Jätemäärä on kasvanut, jätehuoltokulut eivät
Kierrätyksen onnistumisen avain on Kärkkäisen tavaratalojen motivoitunut henkilökunta
Kärkkäisen tavaratalojen ja verkkokaupan myynnin kasvaessa ja tavaratalojen lukumäärän lisääntyessä kiinteistöissä syntyvä jätemäärä on kasvanut, mutta jätehuoltokulut eivät ole nousseet. Eivät myöskään viime huhtikuun jälkeen, kun Kärkkäinen avasi viidennen tavaratalon Jyväskylään. Olennaista onnistumisessa on tehokas ja sujuva kierrätys, oikea-aikainen jätesäiliöiden tyhjennys sekä jätejaemäärien tarkka raportointijärjestelmä. Tärkeä tekijä, jotta homma toimii, on myös jätekaluston korkea laatu ja hyvä huolto.
Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Jenni Rättyä
Kärkkäisen viidessä tavaratalokiinteistössä Lahdessa, Ylivieskassa, Jyväskylässä, Oulussa ja Iissä syntyy vuosittain reilut tuhat tonnia jätettä eli miljoona kiloa. Esimerkiksi valtavia määriä pahvia, muovia, styroxia ja muuta pakkaustarvikejätettä sekä kiinteistöissä toimivista ravintoloista ja kahviloista biojätettä. Kaatopaikalle tuosta jätemäärästä ei mene mitään. Kaikki kierrätetään tai hyötykäytetään.
– Kierrätykseen Kärkkäisellä syntyvästä jätevolyymista menee 66 %, hyötykäyttöön 34 %, kertoo Kärkkäisen kiinteistövastaava Tommi Körkkö . Hän vastaa tavarataloketjun kaikista kiinteistöistä, joiden pinta-ala on yhteensä noin 85 000 neliömetriä.
– Henkilökuntamme on hyvin motivoitunutta kierrättämiseen. Se on olennainen asia, että kierrätys toimii. Onnistunut kierrätys lähtee aina jätteen syntypaikalta, korostaa Körkkö.
Kärkkäiseltä tulevasta pahvista valmistetaan esimerkiksi Porissa Corenso Oy:n tehtaalla erilaisia talous- ja vessapaperin hylsyjä. Kierrätysmuovista syntyy esimerkiksi uusiomuovipusseja ja uusiomuovipulloja.
– Tavaratalot hyötyvät lajittelusta, sillä kierrätykseen soveltuvista materiaaleista saa hyvityksenä selvää rahaa, kertoo Europress Group Oy:n aluejohtaja Marko Ilvonen .
– Tehokkaaseen lajitteluun ja kierrätykseen tarvitaan nykyaikaiset laitteet, jotka älyteknologian avulla optimoidaan toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla kussakin tavaratalossa. Laitteet puristavat pakkaukset erittäin tiiviiksi ja ilmoittavat automaattisesti tyhjentäjälle, kun säiliö alkaa olla täynnä. Näin säästetään pitkä penni jätekuljetuksissa, Ilvonen valaisee.
Europress Group Oy toimittaa Kärkkäiselle jätepuristimet ja -paalaimet.
Hyötykäyttöön Kärkkäisellä syntyvästä jätteestä menee energiajäte. Biojäte kierrätetään. Energiajätettä, esimerkiksi styroxia, likaista pahvia ja kierrätykseen kelpaamattomia pakkausmuoveja Kärkkäisellä tulee noin 220 tonnia vuodessa. Biojätettä tulee ravintoloista, kahviloista sekä henkilökunnan taukotiloista noin 70 tonnia vuodessa.
Energiajäte poltetaan jätteenpolttolaitoksilla, joissa siitä jalostuu sähköä ja lämpöä suomalaisille. Biojäte jalostetaan biopolttoaineeksi sekä esimerkiksi kompostimullaksi.
Kärkkäisellä syntyvä jäte on jaettuna 13 eri jätejakeeseen. Näitä ovat esimerkiksi pahvi-, paperi- ja muovijäte, metallijäte, energiajäte, biojäte, puujäte ja vaarallinen jäte.
