Kun ihminen saa ilon langan päästä kiinni, hän pääsee osaksi rajattomasta voimanlähteestä. Vihassakin on voimaa ja vihassa saa paljon aikaiseksi, mutta lopulta viha syö itsensä loppuun, koska viha on aina rajallista. Näin pohtii Katri Helena, joka on vuodesta 1963 välittänyt suomalaisille iloa ja hyvää mieltä musiikin siivin.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Anna-Liisa Nikus

Vuonna 1992 Suomi ui syvässä lamassa. Konkursseja, työttömyyttä, kahden asunnon loukkuja, monia epätoivoisia tekoja. Tähän ahdinkoon syttyi lohduttava tähti: Katri Helenan Anna mulle tähtitaivas. Anna mulle tähtitaivas oli suureksi lohduksi myös Katri Helenalle itselleen; laulu nosti hänet syvästä surusta, toi valon pimeään ja uskon elämään. Katri Helenan puoliso, Timo Kalaoja menehtyi vuonna 1988 äkillisesti ja täysin yllättäen.

Anna mulle tähtitaivas -menestyskappaleen myötä Katri Helena palasi tanssikeikoille. Puolisonsa kuoleman jälkeen hän oli keskittynyt konserttiesiintymisiin.

Jukka Kuoppamäen säveltämä ja sanoittama Anna mulle tähtitaivas on kuin rukous. Sanoissa puhuu ihminen, joka nöyrtyy pyytämään apua. Yksin, ilman apua kukaan emme selviä elämän vaikeuksien keskellä. Tämä on elämän tärkeimpiä oppiläksyjä, Katri Helena toteaa ja jatkaa pohtien kappaleen menestyksen taustoja:

– Jukka Kuoppamäki osasi pukea tämän rukouksen kaikille ymmärrettävään ja vielä tanssittavaan muotoon. Upeaa huippuammattilaisen työtä.

Sinivalkoiseksi ääneksi tituleerattu Katri Helena on paljon analysoinut suomalaisuutta.

– Suomen kokemat raskaat sodat ovat suuresti muokanneet meitä kaikkia suomalaisia joko välittömästi tai välillisesti. Ei ole klishee tiivistää suomalaisuus sisuun ja selviämisen voimaan. Niiden turvin olemme nousseet maailmanlaajuisesti toimivaksi teollisuusvaltioksi, sivistyneeksi hyvinvointivaltioksi, joka pitää tasa-arvoisesti huolta kaikista kansalaisistaan asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta.

Sisua ja selviämisen voimaa tarvitaan edelleen.

– Ja entistä enemmän ja nyt vielä globaalissa, kaiken aikaa muuttuvassa maailmassa.

Katri Helena on ollut lähes 30 vuotta Yhdistyneiden kansakuntien lastenapujärjestö UNICEFin hyvän tahdon lähettiläänä Suomessa.

– Maapallo on ”pienentynyt”, olemme entistä vahvemmin kaikki vastuussa kaikista maailman ihmisistä. Viime aikojen järkyttävät tapahtumat myös meillä Suomessa konkreettisesti muistuttavat tästä.

– Tärkeintä on kokea tämä maailmankansalaisuutemme verkostona, jossa kaikki saamme auttaa toinen toisiamme. Jokaisen kansakunnan kulttuurierojen tulee monin tavoin vastuullisesti rikastuttaa tämän verkoston kudelmaa, hän muistuttaa.


Katri Helena kertoo olevansa ehdottomasti maaseudulla asuja.
 

– Onnellisia ovat ne kansakunnat, kuten me suomalaiset, joilla on oma, itsenäinen maa, jossa saa asua.

Onni. Se ilmenee Katri Helenalle monin eri tavoin.

– Meille jokaiselle onni ilmenee eri lailla. Olen sitä mieltä, että kukaan ei jää onnesta osattomaksi, koska onni on meissä myötäsyntyisesti. Kun ihminen pystyy ja uskaltaa kulkea sydän ja mieli avoimena, niin aivan varmasti, ihan kuin vaistonvaraisesti hän pääsee kosketuksiin sisällään olevan onnentunteen kanssa. Joskus onni on vähän kuin sammuksissa, mutta hiillos on aina tallessa.

Kipinät ovat jokaisella omanlaisensa.

Luonto on Katri Helenalle merkittävä onnen lähde: vesi, metsä, pellot, puut, kukat, kaikki kasvit, eläimet.


 

– Olen asunut valtaosan elämästäni maalla järven rannalla, kuten nykyäänkin, mutta olen asunut myös sen verran kaupungissa, että tiedän, millaista se on. Miellän itseni ehdottomaksi maalla asujaksi. Tunnen olevani valtavan etuoikeutettu, kun aamulla herätessäni näen järven, metsää ja peltomaisemia, Askolassa Itä-Uudellamaalla nykyään asuva, Tohmajärvellä syntynyt Katri Helena kertoo.

– En kuitenkaan ole klikkiytynyt yksinomaan suomalaisen luonnon ihailijaksi. Olen saanut kokea valtavan hienoja luontokokemuksia eri puolilla maailmaa ja ammentaa niistä voimaa itselleni, hän korostaa.

