Radikaalileikkaus sekä elävä ravinto, antioksidantit, meditaatio ja kundaliinijooga paransivat Marja Tuulian

Marja Tuulia Lehtinen on sitä mieltä, että ruokavalio- ja elämäntapamuutoksilla rintasyöpätapaukset vähenisivät puoleen. Hän sairastui neljä vuotta sitten aggressiiviseen rintasyöpään. Nyt hän auttaa muita rintasyöpäpotilaita sekä kannustaa naisia itsehoitoon, ennen kaikkea välttämään kemikaaleja. Ruokavaliossa hän kehottaa suosimaan luomua. Olennaista on saada stressi hallintaan.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Marja Tuulia Lehtinen

Rintasyöpädiagnoosi oli koko elämän pysäyttävä shokki. Tämä ei voi olla totta. Miten minä, joka olen aina elänyt ja syönyt terveellisesti, voin sairastua syöpään. Järkytys ja kauhu täyttivät ajatukseni ja stressi oli valtava, Marja Tuulia Lehtinen muistelee tuntemuksiaan, kun hänen rintasyöpädiagnoosinsa selvisi. Vaikkakin tutkimuksiin mennessään Marja Tuulia tiesi sairastavansa rintasyöpää.

– Heräsin yhtenä yönä tunteeseen, että kaikki ei ole kohdallaan. Tunsin, että minun on mentävä lääkäriin mahdollisimman nopeaan.

Aamun valjetessa Marja Tuulia tilasi lääkäriajan ja pääsi heti tutkimuksiin.

– Naiskirurgi tutki minua ja totesi, että sairastan rintasyöpää. Diagnoosi varmistui mammografia-, ultraääni- ja neulanäytetutkimuksissa sekä laboratoriokokeissa.

Marja Tuulian vasemmassa rinnassa oli syöpäkasvain, joka oli jo ehtinyt levitä imusolmukkeisiin. Sairastuessaan nyt 51-vuotias Marja Tuulia oli 47-vuotias.

Hänelle suositeltiinhoidoksi rinnanpoistoleikkauksen lisäksi sytostaattihoitoja ja sädehoitoa.

– Leikkauksen tiesin tarvitsevani, mutta tiesin myös sen, että en kestä sytostaatteja ja sädehoitoa. Minulla on geeniperimäni vuoksi sellainen elimistö, että kestän tosi huonosti mitään lääkkeitä ja kehoni ei pysty poistamaan toksiineja normaalisti. Haluan korostaa kuitenkin, että en ikinä suosittele jättämään perinteisiä syöpähoitoja pois, koska syöpä on erittäin vakava sairaus ja siihen voi kuolla. Tämä oli minun valintani.

– Minulla oli vahva sisäinen usko siihen, että kehoni pystyy parantamaan itse itsensä, kunhan teen radikaalit elämäntapamuutokset.

Ruokavalion MarjaTuulia vaihtoi heti diagnoosin saatuaan tiukkaan elävään ravintoon. Ruokavalion täydentäjänä hän käytti muun muassa antioksidantteja. Hän meditoi ja joogasi joka päivä yhteensä neljä tuntia, teki pitkiä rentouttavia kävelylenkkejä, nukkui paljon ja kaikin tavoin vältti stressiä. Tätä ohjelmaa hän noudatti tiukasti kolme kuukautta ja jatkoi sitä vähän kevennettynä, ja jatkaa edelleen elämäntapaa.

– Elämäntapamuutosten tulee olla pysyviä, koska muuten sairaus voi uusiutua.

Marja Tuulia ajatteleekin, että syöpä on krooninen sairaus, kuten diabetes. Sitä voidaan hallita, mutta täysi parantuminen ei ole taattua.

Marja Tuuliantiukka elävän ravinnon ruokavalio sisälsi muun muassa runsaasti vihermehuja ja viherpirtelöitä sekä orasmehua. Kaikki sokeri oli karsittu pois.

– Suosin maksan toimintaa tukevia ja rintasyöpää ehkäiseviä ruoka-aineita, kuten kaalikasveja. Erityisen hyviä ovat parsakaali, vesikrassi, hapankaali sekä valkosipuli ja sipulit. Käytin myös runsaasti syöpää ehkäiseviä mausteita, kuten kurkumaa ja inkivääriä, muutoinkin käytin paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja rasvahappoja sekä erilaisia ravitsemusta täydentäviä täsmätuotteita.

