Omasta lajista löytyi myös leipä
Nuori fribeegolffari Seppo Paju:
Frisbeegolfin avoimen sarjan Euroopan mestari, turkulainen Seppo Paju on
vasta 19 vuotta, mutta tekee nopeasti vaikutuksen. Paju on myös alan yrittäjä.
Teksti: Ari Stenius
Koulun loputtua Seppo Paju halusi tehdä rakkaasta lajistaan ammatin.
– Tiesin, että pelkästään kiekkoja heittämällä se ei onnistu, joten perustimme sisarusteni kanssa Prodigy Disc Europe -nimisen yrityksen, sanoo viime vuonna merkonomiksi valmistunut Paju.
Suomi oli elokuussa Sveitsin Genevessä heitettyjen EM-kisojen paras maa. Paju haluaa suomalaisten heittävän jatkossa entistä paremmin.
– Kuvio oli tässäkin selvä: haluan myös valmentaa, hymyilee Paju, jonka ajan täyttävät yrittämisen ohella kilpailu ja valmentaminen.
Talvella hän aikoo pitää kolme maajoukkueleiriä.
– Pärjätäksemme jatkossakin meidän on harjoiteltava talvella hyvin ja heittomäärien pitää olla korkeat.
Hän opettaa lajitekniikkaa Varsinais-Suomen ohella Keski-Suomessa.
– Pitkien heittojen tekniikan oppii ainoastaan heittämällä. Toistoja ja toistoja, muistuttaa Paju, jonka training campilla Jyväskylässä kiekot lentävät aamusta iltaan.
Seppo Paju tietää, mitä kasvavan lajin huipulle pääsy vaatii.
– Pitää aloittaa nuorena, jos haluaa maailman huipulle. Kolmekymppisenä aloittavasta voi tulla hyvä, mutta tuleeko huippu? Monissa lajeissa on todettu tarvittavan 10 000 harjoitustuntia, jotta on mahdollisuus menestyä kansainvälisesti. Samaan suuntaan mennään tässäkin lajissa.
Nuoren miehen intohimo lajiin ei syttynyt verenperintönä, mutta kotoa kuitenkin. Sepon isä oli lajin pioneereja 1970- ja 1980-luvun taitteessa.
– Frisbeelajit rantautuivat Suomeen vuonna 1979. Se oli tosi iso lajiaalto ja siitä frisbee on hiljalleen kasvanut nykysuuntaansa. Meilläkin on ollut kotona aina kiekkoja ja niitä on voinut heitellä. Oma kesäinen heittely muuttui innostukseksi vuonna 2008, jolloin aloin kilpailla tosissani.
Nuorten Euroopan ja maailmanmestaruudet vuonna 2010 antoivat lisäpuhuria harrastukseen. Nuoren miehen kiinnostus lajiin on koko ajan lisääntynyt. Paju aloitti kilpaheittämisen avoimessa sarjassa 2011 ja menestystä on tullut joka vuosi.
– Haaveilin vuosia, että löytäisin ammatin lajin parista. Pelaamalla se ei ole ollut mahdollista, mutta tällä kokonaisuudella se on, sanoo Seppo, jonka ajatusmaailmaan yrittäminen rakkaan lajin parissa sopi erinomaisesti.
Kilpaileminen, valmentaminen ja yrittäminen samanaikaisesti on kova paketti, mutta intohimo lajiin antaa energiaa ja yritysmaailmaan on ollut luontainen reitti, onhan Sepon isä yrittäjä.
– Olen aina ollut mukana jollakin tavoin, kasvanut yrittäjyyteen. Isä totesi meille, että ellette kehitä samalla lajia, en lähde mukaan, kertoo Seppo isän todenneen sisarusten suunnitellessa yritystoimintaa.
Isää kannattaa kuunnella, sillä hän on antanut perheessä yrittäjän mallia kolmenkymmenen vuoden ajan.
– Välinekehitys, maahantuonti, esittely ja myynti, luettelee Paju frisbeen ympärillä paljolti toimivan Prodigyn perustoimintaa.
”Pitkien heittojen tekniikan oppii ainoastaan heittämällä. Toistoja ja toistoja.”