– Kasvit tarvitsevat rakkautta
Mahdollisimman monta väriä ruokalautasella takaa vitamiinit, kivennäisaineet ja rasvahapot
Paimiossa asuva Heidi Tamminen hyödyntää puutarhassaan isoäitinsä oppeja. Mitään kemiaa ei käytetä. Luonto lannoittaa. Kaikki tehdään rakkaudella. Kasvia kunnioittaen ja niitä kuulostellen. Ruokavaliossaan Heidi suosii luomua ja värejä.
Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Heidi Tamminen
Paimiossa Luonnonmaan luonnonparantolassa luontaishoitajina toimineilta isoäidiltään ja äidiltään Heidi Tamminen oppi jo pikkutyttönä tietämään, miten suuri parantaja luonto on.
– Pääsin usein äidin ja isoäidin mukaan heidän työpaikalleen, 55-vuotias Heidi muistelee.
– Olin ehkä 4- tai 5-vuotias, kun poljin pienellä pyörälläni Luonnonmaalle, usein ojan ja nokkospuskien kautta! hän naurahtaa. Isoäidin ja äidin luonnon konstit rauhoittivat nokkosenpolttamilla olevan pikku-Heidin ihon.
Luonnonmaan luonnonparantolassa hyödynnettiin erityisesti saven ja kaalinlehtikylpyjen hoitavaa vaikutusta muun muassa nivelreuman, erilaisten kipujen sekä aineenvaihduntaongelmien hoidossa. Yksi hoitava tekijä Luonnonmaan parantolassa oli alueen mäntymetsä.
– Mäntymetsä on hyvin tärkeä myös minulle. Asumme keskellä mäntymetsää. Mäntymetsässä käveleminen avaa ihanasti hengitysteitä, Heidi kertoo.
Heidin 87-vuotiaana vuonna 1976 poisnukkunut isoäiti oli syntyjään Karjalasta Uudeltakirkolta. Sodan jaloista Paimioon tullessaan hän toi mukanaan runsaasti sekä karjalaista ruokakulttuuria että tietämystä luonnon hoitavista voimista.
– Isoäitini kasvatti kaikki vihannekset ja juurekset itse. Hän ei käyttänyt mitään keinolannoitteita ja torjunta-aineita, ainoastaan luonnon konsteja, kuten ulkohuussin sisältöä, kompostia ja nokkosvettä.
Myös Heidille tärkein puutarhan lannoittaja on komposti. Nokkosvesi paitsi lannoittaa, pitää myös tuholaiset kurissa.
– Kompostiin kerään ruoantähteet, haravointiruohot ja -lehdet, puunoksat, kaikki puutarhan ylijäämät. Pöyhin kompostia pari kertaa vuodessa. Annan kompostin tekeentyä kolme, neljä vuotta. Sitten vielä siivilöin kompostimullan ennen puutarhaan laittamista.
Kompostimullan sekaan Heidi lisää jonkin verran kananlantaa.
– Kananlantaa lisään kuitenkin hyvin varovasti, se polttaa helposti kasveja.
Heidi korostaa, että kukoistaakseen kasvit tarvitsevat rakkautta: läsnäoloa ja jutustelua.
Tuholaiskarkoitteena Heidi käyttää nokkosvettä.
– Kerään isoon sadevettä täynnä olevaan saaviin valtavan määrän nokkosia. Annan niiden muhia vesisaavissa kolmisen päivää. Sitten voimakkaan tuoksuinen tuholaiskarkote on valmista käytettäväksi.
Heidin mukaan sadevesi on ehdottomasti parasta puutarhan kasteluvettä. Sadevesi sopii myös sisäkukille.
– Minulla on kaikki ämpärit, purkit ja purnukat valjastettuna sadeveden keruuta varten. Sellaisina kesäpäivinä kun oikein kunnolla sataa, juoksen pitkin puutarhaa vaihtamassa keruuastioita, jotta saan varmasti kaiken sadeveden talteen.
Heidin ja aviomiehensä omakotitalon 2000 neliön tontin puutarha kasvihuoneineen pursuaa kukkia, yrttejä, vihanneksia ja hedelmiä.
– Juurikasveja en kasvata itse. Mäntymetsämaa ei ole tarpeeksi kuohkeaa ja hiekkaista juureksille. Juurekset ostan läheiseltä luomutilalta.
Tuttujen hyötykasvien: kurkkujen, tomaattien, paprikoiden, yrttien ja salaattien lisäksi Heidi on onnistunut kasvattamaan puutarhassaan myös maissia, sitä kompostikasassa sekä eksoottisia hedelmiä, kuten papaijaa, passionhedelmää ja kiwanoa. Ovaalin muotoinen kiwano on kurkun ja melonin sukulainen. Sen hedelmäliha on hyytelömäistä ja maultaan sitrusmaisen mehukasta.
– Kiwano ei ehdi kypsyä valmiiksi puutarhassa. Kerään kiwanot syys-lokakuussa ja sitten kypsytän niitä hedelmäkorissa sisällä helmi-maaliskuulle, Heidi kertoo.
