Hollo ja Martta -festivaali viettää 12. tapahtumavuottaan

Venäläinen St. Petersburg Souvenir kansantanssi- ja -musiikkiryhmä ja Intialainen Rhythm Performing Art ovat tämän vuoden odotetuimmat Hollo ja Martta -festivaalin vieraat. Näiden ryhmien vauhdikkaista ja värikkäistä koreografioista voidaan nauttia esimerkiksi avajaiskonsertissa 26.10, kansainvälisessä kansantanssikonsertissa 28.10 ja pääkonsertissa 31.10.

Teksti ja kuvat: Petri Görman

Intialainen kansantanssi on mystistä ja lumoavaa. Liikkeillä viestitään erilaisia tunnetiloja, kuten esimerkiksi iloa ja surua. Intialaisissa tansseissa on paljon muun muassa käsiliikkeitä. Kepeys ja vaivattomuus ovat intialaisen kansantanssin ominaispiirteitä. Jokaisella maakunnalla on omanlainen elävä perinnetanssi Intiassa. Bollywood-tanssit ovat ottaneet paljon vaikutteita nimenomaan kansantanssista.

St. Petersburg Souvenir - kansantanssiryhmä on vieraillut useamman kerran Hollo ja Martta -festivaaleilla.

– Tämän ryhmän kansantanssi on perinteistä ja vauhdikasta venäläistä kansantanssia. Hollo ja Martta -festivaalin Suomeen tuomalla St. Peterburg Souvenirilla on Pietarissa huikeat 600 kansantanssijaa. Heillä on siis tanssijoita, mistä valita, festivaalipäällikkö Aimo Hentine n kuvailee.

Suomalaisiin katsojiin venäläinen kansantanssi on vedonnut aina.

– Lennokas ja nopeatempoinen tanssi on iloista sekä rytmikästä.Tanssiesityksiä säestää aina tanssikoulun oma taitava orkesteri.

Hollo ja Martta -festivaali on tunnettu koko maakunnassa.

– Hollo ja Martta -festivaali on kehittynyt vuosien varrella monella tavalla. Se on kehittynyt teemalliseen suuntaan, pääohjelmien osalta tiiviimmäksi ja ohjelmaviikon osalta vuorovaikutteisemmaksi kokonaisuudeksi Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen toteaa.

Lapsi- ja nuorisoryhmät parillisina vuosina ovat tuoneet selkeän rytmityksen ja vivahteen festivaalikuvioon.

– Teemaillanvietot ja kaukaiset ryhmät takaavat ainulaatuisuuden ja oman intensiivisen tunnelman.

Festivaali on vuosien varrella levittäytynyt päijäthämäläisten arkeen myös koulu-, päiväkoti- ja vanhustentaloesiintymisten kautta.

– Odotan myös tänä vuonna uudenlaisia elämyksiä kaikille kuntalaisille ja päijäthämäläisille. Kaukaisin ryhmä saapuu Intiasta ja luvassa on taatusti jälleen kerran uutta ja ennen kokemattomia tanssielämyksiä.

Kunnanjohtaja Rahkonen muistuttaa, että festivaali viettää jo 12.tapahtumavuottaan.

– Se on vakiinnuttanut asemansa maakunnallisena tapahtumana. Kansantanssin perinne elää ja muuttuu. Se on osa kansakuntien omaleimaisuutta. Uskon, että sille on omat vankat kannattajansa ja yleinen tilaus myös tulevina vuosina.

”Odotan myös tänä vuonna uudenlaisia elämyksiä kaikille kuntalaisille ja päijäthämäläisille. ”