Ympäristöystävällisten uutuuslelujen raaka-aineena öljyn sijaan sokeriruoko
Plastolla on yli 60 vuoden kokemus lelujen valmistuksesta
Plaston leikkikalutehtaan uuden lelusarjan lelujen muovi on valmistettu öljyn sijasta sokeriruo’osta.
Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Plasto Oy
Valmistustavaltaan Plaston sokeriruokopohjaiset lelut eivät eroa muista Plasto-leluista. Niiden valmistukseen käytetään samoja työkaluja ja koneita kuin tehtaan valmistamissa muissakin leluissa. Olennainen ero on muovin raaka-aineessa.
– Uuden lelusarjamme lelujen muovi on valmistettu öljyn sijasta sokeriruo’osta. Sokeriruoko on 100-prosenttisesti uusiutuvaa, Plasto Oy:n myynti ja markkinointijohtaja Anne Larpes kertoo.
– Kasvaessaan sokeriruoko sitoo enemmän hiilidioksidia, kuin tämän raaka-aineen tuottaminen aiheuttaa (-2,78 CO2 eq/kg). Tämä auttaa vähentämään CO2-päästöjä ja pienentämään hiilijalanjälkeä, Larpes toteaa.
– Plaston käyttämä uusi, sokeriruokopohjainen muovi on elintarvikekontaktiin soveltuva ja kestää konepesun kuten muutkin Plasto-lelut. Myös sokeriruo’osta valmistetut lelumme voidaan ahkeran käytön jälkeen laittaa muovinkeräykseen, jolloin raaka-aine hyödynnetään uudelleen.
Plaston käyttämä sokeriruoko on Brasiliasta.
– Se viljellään muuhun viljelyyn kelpaamattomilla vanhoilla laidunmailla, Larpes kertoo.
Tuotantotiloja Ahvenmaalla toimivassa Plaston leikkikalutehtaassa on noin 9000 neliötä. Leikkikalujen valmistuksessa tehdashenkilökunnan apuna on reilut 25 erikokoista ruiskuvalu- ja puhallusmuovauskonetta. Vuosittain Plaston tehtaalla valmistuu leluihin noin 10 000 000 osaa.
Plaston leikkikalujen pääraaka-aineet ovat polyeteeni ja polypropeeni. Niitä tehtaalla jalostetaan vuosittain yhteensä noin 500 000 kiloa.
– Valmistamme kaikki muoviosat omalla tehtaallamme. Ostamme vain metalliosat ja pakkaukset. Teemme tehtaallamme myös alihankitatöitä muille, Larpes kertoo.
Plastopak-tuotemerkillä Plasto Oy valmistaa purkkeja ja sankoja pääasiassa elintarviketeollisuuden tarpeisiin.
Olof Geelnard perusti Plaston leikkikalutehtaan Ahvenanmaalle vuonna 1954.
– Ensimmäiset tuotteet olivat keräilyleluja muropakkauksiin. Leluvalikoima laajeni nopeasti. Plasto oli ensimmäisen kerran näytteilleasettajana Nürnbergin kansainvälisillä lelumessuilla jo 1950-luvun lopulla, Larpes kertoo.
Tätä nykyä Plaston omistajina on ahvenanmaalaisia yrityksiä ja sekä yrityksen henkilöstöä. Henkilökuntaa Plasto Oy:ssä on noin 30, tuotannollisessa työssä tästä määrästä on noin 25.
Idea uuteen leikkikaluun syntyy usein yhteistyönä Plaston oman henkilökunnan, kuluttajien ja sisäänostajien kanssa.
– Uutta ideaa kehitellään ja tilataan prototyyppejä. Protyyppejä hienosäädetään, kunnes uusi tuote on valmis ja on aika tilata sille muotit eli työkalut, joilla uutuutta voi valmistaa.
Plaston johtotähtenä on, että yrityksen valikoimissa on kehittäviä, iloisia ja mukavia hyvän mielen leluja, jotka sopivat pääkohderyhmälle eli 1-7 -vuotiaille leikkijöille.
– Lelun tulee jättää tilaa lapsen mielikuvitukselle ja omille ideoille sekä kannustaa aktiiviseen tekemiseen. Lisäksi lelun tulee kestää kovatkin leikit. Hyvän lelun tulee olla turvallinen, Larpes määrittelee.
Plaston valikoimassa on noin 200 tuotetta.
– Isoimmat tuoteryhmämme ovat ajoneuvot, astiastot, hiekkalelut ja lumilelut. Lisäksi valmistamme esimerkiksi keinuja ja vauvakeinuja.
Ensi vuodelle Plastolla on suunnitteilla iso uutuus.
– Se on meille uusi myös valmistustavaltaan. Mutta tästä lisää myöhemmin!
Koko historiansa ajan Plaston päätoimialana on ollut laadukkaiden muovilelujen valmistus. Hetken aikaa 1960-luvulla yritys valmisti myös puuleluja.
Noin puolet Plaston tuotannosta menee Suomeen ja toinen puoli vientiin.
– Vientiä meillä on erimerkiksi Ruotsiin, Norjaan ja Keski-Eurooppaan sekä aina Australiaan ja Uuteen-Seelantiin saakka, Plasto Oy:n myynti ja markkinointijohtaja Anne Larpes kertoo.
”– Lelun tulee jättää tilaa lapsen mielikuvitukselle ja omille ideoille sekä kannustaa aktiiviseen tekemiseen.”