Ilon kautta elämää eläessä Katri Helena mielestä on mahdollisuus ymmärtää laaja-alaisemmin ja myötätuntoisemmin sekä itseään että muita ihmisiä. Ilo avartaa, viha kaventaa.

– Olen valtavan onnellinen, että musiikin avulla – suoraan ihmisten tunnekenttään menevän elementin kautta – saan välittää ihmisille ilon ja hyvän mielen kokemuksia. Musiikin voima on juuri tässä, hän painottaa.

Musiikki on suuri ilo Katri Helenalle sekä hänen perheelleen.

– Tyttäreni ja vävyni ovat muusikoita, heidän kauttaan pääsen osalliseksi hyvin monenlaisesta musiikista ja pääsen kiinni myös uudempaan musiikkiin. Olenkin hyvin kaikkiruokainen musiikin suhteen, erityisen innostunut olen eri kansojen etnisestä musiikista, Katri Helena kertoo.

Yksi on varma, kun Katri Helena valmistelee tyttäriensä ja vävyjensä kanssa kotia juhlaan: jouluksi, pääsiäiseksi, juhannukseksi. Esimerkiksi kun he leipovat yhdessä karjalanpiirakoita ja tekevät koristeita.

– Taustalla soi aina Olavi Virta , Katri Helena sanoo.

– Olavi Virran laulut ovat hyvää, loistavasti esitettyä musiikkia. Minulle Olavi Virran musiikki muistuttaa nuoruudesta. Meille kaikille musiikin parissa työskenteleville Olavi Virran laulut tarjoavat ilon lisäksi samalla erinomaisen musiikillisen oppitunnin muun muassa laulamisen tekniikasta. Olavi Virralla oli laulutekniikka ja ääni todellakin Luojan lahjana.

 

Katri Helenan kesän festivaali- ja tanssipaikkakeikat päättyivät elokuussa. Syksy levätään ja tehdään keikkoja pienimuotoisemmin, esimerkiksi erilaisissa juhlissa. Marraskuun lopussa alkaa Katri Helenan kirkoissa eri puolilla Suomea kuultava joulukonserttikiertue. Uusi levykin on tulossa.

Syksyn keikkapaussilla Katri Helenalla on aikaa nauttia luonnosta.

– Sekä mummolana olemisesta! hän naurahtaa.

– Tärkeä päivittäinen rutiini minulle on käydä lähellä kotiani olevassa hoitokodissa tervehtimässä syksyllä 100 vuotta täyttävää äitiäni, Katri Helena kertoo.

Lokakuuta hän odottaa. Silloin alkaa avantouintikausi.

– Käyn kaksi kertaa viikossa avantouinnissa. Avanto on minulle merkittävä hyvänolon lähde ja vastustuskyvyn tuoja.

Kasvispainotteisen ravinnon tukena Katri Helena käyttää erilaisia vitamiini- ja yrttivalmisteita. Kauneudenhoidossa hän luottaa huolelliseen puhdistukseen ja laadukkaaseen kosteutukseen.Usein hän tekee esiintymismeikin itse, mutta kuvausmeikit ja tärkeimmät esiintymismeikit ovat aina meikkitaiteilija Raili Hulkkosen käsialaa.

Keikoilla kiristyneet lihakset vetristyvät hieronnassa. Laulutunneilla muun muassa vahvistetaan äänentuottolihaksia ja hiotaan laulamisen tekniikkaa.

– Laulamisessa itse laulaminen on parasta harjoitusta. Mitä enemmän laulaa, sitä paremmin se sujuu, Katri Helena painottaa.

– Ilmojen kylmetessä syksyllä on tärkeä suojata kurkku ja keuhkot. Laulajalle keho on instrumentti ja tärkein työväline, ja myös herkkä reagoimaan esimerkiksi säiden muutoksiin.

”– Jukka Kuoppamäen säveltämä ja sanoittama Anna mulle tähtitaivas on kuin rukous. Sanoissa puhuu ihminen, joka nöyrtyy pyytämään apua.”
”– Tärkeä päivittäinen rutiini minulle on käydä lähellä kotiani olevassa hoitokodissa tervehtimässä syksyllä 100 vuotta täyttävää äitiäni.”
”– Käyn kaksi kertaa viikossa avantouinnissa. Avanto on minulle merkittävä hyvänolon lähde ja vastustuskyvyn tuoja.”

KUKA?

Katri Helena Kalaoja

* Syntynyt 17.8.1945 Tohmajärvellä

* Asuu Askolassa

* Iskelmälaulaja

* Levyttänyt lähes 500 laulua, saanut 19 kultalevyä

* Läpimurtohitti vuonna 1964 julkaistu Puhelinlangat laulaa

* Perheessä miesystävä ja kaksi aikuista tytärtä: 1974 syntynyt Hanna ja 1977 syntynyt Maija. Poika, 1976 syntynyt Juha, menehtyi sairauskohtaukseen 2009. Lastenlapsia on kaksi: 8-vuotias tyttö ja 3-vuotias poika.