Sisustusneuvoja Laura Hintsala:

Teksti: Ari Stenius Kuva: Jenni Rättyä

Jouluhössötys saa ihmiset huolestumaan ehtimisestään, ja joulumieli meinaa aika ajoin karkailla työn ja arjen saadessa vauhdittajakseen kohtuuttomat odotukset. Siivoaminen on harvan harrastus, mutta siitäkin voi tehdä mukavampaa kuin äkikseltään uskoisi.

– Jouluna erityisesti ja muulloinkin tulee tarve siivota ja pistää paikat uuteen järjestykseen, tietää Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalon sisustusneuvoja Laura Hintsala , joka kannustaa kääntämään mahdollisen pahantuulen hyväksi.

– Jospa onnistuisimme tekemään joulun odotuksesta yhteisen. Ennakoisimme tulevaa ja tekisimme siivouksesta hauskempaa, yhdessä. Päätettäisiin, että joka pölyhiukkasta ei tarvitse löytää, eikä kaikkia komeroita siistiä ja sisustaa, hymyilee Laura.

Sisustamista rakastava Laura uskaltaa antaa aikaa muutoksille ja suosittaa sitä muillekin.

– Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Se toimii sisustuksessakin. Tavarat, uudet ja vanhatkin löytävät paikkansa. Siinä on osa sisustuksen viehätystä: löytää ja keksiä, kannustaa Laura luottamaan omiin toiveisiin.

– Joillakin tavaroilla on muistoarvoa ja joku asia kotona rauhoittaa. Tarkoitus on tehdä kodista koti, jossa viihtyy ja joka sopii itselle ja läheisille, muistuttaa Laura.

Kärkkäisen sisustusosastolla Laura odottaa ja toivoo asiakkailta rohkeutta kysyä ja kertoa.

– ”Anteeksi, että häiritsen”, on kysymys, jonka kuulen usein, sanoo Laura ja toivoisi, että jatkossa vähän harvemmin.

– Minä olen aina halunnut sisustaa ja olla ihmisten kanssa tekemisissä. Tämä työ on juuri sitä. On ihanaa keskustella ja neuvoa tai kertoa omia ajatuksiaan sisustuksesta. Toivottavasti minua ”häiritään” usein. Olisi ihanaa, jos asiakkaat kertoisivat rohkeasti toiveistaan ja kertoisivat, mitä he ovat ajatelleet, sanoo Laura ja kertoo, että myymälään voi tuoda kuviakin, joita voisi tutkia yhdessä.

Laura on sisustusalan osaaja ja ammattilainen, joka ei myy joka käänteessä.

– Työni on harrastukseni, joten ymmärrän hyvin, että joskus asiakas tarvitsee pelkästään rohkaisua tai ajatteluapua jo olemassa oleville ratkaisuilleen. Neuvonta kuuluu osastomme palveluun, muistuttaa Laura.

Jokaisella on omasta kodistaan ja järjestyksestään omia ajatuksia, toiveita ja muistoja, joilla on merkitystä. Samoin Lauralla, jolla on lapsuuden kodista myhäilevät muistot.

– Isän kanssa aina joskus innostuttiin vaihtelemaan järjestystä ja äiti sitten ”yllättyi” saapuessaan kotiin, naureskelee Laura ja myöntää tavan kulkevan suvussa, ainakin jossain määrin.

– Tytöt pistää aina välillä huoneensa oven kiinni, eikä sinne silloin ole veljillä tai aikuisilla asiaa. Puolen tunnin päästä voi mennä, ja sitten saa yllättyä uudesta järjestyksestä, hymyilee Laura.

Neljä 2–9-vuotiasta lasta tuovat Hintsalan perheeseen omaa vauhtiaan, mutta Laura sanoo nauttivansa kotiarjesta, myös joulun lähestyessä.

– Savusauna, uintia, lenkkeilyä sekä puolison ja lasten kanssa touhuamista. Kaikkea ihanaa, sanoo Laura kotitouhuistaan – ja työllekin löytyy ajatuksia.

– Ei se edes tunnu työltä, kun antaa mielelle tilaa ideoida. Olen aina tykännyt tehdä käsillä jotain ja kotona tulee tehtyä kaikenlaista. Samalla siinä syntyy uusia ajatuksia, mitä voisi tehdä, juttelee Laura, jonka äiti oli taitava ompelija.

– Sisustaminen on makuasia. Joku tykkää paljosta tavarasta, jollekin vähän on paljon. Kotia voi sisustaa myös niin kuin lapset aina ovat tehneet: muuttamalla järjestystä ja antamalla jollekin vanhalle tavaralle uusi paikka. Ainakin joksikin aikaa, sanoo Laura, sisustussuunnittelija, joka on töissä Sinua varten.

”– Minä olen aina halunnut sisustaa ja olla ihmisten kanssa tekemisissä. Tämä työ on juuri sitä.”