Rinnanpoistoleikkaus oli Marja Tuulian mielestä traumaattinen kokemus.

– Leikkaussali näytti mielestäni teurastamolta. Käteni sidottiin kiinni, jotta ylävartaloni pysyi aivan liikkumattomana ja seuraavaksi heräänkin ilman rintaa. Iso pala kehostani puuttuu.

Leikkauksessa Marja Tuulialta poistettiin vasemman rinnan lisäksi myös kaikki imusolmukkeet vasemmasta kainalosta.

– Helpottavaa oli kuitenkin tieto, jonka tiesin jo sisimmässäni: ruokavalio ja elämäntapamuutokset olivat purreet, ja patologin tulokset olivat puhtaat.

Poistetun rinnan tilalle rakennettiin korjausleikkauksissa uusi rinta ja toista pienennettiin. Rinnan korjaus ei ollutkaan niin helppoa kuin annettiin ymmärtää. Prosessi oli kivulias ja vaati useita leikkauksia.

ElämäntapahoidoissaanMarja Tuulia ei kohdannut mitään vaikeuksia, koska oli alan ammattilainen. Muutokset oli helppo toteuttaa.

– Uskoin vahvasti siihen, että tiukka ruokavalio, meditaatio, kundaliinijooga, hyvä uni ja stressinhallinta saavat kehoni parantamaan itse itsensä.

Surun ja huolien keskellä Marja Tuulia pakotti itsensä hymyilemään; hän uskoo vahvasti positiivisuuden voimaan sairauden parantajana.

– Paradoksista, mutta sairausaikanani voin äärimmäisen hyvin, tunsin syvää sanoinkuvaamatonta rauhaa ja elin täysin tässä hetkessä. Rintasyöpä oli minulle samalla kertaa elämäni kauhein ja elämäni paras kokemus.

Marja Tuulia on FLT-ravintovalmentaja ja kundaliinijoogaopettaja. Hän auttaa tiedoillaan ja taidoillaan toisia rintasyöpää sairastavia naisia sekä tarjoaa funktionaaliseen lääketieteeseen pohjautuvaa ravinto- ja elämäntapavalmennusta. Hän on myös kansainvälisen Healthy Breast -ohjelman Suomen koordinaattori.

MARJA TUULIA kehottaa naisia suosimaan kasvispainotteista ruokavaliota ja erityisesti luomua aina kun mahdollista.

– Monet torjunta-aineet ovat hormonihäiritsijöitä ja sekoittavat kehon oman hormonitasapainon sekä voivat lisätä rintasyöpäriskiä. Riippuen myös geeniperimästä, jotkut eivät pysty eliminoimaan ympäristömyrkkyjä ja torjunta-aineita normaalisti.

Valmisruoat, sokerit, karkit, alkoholin ja valkojauhotuotteet hän kehottaa jättämään minimiin.

Marja Tuuliakorostaa, että rintojen terveys rakennetaan jo pienestä lähtien. On syytä kiinnittää huomiota muun muassa rintojen terveyttä tukevaan ruokavalioon ja muihin elämäntapoihin, kuten liikuntaan. Vanhempien esimerkki on tärkeä.

– Erityisesti teini-iässä tytöt alkavat käyttävät runsaasti meikkejä, värjätä hiuksia, käyttää deodorantteja ja muita hajusteita. Tavallinen kosmetiikka sisältää monenlaisia kemikaaleja ja hormonihäiritsijöitä, kuten parabeeneja. Kehotan valitsemaan kaiken kosmetiikan luomuna, koska kaikki, minkä laitat iholle, imeytyy myös elimistöön.

– Imetys ja synnytys suojaavat naisia rintasyövältä. Vaihdevuosi-iän lähestyessä rintasyöpäriski kasvaa, kun hormonit alkavat heitellä. Moni kärsii tietämättään estrogeenidominanssista, jossa estrogeenia on liikaa verrattuna progesteroniin. Elimistössä saattaa syntyä myös haitallisia estrogeenimetaboliitteja, jos ruokavalio ei ole kunnossa, hän kertoo naisen elämänkaaren mukaisista rintakudokseen kohdistuvista vaiheista.

Tärkeää onMarja Tuulian mukaan myös lymfakierron tukeminen.

– Rintaliivien metalliset kaarituet tukkivat rintojen lymfakierron.

