Penkkipunnerruksen maailmanmestari vammaisurheilijana terveiden sarjassa
Armeijassa panssarintorjuntaonnettomuudessa pahoin loukkaantunut Sami Salonen on
Sami Salonen voitti marraskuun alussa Moskovassa järjestetyissä penkkipunnerruksen MM-kisoissa kaksi kultamitalia. Samilla on alaraajoissaan 65 %:n invaliditeetti. Flunssan hän kehottaa hoitamaan aina hyvin. Samilla oli lokakuussa 2015 sydänpussintulehdus. Se meinasi olla kohtalokas.
Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Sami Salonen
S ami Salonen , 48, loukkaantui armeija-aikana vakavasti onnettomuudessa.
– Olin armeijassa Kaartin pataljoonassa panssarintorjuntajoukoissa vuonna 1989. Onnettomuuteni tapahtui taisteluharjoituksissa metsässä: raskas sinko kaatui ja osui vahingoittaen molempia lonkkiani. Molemmat alaraajani vammautuivat pysyvästi, Sami kertoo.
Leikkauksia Samille tehtiin useita. Kivut olivat suunnattomat. Hänellä on tätä nykyä alaraajoissaan 65 prosentin invaliditeetti.
– Kahden vuoden kuluttua onnettomuudesta opin uudestaan kävelemään.
Vuonna 1997 tuli takapakkia.
– Vammani paheni niin paljon, että jouduin kyynärsauvojen varaan ja lopulta pyörätuoliin 2004.
Ennuste oli se, että Sami joutuisi olla pyörätuolissa loppuelämänsä.
– Kiitos nykyisen vaimoni, joka avioliittomme alussa toimi vuosia omaishoitajanani. Hän auttoi ja kannusti minua jatkamaan kuntosalitreenaamista ja voimailua, vaikka kuntoni oli merkittävästi huonontunut.
Kuntosaliharjoittelun Sami oli aloittanut teini-ikäisenä 1980-luvun puolivälissä. Tuolloin Kaarinassa syntynyt Sami asui Turussa ja treenasi Turussa sali 82:lla. Armeijan jälkeen hän on muuttanut Helsinkiin, jossa nykyään asuu. Samilla on kolmesta liitosta yhteensä viisi lasta. Yksi lastenlapsikin jo on, 1,5-vuotias tyttö. Armeijasta Samilla oli suunnitelmissa jatkaa YK-joukkoihin. Onnettomuus romutti ne haaveet. Armeijan Sami kuitenkin suoritti loppuun.
Vointinsa mukaan Sami on tehnyt vahtimestarin töitä. Työteliäs poika teki jo 12-vuotiaana kukkalähetin hommia Turussa.
Liikunta oli Samille mieluisa harrastus lapsuudessa ja nuoruudessa. Kustavissa ja Maskun hiekkamontuilla uitiin ja harrastettiin monen sortin vesiliikuntaa. Turussa Impivaaran palloiluhallin punttisali tuli tutuksi treenipaikkana. Sami harrasti nuorena myös judoa.
Vaimonsa tuella Sami jaksoi jatkaa treenaamista, sen jälkeen kun hän vuonna 2004 joutui pyörätuoliin. Tosin salilla ja voimanostolajeissa häneltä onnistui enää penkkipunnerrus, koska alaraajojen kunto oli niin paljon heikentynyt. Voimanosto jakautuu kolmeen osalajin: penkkipunnerrus, maastanosto ja jalkakyykky. Penkkipunnerrusta sanotaan voimanoston kuningaslajiksi.
Penkkipunnerrustreenien lisäksi Sami kävi vesijuoksemassa.
Vuodet 2004–2009 Sami oli pyörätuolipotilas vailla ennustetta kävelemisestä.
– Vuonna 2009 minulle tehtiin taas uusi lonkkaleikkaus. Sain molemmin puolin lonkkia kokoproteesit sekä vähän jatkopalaa reisiluun päihin. Sitten opettelin kävelemään uudelleen.
Ahkeran kuntoutuksen avulla hän oppikin uudelleen kävelemään vuonna 2011.
Sami kertoo, että hyvänä päivänä käveleminen sujuu ilman kyynärsauvoja, huonona päivänä tarvitaan niiden tukea.
– Nyt on taas pari kuukautta ollut huonompi tilanne, kivut ovat kovat sekä lonkissa että sääriluissa.
Sääriluissa Samilla on ns. amputaatiokipuja, joita lonkkaleikkaukset saattavat aiheuttaa.
– Ehkä joudun jälleen uuteen lonkkaleikkaukseen, mutta toivottavasti vältyn säärten amputaatiolta, Sami kertoo marraskuun 2017 puolivälissä.
Miksi et kilpaile vammaisurheilijana penkkipunnerruksessa, koska salilla treenituloksesi penkistä ovat niin kovia, treenisalini personal trainer kysyi minulta vuonna 2010, Sami kertoo.
Seuraavana vuonna hän aloitti kilpailemisen penkkipunnerruksessa ja voitti heti Etelä-Suomen mestaruuden voimanoston IPF-lajiliiton (International Powerlifting Federation) alaisissa penkkipunnerruskisoissa. Sami kilpailee vammaisurheilijana ”normaaliurheilijoiden” kanssa samassa.
IPF:n järjestämissä kisoissa Sami nosti voittoja niin Suomessa kuin ulkomailla. Tämän vuoden alussa hän vaihtoi voimailun lajiliittoa.
