Pakurista terveys ja uusi työ
Työkyvyttömyyseläkkeelle selkävaivojen vuoksi viisikymppisenä joutunut, kakkostyypin diabetesta sairastava Veikko Karvinen löysi pakurista itselleen sekä terveyden lähteen että uuden työn. Tällä hetkellä 65-vuotiaan Karvisen yritys tähtää siihen, että tulevaisuudessa Pakuson pakurituotteista 80 % menisi vientiin.
Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Reetta Reinman sekä Hanna ja Petri Kontturin kotialbumi
Viitisen vuotta sitten Liedossa asuva, Ilomantsissa syntynyt Veikko Karvinen ei voinut hyvin. Painoa oli 127 kiloa ja kakkostyypin diabetes kiusasi. Insuliinia hän joutui ottamaan piikkeinä 250 yksikköä. Viisitoista vuotta sitten useaan otteeseen leikattu selkä reistaili, särkylääkkeitä kului runsaasti. Työkyvyttömyyseläkkeelle joutuminen viisissäkymmenissä oli yhdeksän ammatin Karviselle kova isku.
Nyt 65-vuotias Karvinen on elämänsä kunnossa. Paino on pudonnut 85 kiloon. Hän selviää 40 yksikön insuliiniannoksella. Särkylääkkeitä Karvinen ei enää tarvitse. Entinen työkyvyttömyyseläkeläinen on nykyään innovatiivinen yrittäjä, jolla on vientimarkkinat Kiinassa ja Etelä-Koreassa.
Veikko Karvisen uuden elämän eväs kasvaa koivun kyljessä.
– Viitisen vuotta sitten katsoin televisio-ohjelmaa, jossa Jaakko Halmetoja kertoi pakurin terveysvaikutuksista, ennen kaikkea pakurin solua suojaavasta huippukorkeasta antioksidanttipitoisuudesta.
– Löysin omasta metsästäni Ilomantsista 15 kilon pakurin ja päätin kokeilla sitä. Jauhoin pakurin teeksi ja join sitä. Nesteen kertyminen on tyypillistä diabeetikoille, pakuriteen nauttimisen jälkeen huomasin selvän diureettisen vaikutuksen eli nestekierto alkoi toimia. Myös paino lähti hetkessä putoamaan.
Karvinen pohti mielessään, että tämä luonnonaine pitää jalostaa tuotteeksi. Hän alkoi ottaa selvää pakurista ja sen jalostamismenetelmistä.
– Aivosoluni alkoivat raksuttaa prosessia, jonka avulla pakurin saisi helppoon muotoon tuotteiksi jalostettavaksi ja elimistön hyvin käytettäväksi, eli että varmistettaisiin pakurin imeytyminen, Karvinen kertoo.
Tuotekehittelyä hän on tehnyt nyt kolmisen vuotta.
– Omaa rahaa siihen on mennyt satatuhatta ja pakurikääpää 600 kiloa! Karvinen naurahtaa.
Pakuri on lahottajasienen aiheuttama pahka koivussa. Valtaosa pahkasta on puuta, pakurisientä siinä on vähän. Veikko Karvisen kehittämän uuttamismenetelmän avulla kyetään pahkasta erottamaan vaikuttava aine eli sieni tarkasti muusta materiaalista. Tämä uuttaminen kestää Veikko Karvisen Pakuso-yrityksen menetelmällä kaksi kuukautta.
– Suurin osa maailmalla myytävänä olevista pakurituotteista on ”värjättyä sahanjauhoa” eli vaikuttavan aineen määrä on niissä hyvin vähäinen, huomauttaa Karvinen.
Pakuson menetelmässä pakuriuute tehdään takaisin jauheeksi. Tästä jauheesta Pakuso teettää pakuriuutekapselit, teet sekä juomat. Pakuson pakuriuutekapselille on myönnetty patentti.
– Patentti perustuu kapselimme erikoiseen rakenteeseen ja uutetekniikkaan, jonka avulla pakurin tehoaineet saadaan parhaiten määrättyyn kohtaan elimistöä; pakurikapseli sulaa vasta ohutsuolessa, siellä tarkemmin sykkyräsuolessa, josta aineet imeytyvät tehokkaasti suoraan verenkiertoon.
Pakuson pakuriuutekapselit valmistetaan luontaistuotteita kehittävän ja valmistavan Natura Median tehtaassa Raisiossa.
Pakuson käyttämät pakurit kerätään napapiirin pohjoispuolelta. Veikko Karvinen on kouluttanut kaikki Pakusolle pakuria keräävät kerääjät leikkaamaan pakurin oikein koivusta. Ennen pakurin jalostamista Karvinen tutkituttaa pakurit laboratoriossa.
– Tutkimuksissa analysoidaan, ettei jatkojalostukseen menevässä pakurissa ole ympäristömyrkkyjä.
Tällä hetkellä Pakuso käyttää pakurituotteisiinsa vuodessa kaksi tuhatta kiloa tuoretta pakuria, joka painaa kuivattuna puolet vähemmän.
Omaan käyttöön pakuria kerääville Karvinen korostaa, että pakuri on sieni, joka voi kerätä jopa vuosikymmenet myrkkyjä itseensä.
– Pakuria ei saa missään nimessä kerätä teiden varsilta eikä asutuskeskusten läheisyydestä.
– Puulle pakurin leikkaamisesta ei ole haittaa, sillä sienitauti tappaa puun joka tapauksessa, Karvinen sanoo.
Lapissa pakurikäävät painavat 2–3 kiloa. Etelä-Suomen koivuissa paukureilla voi olla painoa jopa yli 10 kiloa.
Karvisen yrityksen Pakuson nimi on syntynyt yhdistelmästä pakuri ja Sodankylä. Yrityksen pääpaikka on Sodankylän Kelujärvellä, jossa kylän entinen koulu toimii pakurin vastaanottokeskuksena, siellä myös kerätty pakuri esikäsitellään.
Pakuson pakuriuutekapselit kiinnostavat Kiinassa, jonne Karvisen yritys on saanut myyntisopimuksen.
– Suomalaiset, puhtaat luonnontuotteet ovat hyvin arvostettuja Kiinassa, Karvinen sanoo.
Hänen mukaansa Suomessa ei ole vielä kunnolla oivallettu luonnon aarteidemme valtavaa potentiaalia vientimarkkinoilla.
Tulevaisuudessa Pakuso tähtää siihen, että sen tuotteista 80 prosenttia menisi vientiin: Aasiaan, Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan.
Pakurin vaikutuksista tehdään tutkimuksia useassa yliopistossa Suomessa ja maailmalla. Suomessa tutkimuksia valvoo Helsingin yliopiston farmasian laitoksen professori Heikki Vuorela .Virustutkimusten, muun muassa herpesvirustutkimusten, lisäksi selvitetään, onko pakurilla vaikutusta syöpäsolujen toimintaan. Ensimmäiset tieteelliset julkaisut Pakuson uutteesta valmistuvat myöhäissyksyllä.
Pakuri on arvostettu, paljon tutkittu ja käytetty luonnonaine erityisesti Venäjällä ja Kiinassa. Pakuria arvostetaan korkealle myös muualla Aasiassa, esimerkiksi Etelä-Koreassa.
”– Suomalaiset, puhtaat luonnontuotteet ovat hyvin arvostettuja Kiinassa.”