Liikuteltavien saunavaunujen tarina alkoi monenlaisista tarpeista.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Season store

Suomalaiset tykkäävät saunoa missä tahansa, ja saunominen on terveellistä touhua. Byrokratia kuitenkin pyrkii monin keinoin rajoittamaan suomalaisten saunanrakentamisintoa. Mikä olisi ratkaisu, että suomalaiset pääsisivät saunaan missä ja milloin vain? Reijo Määttä pohdiskeli mielessään.

Saunavaunu, jota voi vetää auton perässä kuten asuntovaunua, mies keksi ratkaisuksi.

Nyt Määtän Season store -yrityksellä on menossa kolmas vuosi. Kahdessa vuodessa liikevaihto kasvoi nollasta satoihin tuhansiin euroihin. Vuodelle 2018 liikevaihdon tavoitteena on miljoona euroa. Vientiä on erityisesti Saksaan ja Japaniin sekä Ruotsiin, jossa avautuu toukokuussa myyntipiste. Dubaissakin on suomalaisia Season storen saunavaunuja.

Tuotevalikoimassa Season storella ovat helposti liikuteltavat saunavaunut, mökkivaunut, tulitaisteluvaunu sekä uusimpana liikuteltava kylpykeskus.

Saunavaunujen tuotekehitystyössä Määttää auttoi se, että miehellä on yli 20 vuoden kokemus rakennusalalta, saman verran hän on harrastanut asuntovaunuilua. Olennaista saunavaunussa on sen huoltovapaus sekä vapaus byrokratian rajoitteista eli ne eivät tarvitse rakennuslupaa. Tieliikennekelpoisia saunavaunuja ei tarvitse katsastaa.

– Saunavaunun nerokas rakenneratkaisu mahdollistaa jatkuvankin liikuttelun, paikallaan ollessa sauna seisoo jämerästi. Kevättalvella meillä oli Saksassa kylpykeskuskiertue, heti kiertueen alkuun reilut 10 000 kilometriä mentiin ilman minkäänlaista huoltotarvetta.

Määttä kertoo , että saunavaunujen yksinkertainen rakenne mahdollistaa saunan nopean lämpenemisen, vaikka ulkona olisi paljonkin pakkasta.

– Lämmitämme vain saunassa olevan ilman, emme paksuja seiniä. Kevytrakenteisena saunavaunu kuivuu nopeasti, jolloin kosteutta ei jää minnekään. Taas seuraavana iltana sauna odottaa saunojia raikkaana, kuin juuri pestynä.

Määtän mukaan saunavaunun rakenne on hyvin tukeva.

– Saunavaunussa kävellessä ei huomaa eroa paikalleen rakennettuun saunaan.

– Saunavaunujen suunnittelussa meillä on lähtökohtana upea saunaelämys. Suunnittelussa olemme panostaneet laadukkaisiin materiaaleihin, riittävään ilmankiertoon ja sopivaan laudekorkeuteen. Näistä asioista muodostuvat kosteat ja pehmeät löylyt, mutta tarvittaessa kiukaasta löytyy hyvin potkua.

– Erittäin olennainen piirre on se, että saunavaunu on sataprosenttisesti suomalaista työtä, jokaista ruuvia ja mutteria myöten, Määttä korostaa.

Saunavaunut rakennetaan löylyvalmiiksi Tyrnävän tehtaalla. Sinkityn alustan päällä seisovan saunavaunun seinät ovat koivuvaneria tai obs-levyä, lauteet ovat lämpökäsiteltyä haapaa. Saunavaunut ovat talvilämpimiä. Season storen luxus-tuote, kylpykeskus, on varusteltu muun muassa 6-8 henkilölle soveltuvalla design-paljulla, suihkulla ja jääkaapilla sekä runsailla led-valoilla.

– Kylpykeskuksen paljun tulipesää voi käyttää takkana ja paistella vaikkapa makkaraa saunomisen ja kylpemisen lomassa. Paljun kansi toimii sähköllä, joten tarjoiluvatina toimiva paljun kansi laskeutuu kylpijöiden yllätykseksi keskelle paljua, Määttä kertoo.

Vientikohteiseen löylyvalmiit saunavaunut ja kylpykeskukset kulkevat laivan kyydissä kontissa. Season store työllistää puolisenkymmentä henkilöä.

Season storen yrittäjä ja liikuteltavan saunavaunun kehittänyt, Limingassa asuva, Kuusamosta kotoisin oleva 44-vuotias Reijo Määttä kertoo saunovansa lähes joka ilta.

Puukiuas vai sähkökiuas?

– Kylläpä se aito ja oikea kiuas on puukiuas. Puukiuas kehittää luontaisesti tehokkaan ilmankierron. Tästä johtuen saunavaunuissa on pehmeät ja kosteat löylyt, ja happi riittää, Määttä vastaa.

”– Puukiuas kehittää luontaisesti tehokkaan ilmankierron. ”