– Papaijaa ja passionhedelmää olen kasvattanut siten, että olen ottanut kaupan hedelmäosastolta ostamistani hedelmistä siemenet talteen ja laittanut ne purkkiin itämään ja sitten istuttanut taimet kasvihuoneeseen. Syksyllä tuon ne sisälle talvehtimaan.
Yrtit Heidi kasvattaa lavoissa, niissä viljelykset on helppo hoitaa.
– Yrttejä kerään lavoilta koko kesän. Parhaimmillaan ne ovat ennen kukintaa, silloin napsin ne ja sitten taas odotan uutta kukintaa. Näin saa yrttisatoa koko kesän.
Yrtit Heidi kuivaa kuivurissa ja osan pakastaa tuoreena.
Lavojen lisäksi Heidi kasvattaa yrttejä keittiötä lähellä olevalla terassilla.
– Siitä yrtit ovat kätevästi haettavissa, kun laittaa ruokaa.
Rakkaimmat yrtit Heidille ovat rosmariini, timjami, oregano ja basilika sekä korianteri.
– Korianteri on aivan ehdoton ruoan maustaja. Korianteri on myös loistava yrtti pitämään kolesteroliarvot hyvinä. Myös paprika pitää kolesterolin kurissa.
Yrtteihin Heidi luottaa myös suoliston kunnossapitäjänä.
– Yrteissä on valtavasti entsyymejä, joiden ansiosta suolisto voi hyvin ja vatsa toimii.
– Mintun lehdet iltateen joukossa antavat rauhaisan ja levollisen unen.
Heidin puutarhassa kasvaa koko kesän nuorta, tuoretta salaattia.
– Kylvän salaatinsiemeniä pitkin kevättä ja kesää kasvatuspurkkeihin. Kun salaatintaimet ovat noin 2-3 sentin korkuisia, istutan ne pieninä erillisinä nippuina lavoille. Näin salaateista kasvaa nättiä, pieniä nippuja kuin ruusukkeita, jotka voi käyttää aina kokonaan. Ja näin toimien on joka salaattikerta ja koko kesän tuoretta, nättiä salaattia.
Jokunen vuosi sitten Heidi sai kroatialaiselta ystävättäreltään kaalintaimia, joista kypsyi kauniita, suippoja, pitkulaisia kaaleja.
– Ne olivat aivan loistavia. Nyt en ole pitkään aikaan saanut näitä supertaimia, ja muita kaalia en halua kasvattaa.
Heidi ei osta kaupasta sekavihanneksia, vaan tekee vihannespussit itse pakkaseen.
– Laitan niihin pilkottuina kevyesti esikeitettynä esimerkiksi porkkanaa, kukkakaalta, hernettä ja purjoa.
Heidi ottaa kaikki vitamiinit, kivennäisaineet ja rasvahapot ruosta. Vitamiinipillereitä hän ei saa suustaan alas.
Suolana hän käyttää puhdistamatonta suolaa ja jodin saannin varmistamiseksi lisää siihen hiukan jodioitua suolaa. Rasvoina Heidillä ovat oliiviöljy ja rypsiöljy. Oliiviöljyä hän käyttää salaatinkastikkeena ja rypsiöljyä paistamiseen.
– Jos joskus leivon makeita leivonnaisia, tosin hyvin harvoin, niin niihin käytän voita.
– Joka päivä syön yhden avokadon, josta saa erinomaisia rasvahappoja.
B12-vitamiinin saannin Heidi varmistaa syömällä luomukananmunia. Proteiinia hän saa maustamattomasta luonnonjogurtista, kalasta sekä vaaleasta kanan ja kalkkunan lihasta. Heidin vatsa ei kestä papuja. Kasviproteiinin lähteinä hänellä ovat linssit, herneet ja pähkinät.
Maustamattoman luonnonjogurtin Heidi kiittää olevan erinomaisen rasvanpolttajan.
– Olen lukenut, että maustamaton luonnonjogurtti polttaa erityisesti sisäelinten ympärille kertyvää rasvaa, hän kertoo.
Maustamattoman jogurtin kyytipoikana Heidi nauttii marjoja ja pähkinöitä. Puutarhassa heillä kasvaa myös tyrniä.
– Tyrni on loistava C- ja E-vitamiinin lähde. Tyrnissä on myös hyviä rasvahappoja, kuten on pähkinöissäkin. Pähkinöitä syön kourallisen päivässä.
– Pähkinöitä voi myös paahtaa kevyesti uunipellillä. Teen joskus leivitteen, johon jauhan paahdettuja pähkinöitä ja lisään tähän kaura- ja ruisleseitä, yrttejä ja vähäsen suolaa. Papaijasta, punajuuresta, kesäkurpitsasta ja munakoisosta saa loistavat pihvit, kun leivittää ne ennen paistamista pähkinä-lese-yrttisuolaseoksessa ja ensin kieräyttää pihvit kananmunassa.
