Teksti: Reetta Reinman

Suomalaisten terveydentilan parantuessa ja lääketieteen kehittyessä ihmiset elävät yhä vanhemmiksi. Usein iän mukana tulee kuitenkin erilaisia liikuntarajoitteita. Ikävuosien karttuessa ja erilaisten sairauksien lisääntyessä ja huomiokyvyn heiketessä moni joutuu luopumaan ajokortista: lääkäri, poliisi, itse tai läheiset ovat sitä mieltä, että nyt on autolla ajot ajettu. Elämä kaventuu.

Matkaaja senioriskoottereita ja sähkömopoja markkinoiva Vesa Jääskeläinen painottaa, miten suuri yhteiskunnallinen merkitys on sillä, että sähkökäyttöisillä skoottereilla ja mopoilla ikäihmiset pääsevät helposti ja vaivattomasti liikkumaan: kauppaan, terveyskeskukseen, harrastuksiin ja ystävien luokse päiväkahveille – omatoimisesti ilman avustajaa. Kauppakeskuksissa ja tavarataloissa senioriskootterilla ja sähkömopolla voi ajaa myös sisällä ja tehdä ostoksia istueltaan.

– Omatoimisen liikkumisen mahdollistuminen lisää ikäihmisten kotona-asumisvuosia ja monin tavoin rikastuttaa heidän sosiaalista elämäänsä. Mielen pysyessä virkeänä monet kolotuksetkin unohtuvat.

Jääskeläinen korostaa, että Matkaaja senioriskootterit ja sähkömopot ovat vakaita ajettavia, helppoja käyttää ja turvallisia.

– Niissä on automaattijarrut. Kun kuski ottaa peukalon pois kaasulta, automaattijarrut menevät päälle.

– Alustassa on nelipyöräjousitus, kuoppaan ajettaessa töyssäys ei lyö kipeästi selän päälle, sanoo Jääskeläinen.

Kaikki Matkaaja senioriskootterit ja sähkömopot soveltuvat ympärivuotiseen käyttöön. Isoimmissa Matkaaja sähkömopojen malleissa 1900 ja 2200 on koppi, matkustamoon mahtuu kaksi. Kopissa on lämmitys. Sähkömopolla ajaminen ei edellytä ajokorttia ennen vuotta 1985 syntyneiltä. Alle 25 kilometriä tunnissa liikkuvilla sähkömopoilla ajetaan liikenteessä polkupyöräilijöiden liikennesäännöillä. Sähkömopolla yhdellä latauksella ajaa noin 70 kilometriä.

Pienimmät mallit, Matkaaja 1250 ja 1400 senioriskootterit ovat kopittomia. Niiden käyttö ei edellytä ajokorttia. Senioriskootterilla kulkevat luokitellaan jalankulkijaksi. Senioriskootterin maksimitoimintamatka on noin 40 kilometriä. Toimintamatka on sidoksissa keli- ja tuuliolosuhteisiin, ajajan painoon ja ajettavan matkan maastoon.

Matkaaja senioriskoottereiden ja sähkömopojen mallinumerot kertovat niiden pituuden. Pienimmät mallit 1250 ja 1400 mahtuvat myös hissiin.

Matkaaja sähkömopot ja senioriskootterit ladataan normaalista pistorasiasta.

– Latausaika on noin 6–8 tuntia. Sanonkin aina, että kun nukut, niin lataat ja kun valvot, niin ajat! naurahtaa Jääskeläinen.

Kaikissa Matkaaja sähkömopoissa ja senioriskoottereissa on kahden vuoden takuu. Kärkkäinen Koneen ja Autohuollon toimipisteissä Lahdessa, Ylivieskassa, Oulussa ja Iissä on niiden huolto, ja lisäksi on valtakunnallinen huoltoverkosto. Vesa Jääskeläinen suosittelee sähkömopon ja senioriskootterin ostajia hankkimaan vapaaehtoisen vastuuvakuutuksen.

– Haaverin sattuessa tällä on iso merkitys, jos vaikka tapahtuu liikenteessä onnettomuus, lommottaa parkkipaikalla vierusautoa tai ajaa tavaratalossa hyllyn nurin.