– Vaarallista jätettä, kuten öljyjätettä ja lyijyakkuja tulee esimerkiksi Kärkkäisen Autohuollosta. Tavaratalojen puolelta vaikkapa osastoilla rikki menneet aerosoli-, kosmetiikka- , maali- ja pesuainetuotepakkaukset päätyvät vaarallisten jätteiden jakeeseen, Körkkö kertoo.
Näitä jokaista 13 eri jätejaetta seurataan sähköisen seurantajärjestelmän avulla jokaisessa Kärkkäisen viidessä tavaratalossa kuukausitasolla. Tarkan sähköisen raportointijärjestelmän avulla pystytään tavaratalokohtaisesti näkemään pienetkin muutokset 13 eri jätejakeen jätevirroissa, reagoimaan välittömästi ja tarkistamaan, mistä poikkeamat johtuvat. Esimerkiksi jos muovijätettä alkaisi kertyä jossakin tavaratalossa poikkeuksellisen paljon, niin heitto näkyisi välittömästi raportoinnissa.
Kun jätepuristin on 80-prosenttisesti täynnä, jätepuristimesta menee automaattisesti tieto seurantajärjestelmään.
– Jätepuristimen tyhjennys tapahtuu vuorokauden kuluessa siitä, kun laitteesta on tullut ilmoitus sen 80-prosenttisesta täyttymisestä, Tommi Körkkö kertoo.
Jokainen jätelasti kulkee päätepisteessään vaa’an kautta. Tämä prosessi määrittää kunkin jäte-erän laskun eli Kärkkäiselle tuleva lasku jokaisesta tyhjennetystä jäte-erästä määräytyy sen painon mukaan.
– Taloudellisen jätteidenkuljetuksen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että jokaisella jätepuristimien ja -astioiden tyhjennyskerralla ajetaan täysiä kuormia, Kärkkäisen kiinteistövastaava Tommi Körkkö sanoo ja jatkaa:
– Olennaista on myös se, että jätepuristimet ja keräysastiat on mitoitettu oikein, että ne eivät ole tarpeeseen nähden liian pieniä tai liian suuria ja että ne mahdollistavat esimerkiksi jätteen keräysastioiden ja jätepuristimien selkeiden merkintöjen sekä niiden helppokulkuisen sijoittelun avulla sujuvan jätteiden lajittelemisen.
Tavarataloissa jätettä syntyy paljon – ja nopeasti, uudet tavaraerät on saatava kiireesti myyntiin hyllyihin.
Keravalla toimiva , 100-prosenttisesti suomalaisomisteinen Europress Group Oy on tehnyt Kärkkäisen tavarataloketjun kanssa yhteistyötä yli 20 vuotta. Kärkkäisen kiinteistöjen kaikki jätepuristimet ja -paalaimet ovat Europressin valmistamat.
Europressin koko jätepuristin- ja paalaintuotanto on Keravan tehtaalla tuotekehittelyineen. Europressin jätepuristin- ja -paalainasiakkaita ovat esimerkiksi tavaratalot, taloyhtiöt ja teollisuuslaitokset. Jälleenmyyjiä ja sopimusyhteistyökumppaneita Europressin jätepuristimilla ja -paalaimilla on maailmanlaajuisesti.
Henkilökuntaa Europressillä on noin 170. Viime vuoden liikevaihto oli 35,3 miljoonaa euroa.
– Tuotannolliseen työhön tehtaan puolelle sekä pääkonttorille on tänä vuonna palkattu noin kymmenen henkeä lisää. Vuosi sitten tehtaamme sai laajennuksessa lähes 2000 neliötä lisää tilaa, Europressin aluejohtaja Marko Ilvonen kertoo.
Europressin perustaja ja pääomistaja Matti Turunen oivalsi nuorena miehenä, 40 vuotta sitten 1970-luvun lopulla, että jätehuoltoalalla on tulevaisuus, vaikka se oli vielä tuolloin hyvin epätrendikäs ala.
”– Tavaratalot hyötyvät lajittelusta, sillä kierrätykseen soveltuvista materiaaleista saa hyvityksenä selvää rahaa.”
”– Jätepuristimen tyhjennys tapahtuu vuorokauden kuluessa siitä, kun laitteesta on tullut ilmoitus sen 80-prosenttisesta täyttymisestä.”