Leivät Heidi leipoo itse.
– Minulla on onni omistaa isäni muuraama, vanhanajan leivinuuni. Siinä paistuvat aivan loistavat leivät ja karjalanpiirakat, ja jälkilämmössä hautuvat padat ja puurot.
Tattari on Heidin lempivilja, sitä on leivissä aina, samoin kvinoaa. Lisäksi leipätaikinaan sujahtaa siemeniä ja pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja porkkanaraastetta.
Viljatuotteet Heidi valitsee kuiturikkaina täysjyväisinä. Yksi mieluisa kuidun ja vitamiinien lähde hänelle on hedelmä-marjasmoothie.
– Usein teen aamulla kannullisen smoothieta ja juon sitä lasillisen pitkin päivää. Smoothie täyttää hyvin ja pitää nälän pitkään loitolla.
Smoothieeseen Heidi pyöräyttää esimerkiksi avokadoa, banaania, omenaa, appelsiinia sekä erilaisia marjoja.
Heidillä on monta osaamisaluetta. Hän on yhdeltä ammatiltaan suurtalouskeittäjä. Pääsääntöisesti Heidi on kuitenkin työskennellyt kosmetiikan parissa. Vuonna 1990 hän valmistui Cidesco-kosmetologiksi ja vuonna 2000 UMG-aromaterapeutiksi. Hän tekee edelleen aromaterapiahoitoja kotinsa yhteydessä olevassa luontaishoitolassaan. Nelisen vuotta sitten Heidi meni töihin Suomen Hoitolatukkuun, joka on Pohjoismaiden suurin kauneudenhoitoalan tukkuyritys.. Uuden kouluttajan työnsä kautta Heidi tutustui ranskalaiseen Phyt´s biokosmetiikkasarjaan. Ranskalaisen kosmetiikkasarjan omaksumista helpotti se, että Heidi on nuoruudessaan asunut kahdeksan vuotta Ranskassa.
– Olin heti aivan ”myyty” Phyt´sin tuotteille. Niiden kaikki raaka-aineet ovat 100-prosenttisesti luonnonmukaisia. Niissä ei käytetä synteettisiä raaka-aineita, petrokemian tuotteita, väriaineita eikä säilöntäaineita. Kaikki raaka-aineet viljellään omilla tiloilla luonnonmukaisesti.
Aromaterapiahoitojen lisäksi Heidi tekee omassa hoitolassaan myös Phyt´s kasvo- ja vartalohoitoja.
Phyt´s tuotteiden ohella Heidillä on yksi yövoide ylitse muiden: luomulaatuinen avokadoöljy.
– Tyttärelläni oli lapsena atooppinen ihottuma. Kylvetin häntä helokkiöljyssä, ja ihottuma helpotti. Myös avokadoöljy sopii atooppisen ihon hoitoon, Heidi kertoo.
Heidillä on kolme lasta: 31- ja 21-vuotiaat tyttäret sekä 20-vuotias poika. Lastenlapsia on kohta kaksi.
Jooga on Heidille rakas liikuntamuoto.
– Minulla on nivelrikko, siksi joogan pehmeät ja rauhalliset liikkeet sopivat minulle aivan erityisen hyvin. Jooga rentouttaa ja pitää myös vatsan hyvin toiminnassa, ja mikä parasta joogaamalla pysyy koko ajan notkeana.
Lihaksena notkeina pitäviä letkeitä rentouttajia Heidin ilona on joogaharrastuksensa lisäksi muutoinkin. Heidän perheessään on viisi maine coon -rotukissaa.
– Maine coonit ovat sellaisia söpöjä, isoja, lähes kymmenkiloisia ”leijonanpoikasia”, Heidi naurahtaa.
Heidillä on ollut aina kissoja, myös nuorena Ranskassa asuessaan.
– En osaa olla ilman kissaa. Kissat ovat upeita persoonallisuuksia, sydämellisiä ja rakastavia, jotka osaavat näyttää tunteensa.
” – Korianteri on aivan ehdoton ruoan maustaja. Korianteri on myös loistava yrtti pitämään kolesteroliarvot hyvinä.”
”– Olen lukenut, että maustamaton luonnonjogurtti polttaa erityisesti sisäelinten ympärille kertyvää rasvaa.”
”– Usein teen aamulla kannullisen smoothieta ja juon sitä lasillisen pitkin päivää. Smoothie täyttää hyvin ja pitää nälän pitkään loitolla. ”
”– Minulla on onni omistaa isäni muuraama, vanhanajan leivinuuni.”
KUKA?
55-vuotias.
Syntyisin Paimiosta.
Asuu Paimiossa.
Perheessä aviomies ja kolme aikuista lasta, kohta kaksi lastenlasta sekä viisi maine coon -kissaa.
Työskentelee luontaiskosmetiikan kouluttajana ja luontaishoitajana.
Harrastaa puutarhanhoitoa ja joogaa.