnonaarteita jalostava Puhdistamo haluaa mahdollistaa Suomen ja maailman eri maiden ravinnetiheät kansallisaarteet jokaisen ulottuville.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Puhdistamo

Vuonna 2008 perustettu superfood-tuotteita maahantuova ja markkinoiva Puhdistamo haluaa toimintansa olevan läpinäkyvää, luotettavaa ja vastuullista. Siksi Puhdistamolla on laatutakuu tuotteilleen. Tämä laatujärjestelmä on julkinen tietokanta.

– Puhdistamon laatujärjestelmästä kuka tahansa voi käydä tarkistamassa tuotteensa tarkat tiedot aina eräkohtaisiin laboratoriotutkimuksiin asti, kertoo Puhdistamon myynti- ja markkinointijohtaja Joni Inkinen.

– Kun asiakas syöttää tuotteensa pohjasta löytyvän eränumeron laatujärjestelmäämme osoitteessa www.puhdistamo.fi/laatutakuu, järjestelmä hakee tuotteeseen liittyvät tutkimukset ja yksityiskohdat tietokannasta. Jokaisesta tuotteesta löytyy vähintään: eränumero, valmistus/alkuperämaa, pakkauspäivä, parasta ennen -päiväys, mikrobiologiset analyysitulokset sekä raskasmetallianalyysin tulokset, Inkinen selvittää Puhdistamon laatujärjestelmän toimintaa.

Inkinen uskoo, että superfoodit ovat tulleet jäädäkseen. Mitä superfoodit ovat?

– Superfood tarkoittaa poikkeuksellinen ravintorikasta ja ravinnetiheää ruoka-ainetta, jota pidetään vahvasti terveyttä ja hyvinvointia edistävänä. Superfoodeilla on myös kulttuurihistoriallisesti arvokas ja pitkä historia. Useimpia niistä on arvostettu eri puolilla maailmaa tuhansia vuosia. Monissa maissa nämä kansallisaarteet ovat historiassa olleet ainoastaan kuninkaallisten saatavilla, Inkinen vastaa.

Superfoodeista hän mainitsee esimerkiksi raakakaakaon, macan, chia-siemenet sekä goji-marjat. Suomen luonnossa kasvavia superfoodeja ovat esimerkiksi nokkonen, mustikka, lakkakääpä, pakuri sekä ruusujuuri.

– Meille on tärkeää, että maahantuomme kunkin raaka-aineen sen olennaisimmalta kasvupaikalta, eli missä kyseinen luonnontuote on osa alueen vuosituhansista kulttuurihistoriaa; tällainen tuote on aina myös laadukkain.

Esimerkiksi raakakaakaon Puhdistamo tuo Ecuadorista, macan Perusta, goji-marjat Tiibetistä. Suomessa heillä on raaka-aineiden keräilijöitä puhtailla luontoalueille. Esimerkiksi Puhdistamon käyttämä pakuri kerätään Lapin metsistä. Puhdistamo jatkokäsittelee raaka-aineet tuotteiksi. Erilaisten uutosten, kuten pakuri- ja havupuu-uutoksen, valmistamisen te teettävät uutosten valmistukseen erikoistuneissa laitoksissa.

Inkinen korostaa Puhdistamon toiminnan eettisyyttä.

– Ulkomaisissa kohteissa, joista maahantuomme raaka-aineita, osallistumme esimerkiksi sademetsien suojeluun, olemme mukana kehittämässä biodynaamista viljelyä sekä tuemme paikallisia kouluja.

Inkinen korostaa , että käyttäessämme ravintorikkaita ruoka-aineita saamme kehomme tarvitsemat vitamiinit, mineraalit ja hivenaineet juuri kuten luonto on ne tarkoittanut.

– Luonnollisessa muodossa olevat ravintoaineet imeytyvät kehossamme paremmin kuin synteettiset, tablettimuotoiset ravintolisät, painottaa Inkinen.

– Luonnollisessa muodossa olevat ravintotiheät ruoat ovatkin selvästi nousseet trendiksi kuluttajien valinnoissa, hän jatkaa.

