Tivoli Alfred on lasten ilo ja yritysten kumppani

Mitä syntyy, kun kykyyn hullutella lisätään sopiva sekoitus innostuneisuutta, lapsenmielisyyttä, luovuutta, yrittäjähenkeä sekä rohkeutta laittaa itsensä peliin ihmisten edessä? Tivoli Alfred eri hahmoineen Posetiivari Afredista Ilmapallotaituri Alfrediin ja Maailman heikoimpaan mieheen.

Teksti: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob Kuva: Anne Yrjänä

Mies Tivoli Alfredin henkilöhahmojen takana on Tapio Alfred Ruotsalainen. Kyseessä on Suomen ainoa yhden miehen tivoli. Ei siis ihme, että Ruotsalaisella on jatkuvasti monta lettua ilmassa ja kymmenittäin ilmapallohahmoja hyppysissään, kun keikkaa pukkaa eri puolille Suomea.

– Perusideana on palvella yrityksiä tapahtumamarkkinoinnissa avaimet käteen-periaatteella. Ei messuille, avajaisiin tai muihin tilaisuuksiin voi kuitenkaan mennä ainoastaan täyttämään Alfredille varattu tila tapahtumasta. Aina pitää tietää asiakkaan tarve, ja räätälöidä palvelu sen mukaan. Jotta voit tehdä työn kunnolla, ajatuksen ja fysiikan on oltava kunnossa, yrittäjä sanoo.

Tivoli Alfredin tarinassa prologi kirjoitettiin 1990-luvun alkupuolella. Tapio Alfred Ruotsalainen muistelee – pilke silmäkulmassaan – kuinka häntä tuolloin vaivasi huoli eläkerahoista; riittääkö niitä hänelle aikanaan.

– Varmistaakseni eläkerahat hankin posetiivin, jota voisin myös vanhana ukkona soitella. Siitä se lähti sitten rönsyilemään ensin popcorn- ja hattarakoneisiin sekä karuselleihin ja monenlaisiin muihin laitteisiin, joita olen kavereiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa rakentanut.

Tänä päivänä tarjonta käsittää paljon muutakin hauskaa, kuten pomppulinnat, polkutraktorit, onnenpyörän ja karkkitykin.

– Roiku-roikkumislaite on ihan huippu-uutuus, jossa yritetään roikkua tietty vähimmäisaika pitämällä kiinni samansuuntaisella otteella laakeroidusta tangosta. Kisaan voi laittaa isot palkinnot, sillä moni ei roiku kahta minuuttia, hyvä kun minuutin, Ruotsalainen innostuu.

Tivoli Alfred on Keski-Pohjanmaalla tuttu näky erilaisten yleisötapahtumien lisäksi muun muassa yksittäisten yritysten ja kauppaketjujen tilaisuuksissa. Kysyntää riittää Etelä-Suomessakin.

– Tivolin voi viedä sisälle isoihin kauppakeskuksiin, mikä antaa erilaisia mahdollisuuksia toteutukseen. Joskus olen joutunut aika lujillekin, kun ihmisiä on tullut paikalle tosi paljon. Eräässäkin lappeenrantalaisessa kauppakeskuksessa täytin ilmapalloja käsipumpulla kädet rakoilla, Ruotsalainen nauraa.

Varsinaiset tapahtumat ovat näkyvin osa työstä.

– Aikaa kuluu paljon kaluston huoltamiseen. Sen lisäksi etukäteisvalmisteluissa pitää huomioida monia yksityiskohtia, kuten sen varmistaminen, että sähköä saadaan tilanteessa kuin tilanteessa. Kaikessa tekemisessä turvallisuus on ykkösasia.

Asenne työhön ja sen tekemiseen on aihe, josta puhutaan nykyään paljon. Monet Ruotsalaisen yrittäjäuraa seuranneet nostavat hattua erityisesti hänen asenteelleen. Asenteen merkitystä mies itsekin korostaa.

– Minulle moni asia on asennekysymys. Aamulla herätään aurinkoisena ilo silmissä, vaikka ulkona olisi pilvistä. Jos jokin asia vaivaa, se pitää selvittää samantien. Äskettäin Italiassa kiinnitin taas huomiota siihen, kuinka siellä jokainen ihminen huomioidaan yhtä ystävällisesti, ja miten tärkeää on palvella jokainen asiakas niin hyvin kuin mahdollista. Koko ajan on oltava lisäksi hereillä ja valmiina kehittämään uutta.

Ruotsalainen sanoo Tivoli Alfredin kasvattaneen häntä ihmisenä.

– Tavattuani paljon erilaisia ihmisiä olen löytänyt terveen itseluottamuksen ja rohkeuden laittaa persoonani peliin. Joel Hallikaisen laulu Kiitos kuvaa hienosti sitä, että minäkin olen tarvinnut kaikki matkan varrelle osuneet kohtaamiset takaiskuineenkin, jotta olen päässyt tähän tilanteeseen.

Mitä tapahtuu sitten, kun eläkepäivät aikanaan koittavat?

– Tivoli on synonyymi sille mitä elämäni on, eli eihän sellaista voi lopettaa, Ruotsalainen nauraa ja muistuttaa työnsä palkitsevuudesta.

– Se on se tunne, kun näet lasten loistavat silmät ja nuorten perheiden ja isovanhempien yhteisen ilon. Ei siitä halua luopua.

”– Posetiivista kaikki alkoi.”
”– Hyvä lopputulos lähtee asenteesta.”