Hitaasti ja huolella
Vuonna 1942 toimintansa aloittaneen Vääksyn Myllyn periaate:
Vilja saa kaikessa rauhassa jauhaantua Vääksyn Myllyn koneissa. Vehnää jauhetaan päivässä noin 500 kiloa, ruista kivimyllyssä maksimissaan 15 000 kiloa. Laatu syntyy toimitusjohtaja Kari Savolan mukaan huolellisuudesta. Vääksyn Myllyn jauhoissa ja viljatuotteissa ei käytetä lisä- eikä säilöntäaineita.
Teksti ja kuvat: Reetta AholaReseptit ja runo: Vääksyn Mylly Oy
Kivenheiton päässä Vääksyn kanavasta sijaitseva Vääksyn Mylly on jauhanut viljaa yhtäjaksoisesti vuodesta 1942. Myllyn koneet ovat lähes kaikki alkuperäisiä.
– Myllytoimintaa harjoittaneet siirtolaiset rakennuttivat sota-aikana Vääksyn Myllyn, heidän oma myllynsä oli jäänyt rajan taakse. Miehet olivat rintamalla. Myllyä olivat rakentamassa naiset sekä vanhat miehet ja pojat. Rakentajia oli yhteensä satakunta, kertoo Vääksyn Mylly Oy:n toimitusjohtaja Kari Savola .
Rakennustyö tehtiin tiiliä myöten omatoimisesti, tiilet muurattiin paikanpäällä rakennustyömaalla. Tiilissä tarvittava kiviaines ajettiin hevospelillä kolmen kilometrin päästä sorakuopasta.
Samalle tontille rakennettiin samaan aikaan myös asunto- ja konttorirakennus, jonka alakerrassa toimi alkuaikoina leipomo. Vääksyn Myllyn rakentamisen aikaan Vääksyssä oli kolme muutakin myllyä. Yksi niistä paloi. Jäljellä on vielä yksi, joka toimii mylly- ja piensähkölaitosmuseona.
Aluksi Vääksyn Mylly jauhoi suurimman osan tuotannostaan tullijauhatuksina eli viljelijät jauhattivat omaa viljaansa maksua vastaan leipien raaka-aineiksi. Vääksyn kanavaa pitkin tuli maanviljelijöitä Jyväskylästä saakka jauhattamaan viljojaan.
Vääksyn Mylly on tunnettu etenkin ruis- ja kauramyllynä. 1970–1985 mylly jauhoi noin 5% koko Suomessa käytetystä rukiista.
Kari Savola painottaa, että Vääksyn Myllyn jalostama, Suomessa viljelty vilja on tuotettu mahdollisimman lähellä myllyä.
– Käsittelemämme vilja ostetaan noin 95-prosenttisesti Asikkalan, Sysmän ja Jaalan alueen viljelijöiltä.
Vuosittain Vääksyn myllyssä käsitellään noin 2 miljoonaa kiloa viljaa.
– Tuotteemme valmistetaan tilaus- ja menekkipohjaisesti, joten voimme puhua myllytuoreista tuotteista. Vähittäiskauppojen hyllyiltä tuotteitamme ei löydä, vaan laadukkaiden herkkukeitaiden hyllyiltä ja omasta myllypuodistamme.
Pääsääntöisesti Vääksyn Myllyn toimittaa tuotteitaan lähialueiden leipomoihin, suurkeittiöihin ja ravintoloihin. Vääksyn Myllyn valikoimissa on yhteensä lähes 60 erilaista viljatuotetta.
– Vääksyn Myllyn jauhoja, hiutaleita ja suurimoita käytetään myös hotelli Kämpin sekä ravintola Nokan keittiöissä Helsingissä. Kaukaisin tuotteidemme jälleenmyyjä on Juustoportti Jalasjärvellä, Savola kertoo.
– Jalostamme myös asiakkaiden viljaa ns. rahtityönä, myllyllä on Eviran valvonnassa olevat luomujauhatusoikeudet.
Vääksyn Mylly tekee jatkuvasti tuotekehittelyä. Yksi tuotekehittelyn tulos on erittäin hienojakoinen 00-vehnäjauho.
– Se soveltuu italialaistyylisiin leivonnaisiin sekä pastan tekoon. Ruismannaryynimme puolestaan on urheilijoiden suosiossa.
Toimitusjohtaja Kari Savola sanoo Vääksyn Myllyn toimintaperiaatteeksi: Hitaasti ja huolella.
– Päivässä jauhamme vehnää 500 kiloa, ruista kivimyllyllä maksimissaan noin 15 000 kiloa. Hiutaleet valmistamme aidosti höyryttämällä.
Vääksyn Myllyn jauhoissa, hiutaleissa ja suurimoissa ei käytetä lisä- eikä säilöntäaineita.
Tuotteita tehdään menekin mukaan, varastoja ei pidetä.
– Toimintamme on ekologista siinäkin mielessä, että kulutamme toiminnassamme hyvin vähän sähköä, vuodessa kolmen omakotitalon verran. Talvella meillä saattaa olla myllyn puolella parikymmentä astetta pakkasta.
Alkuaikoina Vääksyn Mylly tuotti sähkönsä itse. Nykyään museona toimiva Vääksyn vesimylly vuolaassa koskessa sijaitsi välittömässä läheisyydessä.
– Vääksyn Myllyn tuottamaa omaa sähköä riitti myös iltaisin, öisin ja viikonvaihteisin – eli niinä aikoina, kun mylly ei ollut toiminnassa – myytäväksi aina Lahteen ja Kouvolaan saakka.
Henkilökuntaa Vääksyn Myllyssä on kuusi, kesäsesonkina enemmän. Mylly on ollut vuodesta 1954 Lahtinen/Norrlinin suvun omistuksessa. Päijät-Hämeen Yrittäjät ry valitsi Vääksyn Mylly Oy:n maakunnalliseksi vuoden 2008 yrittäjäksi.
”Käsittelemämme vilja ostetaan noin 95-prosenttisesti Asikkalan, Sysmän ja Jaalan alueen viljelijöiltä.”
”Vääksyn Myllyn jauhoja, hiutaleita ja suurimoita käytetään myös hotelli Kämpin sekä ravintola Nokan keittiöissä Helsingissä.”