Inkinen kertoo, että kaikki Puhdistamon tuotteet ovat lisäaineettomia, gluteenittomia, maidottomia ja GMO-vapaita elintarvikkeita.

Lempäälässä toimivassa Puhdistamossa on henkilökuntaa noin 40. Toimiva johto omistaa Puhdistamon. Joni Inkinen kertoo, että tänä vuonna Puhdistamon valikoimiin on tulossa muun muassa käsityönä Suomessa valmistettuja raakasuklaita, luomukahvituotteita sekä kurkumavalmisteita ja vahvoja maitohappobakteereita.

Alussa Puhdistamo toi superfoodien lisäksi maahan entsyymejä ja maitohappoja. Aluksi yritys toimi verkkokauppana. Nyt Puhdistamon tuotteilla on yli 1000 jälleenmyyjää.

”– Superfoodeilla on myös kulttuurihistoriallisesti arvokas ja pitkä historia.”

Reseptit:

Puhdistava vihermehu
50 g pinaattia
½ parsakaali
1 omena
½ kurkku
1 sellerinvarsi
1 tl Puhdistamon Ohranoras-jauhetta
½ limen mehu
Puhdistava vihermehu on helppo ja nopea tapa saada valtavasti ravinteita herkullisessa ja helposti sulavassa muodossa.
1. Mehusta kaikki vihannekset mehulingossa.
2. Kaada mehu korkeaan lasiin ja sekoita joukkoon Puhdistamon Ohranoras-jauhe ja limemehu. Nauti heti!

Nopea chiapuuro
4 dl kookosmaitoa
4 rkl Puhdistamon Chia-siemeniä
loraus hunajaa
Chiapuuro valmistetaan pikkuruisista mustista chia-siemenistä turvottamalla. Tarjoa kookoksella maustettu chiapuuro aamiaiseksi tai välipalaksi tuoreiden hedelmien tai marjojen kera.
1. Nosta chia-siemenet kannelliseen kulhoon ja valuta joukkoon kookosjuoma. Mausta seos vaniljasokerilla ja ripauksella sormisuolaa. Sekoita ja peitä kannella.
2. Anna chiapuuron turvota viileässä vähintään 15 minuuttia tai vaikkapa yön yli. Tarjoile chiapuuro marjojen tai pilkottujen hedelmien kanssa.

Raakakaakaojuoma
5 dl maitoa tai kasvimaitoa
2 tl hunajaa tai vaahterasiirappia
3 rkl Puhdistamon Raakakaakaojauhetta
ripaus sormisuolaa
ripaus kanelia tai kardemummaa
1. Kaada maito tai kasvimaito kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.
2. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella tasaiseksi vaahtoavaksi  juomaksi. Näin kaakaojauhe sekoittuu helpoimmin maitoon, eikä jää kokkareiksi. Voit myös käyttää sauvasekoitinta.

Kannattaa kokeilla!

Puhdistamon myynti- ja markkinointijohtaja Joni Inkinen suosittelee kokeilemaan kevättalven kevennykseksi ja kehon puhdistukseksi

Viherjauheita – Kaikki viherjauhetuotteet, kuten spirulina, chorella, sinimailanen, lehtikaali sekä ohran- ja vehnänoras, puhdistavat kehoa ja antavat elimistölle suuren määrän monia ravintoaineita. Lehtivihreän lähteinä viherjauheet ovat loistavia.

Kookosvesi – Kookosvesi on maailman paras nesteyttäjä. Suola- ja elektrolyyttitasapainon ylläpitäjänä kookosvesi on erinomainen. Kookosvesi on myös  virkistävä juoma sekä erinomainen smoothie-pohja.

Puhdas snack patukat – Lisäaineettomissa Puhdas snack-patukoissa ei ole mitään turhaa, vaan kaikki on ravintotiheää ruokaa, kuten luomulaatuiset siemenet, pähkinät, hedelmät ja marjat. Snack-patukka on loistava välipala.