Tytöt haluavat oppia hallitsemaan liikkeet yhä paremmin ja hyppiä isompia esteitä

Uljasta käyntiä, ojennettuja nilkkoja, vauhtia ja naurua, hyppyjä yli esteiden, harjat ja hiukset hulmuten...

Teksti ja kuvat: Minna Stenius

Tässä jutussa kirmaavia viittä 12-vuotiasta tyttöä yhdistää luokkatoveruuden lisäksi kaksi harrastusta: ratsastus ja keppihevosratsastus.

– Kaikki alkoi Kiian synttäreiltä, toteavat tytöt yhdestä suusta.

Joulun aikaan vuonna 2015 Kiia pyysi tyttöjä ottamaan kepparit mukaan synttäreilleen. Pienestä asti kaikilla oli ollut kaupan keppareita. Ellalla oli pari äidin tekemää sukkakepparia.

Synttärijuhlilla syntyi innostus, joka on temmannut jokaisen tytöistä miltei jokapäiväiseen harrastukseen. Kaupan hevoset ovat vaihtuneet omatekoisiin, joko äidin tai itsetekemiin.

Kuvauksissa olleista hevosista kaksi on Nadjan tekemiä: harmaapörröinen Essi, joka on oikeastaan aasi ja kinuskinvärinen valkoharjainen Nipsu.

– Haluaisin joulumyyjäisiin oman myyntipöydän, jossa olisi tekemiäni hevosia ja niiden tarvikkeita, haaveilee Nadja.

– Hyvän keppihevosen ominaisuuksia ovat kestävyys eli että ne ovat hyvin ommeltuja ja että niillä on ihana ulkonäkö. Suitsien täytyy myös olla kestävät, eivätkä ne saa luistaa. Keppi ei saa olla liian lyhyt. Liian pitkä keppi haittaa esteiden ylittämistä, listaavat tytöt listaavat hyvän keppihevosen ominaisuuksia.

Nadjalla on oma maneesi perheen entisessä navetassa. Oma maneesi on myös Kiialla, jonka kotona on oikeakin maneesi ja hevostalli.

– Haluaisin pitää kepparileirejä, viikonlopun tai yhden yön yli kestäviä, Kiia suunnittelee.

– Leiriläisiä voisi tulla kauempaakin, jatkaa Kiia ja kertoo, että tytöt itsekin olivat viime kesänä Raahessa yön yli asuntovaunussa sikäläisen harrastajan kotipihalla olevalla leirillä.

– Siellä oli älyttömän hauskaa, komppaavat kaikki Kiiaa.

Kiialla ja Annilla on keppareille omat tallinsa leikkimökeissä. Siellä hevoset ja varusteet pysyvät hyvässä järjestyksessä, ja pikkutallissa voi viettää aikaa niin kuin hevostalleilla konsanaan.

Tytöillä on realistiset tavoitteet harrastuksensa suhteen. He haluaisivat oppia hallitsemaan liikkeet yhä paremmin ja hyppiä isompia esteitä. Nadja ja Kiia pyrkivät lajissaan SM-tasolle.

– Arvostaisin, että antaisimme toisille kritiikkiä, toteaa Kiia.

Toistaiseksi omista suorituksista on opittu pelkästään kuvaamalla omaa ratsastusta ja katsomalla videoista omaa suoritusta. Kiia keskittyy usein ratsastamalla yksin. Nadja ratsastaa monesti kavereiden kanssa maastossa.

Keppariratsastuksessa on monia osa-alueita, kuten ”oikeillakin” hevosella ratsastuksessa. Tyttöviisikko harrastaa näitä kaikkia: kouluratsastusta, esteratsastusta ja maastoratsastusta.

Nämä kaikki sisältyvät kenttäratsastukseen. Tytöt ovat kilpailleet esimerkiksi Oulussa ja Raahessa keppariharrastajien järjestämissä kisoissa, joissa tuomareina ovat usein kilpailujen järjestäjät itse.

Kisoja järjestetään oikeilla talleilla, koulujen saleissa ja harrastajien pihoilla.

Kouluratsastuksessa liikkeitä ovat esimerkiksi pohkeenväistö, passage ja askeleen lisäys. Näissä on hyvä, jos kepparin lisäksi ratsastajalla on asianmukaiset varusteet, muun muassa pintelit. Kepparin kepin päässä on hyvä olla pehmentävä suoja.

Esteet tytöt tekevät itse tai perheen miesväen kanssa. Esteiden tulee olla kestävät, muunneltavat ja turvalliset.

Hevosharrastuksissa yhdessäolo on tytöille tärkeää. Myös muihin harrastuksiin tytöillä jää aikaa, esimerkiksi Anni harrastaa yleisurheilua, Nadja ja Ella tanssia.

Kaikki seuraavat netistä muiden harrastajien blogeja. Osalla tästä tyttöviisikosta on instagramissa heillä oma talli. Kiian talli on KHT_medianoche, Ellan talli on KHT_championhorses ja Ellan vastaava on KHT_universumhorse.

Yläkoulussa tytöt eivät enää kehtaa ratsastaa välitunneilla, alakoulussa hevoset olivat mukana miltei joka välitunnilla.

– Hieman se harmittaa, mutta ei se meitä haittaa. Meinaamme ratsastaa vielä monta vuotta, toteavat tytöt ja kirmaavat taivaanrantaan.

”– Suitsien täytyy myös olla kestävät, eivätkä ne saa luistaa.”
”– Meinaamme ratsastaa vielä monta vuotta.”