Kännykän paikka ei Marja Tuulian mukaan ole rintataskussa.

Kaikenlainen rintojen aluetta vetreyttävä ja lymfakiertoa voimistava liikunta on hyväksi rintasyövän ennaltaehkäisyssä.

– Erityisesti trampoliinihyppely, käsivarsiin kohdistuvat jumppaliikkeet, kundaliinijooga, reipas kävely ja hölkkä, hän luettelee esimerkeiksi.

D-vitamiinitasot olisi Marja Tuulian mukaan hyvä mittauttaa säännöllisesti ja varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti.

– Seleeni on erityisen tärkeä kilpirauhasen toiminnalle sekä syövän ennaltaehkäisyssä, seleeniä saa esimerkiksi parapähkinöistä. Rintarauhanen tarvitsee myös riittävästi jodia, sitä saa esimerkiksi merilevistä.

Marja Tuulia muistuttaa, että suolisto on paitsi toiset aivot, myös puolustuskykymme eli immuniteettimme perusta.

– 70 % immuniteetistamme muodostuu suolistossa. Suoliston hyvän bakteerikannan ylläpidossa ravinto on olennainen tekijä: kasviksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja maitohapatettuja tuotteita, kuten hapankaalia, hän kertoo suoliston bakteeristoa helliviksi ravintovalinnoiksi.

Marja Tuulia alleviivaa stressin hallinnan tärkeää merkitystä rintasyövän ennaltaehkäisyssä.

– Stressi sotkee koko hormonitoiminnan. Pitkään jatkunut stressi salpaa myös kilpirauhasen toiminnan ja nostaa verensokeria, lisää ylipainoa ja diabetesriskiä. Ylipaino ja diabetes lisäävät taas rintasyöpäriskiä, muun muassa koska rasvakudos tuottaa estrogeenia ja lisää tulehdusta. Stressi sekoittaa myös unirytmin ja ”pimeähormoni” melatoniinin tuotannon. Melatoniinin on monissa tutkimuksissa todettu estävän rintasyöpää.

–Estrogeenia saadaan useista eri lähteistä, myös oma keho tuottaa sitä.

– Ympäristöstä tulevat estrogeenit, kuten ympäristökemikaalit (xenoestrogeenit) matkivat kehon omaa estrogeenia, tämä johtaa estrogeenin liialliseen kertymiseen. Keho ei pysty poistamaan xenoestrogeeneja tehokkaasti, vaan ne kerääntyvät elimistöömme, mikä johtaa hormonaalisiin ongelmiin sekä lisääntyneeseen rintasyöpäriskiin.

Xenoestrogeeneja ovat muun muassa muovit, torjunta-aineet, PCB ja DDT.

– Synteettiset estrogeenit, kuten E-pillerit ja vaihdevuosien hormonikorvaushoidot voivat myös lisätä rintasyöpäriskiä, erityisesti, jos niitä käytetään yli 5 vuotta. Fytoestrogeenit, joita saadaan ruoasta (esim. pellava ja luomu-soija) ehkäisevät hormoniperäisiä syöpiä. Fytoestrogeenit sitoutuvat estrogeenireseptoriin niin, että elimistön omat ”vahvat” estrogeenit ja ympäristöhormonit eivät pääse kiinnittymään siihen, Marja Tuulia kertoo.

MARJA TUULIA itse suosii stressinhallintamenetelminään kundaliinijoogaa, lempeää liikuntaa, positiivista mieltä sekä hyvää ja riittävää unta. Tärkeä stressinhallitsija on myös rakas lemmikkikissa Luce. Nyt 17-vuotiaan tyttökissansa Marja Tuulia pelasti kadulta Roomassa. Hän asui 13 vuotta Roomassa, opiskeli siellä oopperalaulua ja oli YK:ssa töissä. Tätä nykyä hän asuu Rovaniemellä.


Marja Tuulia kehottaa naisia suosimaan kasvispainotteista ruokavaliota ja erityisesti luomua aina kun mahdollista.
Marja Tuulia kehottaa naisia suosimaan kasvispainotteista ruokavaliota ja erityisesti luomua aina kun mahdollista.

Surun ja huolien keskellä Marja Tuulia pakotti itsensä hymyilemään; hän uskoo vahvasti positiivisuuden voimaan sairauden parantajana.
Surun ja huolien keskellä Marja Tuulia pakotti itsensä hymyilemään; hän uskoo vahvasti positiivisuuden voimaan sairauden parantajana.