– Vaihdoin ns. pro-sarjaan, nykyään kilpailen WPC:n kisoissa (World Powerlifting Congress). Vastustajat paranivat, vaikka olen edelleen vammaisurheilija.
WPC:n penkkipunnerruskisoissa Samilla on tältä vuodelta Suomen ja Euroopan mestaruuksia sekä kruununa kaksi MM-kultaa nyt marraskuun 2017 alussa Moskovassa järjestetyistä WPC:n penkkipunnerruksen MM-kisoista. 48-vuotiaan Samin sarjana on nykyään Masters-sarja eli veteraanisarja. Moskovassa hän voitti oman sarjansa lisäksi myös avoimen sarjan MM-kultaa: Masters-sarjan voittotulos, 190 kiloa, riitti myös avoimen sarjan voittoon. Myös WPC:n kisoissa Sami kilpailee vammaisurheilijana terveiden sarjassa.
Samin kovin kisatulos on 200 kiloa. Salilla hän on nostanut penkistä 250 kiloa; kyseinen tulos on ns. raakapenkkitulos eli ilman penkkipaitaa nostettu. Tukea antava ja loukkaantumisilta suojaava penkkipaita jonkin verran parantaa nostokilotuloksia.
Ensi vuonna Sami kilpailee SM-, EM- ja MM-kisoissa. Samoin vuonna 2019. Vuonna 2019 WPC-liiton penkkipunnerruksen MM-kisat järjestetään Suomessa.
– Olen suorittanut vuonna 2015 painonoston ja voimanoston valmentajan paperit. Jos vointini huonontuu, enkä voi enää kilpailla, niin kykenen valmentamaan, hän kertoo.
Sami treenaa yhdeksän päivän treenikierrolla. Tuona aikana hän tekee kolme kovaa penkkipunnerrusharjoitusta sekä tukiharjoitteina esimerkiksi leuanvetoa, nyrkkeilyä ja kävelyä. Yhdeksän päivän jälkeen treeniohjelma vähän aina vaihtuu. Joka viikko hän tekee tunnin kestävän venyttelyharjoituksen asiantuntevan ohjaajan opastuksella.
– Vammani vuoksi olen todella kankea, venyttely on minulle äärimmäisen tärkeää. Se lisää kehon liikkuvuutta, tämä taas antaa pohjaa tulosten parantumiselle, Sami kertoo.
Kehonrakentajien ravinto-ohjaukseen perehtynyt valmentaja on laatinut Samille ravinto-ohjelman. Ruokavaliotaan hän täydentää voimailua tukevilla ravintolisillä, muun muassa massanhankintaa ja palautumista auttavilla tuotteilla. Lisäksi hän käyttää monipuolisesti vitamiineja, kivennäisaineita ja rasvahappoja. 180 senttiä pitkä Sami painaa 140 kiloa.
Sami harjoittelee Power Fit-voimailusalilla Vantaalla. Tulevana kautena hän kilpailee KP-Teamissä. Valmentajinaan Sami on saanut uransa aikana nauttia kehonrakennus- ja voimailualan Suomen huipuista, häntä ovat valmentaneet muun muassa Juhani Mattila, Jari Lampio, Sakari Selkäinaho ja Mikko Hämäläinen.
Sami kehottaa hoitamaan flunssan aina hyvin. Hänellä on asiasta kohtalokas kokemus. Lokakuussa 2015 hän joutui sairaalaan ja siellä sydänteho-osastolle. Pitkittyneen flunssan seurauksena Samille oli tullut oireeton keuhkoputkentulehdus sekä erittäin vaarallinen sydänpussintulehdus. Se meinasi olla kohtalokas.
– Sairaalassa meni kolme päivää, ennen kuin selvisi, että minulla on sydänpussintulehdus. Oireet olivat niin moninaisia: hikoilin, hengitys oli vaikeaa, minulla kertyi ihon alle valtavasti nestettä, olkapäihin sattui aivan mahdottomasti, selkä- ja kylkilihaksiin tuli pahoja kramppeja, monenlaisia muitakin oireita oli, koko kroppa oli ihan jumissa.
– Tuossa kohtaa oli varma, että kilpailu-urani on ohi. Toisin kuitenkin onneksi kävi. Paranin sydänpussintulehduksesta ennustetta nopeammin ja sain taas huhtikuussa 2016 aloittaa treenaamisen.
Sydänpussintulehduksen lisäksi Samilla todettiin paha tulehdus myös kramppaavissa selkä- ja kylkilihaksissa. Häntä hoidettiin suonensisäisesti annettavilla antibiooteilla.
– Onneksi tottelin lääkäriä, lepäsin ja pidin totaalisen liikuntatauon lokakuusta 2015 huhtikuuhun 2016, muutoin sydämeni ei olisi kestänyt, enkä olisi nyt tässä, penkkipunnerruksen tuore maailmanmestari, Sami Salonen toteaa ja muistuttaa kaikkia:
– Älkää luulko olevanne voittamattomia, vaikka olisitte kuinka vahvoja. Huomioikaa kroppaanne ja levätkää oikeasti, jos siltä tuntuu.
”– Olen suorittanut vuonna 2015 painonoston ja voimanoston valmentajan paperit. Jos vointini huonontuu, enkä voi enää kilpailla, niin kykenen valmentamaan.”
” – Vammani vuoksi olen todella kankea, venyttely on minulle äärimmäisen tärkeää. Se lisää kehon liikkuvuutta, tämä taas antaa pohjaa tulosten parantumiselle.”