Marja Tuulia Lehtinen luennoi Voi Paremmin -messuilla Raahessa 25.3.2017 aiheesta, miten tasapainotetaan hormonitoiminta ja optimoidaan rintojen hyvinvointi.

”Seleeni on tärkeä rintarauhaselle, seleeniä saa esimerkiksi parapähkinöistä. Rintarauhanen tarvitsee myös jodia suojakseen.”
”Rintasyöpä oli minulle samalla kertaa elämäni kauhein ja elämäni paras kokemus.”
”En ikinä suosittele jättämään perinteisiä syöpähoitoja pois, koska syöpä on erittäin vakava sairaus ja siihen voi kuolla. ”

KUKA?

MITÄ?

Vinkkejä rintojesi terveydeksi

- 51-vuotias

- Syntynyt Helsingissä

- Asuu Rovaniemellä

- FTL-ravintovalmentaja ja kundaliinijoogaopettaja

- Sinkku

- Työ on Marja Tuulian elämäntapa: Työ on harrastus ja harrastus on työ. Lisäksi hän harrastaa musiikkia ja luontoa.

- Elämän mottona hänellä on: Ruoka olkoon lääkkeesi.

Elämäntavat

Sauno vähintään yksi tunti viikossa. Saunominen/hikoilu eliminoi rasvasoluihin kertyneitä kemikaaleja.

Liiku vähintään 40 minuuttia päivässä.

Nuku pimeässä huoneessa. Älä pidä sähkölaitteita makuuhuoneessasi. Käytä himmeää yövaloa ja vältä kirkkaiden valojen käyttöä yöllä, koska se häiritsee melatoniinin tuotantoa.

Meditoi tai tee hengitysharjoituksia illalla ennen nukkumaan menoa, koska se lisää melatoniinin tuotantoa ja vähentää stressiä.

Pidä säännöllisiä 20 minuutin taukoja 2-3 tunnin välein pitkin päivää, koska se lievittää stressiä.

Käytä luonnonmukaisia puhdistusaineita ja luomu-kosmetiikkaa. Tavallinen kosmetiikka sisältää hormonihäiritsijöitä, kuten parabeeneja ja phtalaatteja.

Älä juo vettä muovipulloista. Säilö vesi lasipulloon. Muovipulloista liukenee kemikaaleja, jotka ovat hormonihäiritsijöitä ja toimivat estrogeenin lailla. Älä lämmitä mikrossa muoviastiassa ruokaa.

Säilö happamat ruoat ja juomat lasipulloihin. Happamat ruoat, kuten tomaattimurska liuottaa kemikaaleja muovipulloista.

Pidä painosi normaalina ja laihduta, jos tarpeen.

Vältä E-pillereitä ja hormonikorvaushoitoa vaihdevuosioireisiin. Käytä yrttejä, eteerisiä öljyjä, ruokavaliota sekä vitamiineja sen sijaan.

Käytä puuvillarintaliivejä – löysähköjä ilman metallista kaaritukea.

Ruokavalio

Käytä 45 grammaa kuitua päivässä ja optimoi suolistosi toiminta, 2-3 tyhjennyskertaa päivässä.

Lisää 2 rkl kuituvalmistetta päivässä esim. täysjyväpuuroon, pirtelöön tai vihermehuun.

Käytä 1-2 annosta papuja/linssejä päivittäin.

Käytä ainoastaan täysjyväviljatuotteita, vähennä leivän käyttöä.

Käytä 2 rkl pellavarouhetta esim. puuroon, pirtelöön, jogurttiin.

Käytä 8-10 annosta vihanneksia, marjoja ja hedelmiä päivittäin.

Käytä päivittäin kaalikasveja.

Suosi luomua ja kotimaassa tuotettua ruokaa. Eniten torjunta-aineita sisältävät persikat, omenat, nektariinit, paprikat, selleri, viinirypäleet, mansikat, lehtikaali.

Vähennä lihan käyttöä ja korvaa se osittain linsseillä, pavuilla ja luomu-soijatuotteilla.

Vältä savustamista ja grillaamista. Savustamisen yhteydessä syntyy polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (polycyclic aromatic hydrocarbons), joiden tiedetään aiheuttavan rintakasvaimia eläimillä.

Vähennä maitotaloustuotteita, korvaa ne kaura-, manteli- ja seesammaidolla jne.