– Yksilöllisesti räätälöity suksipari löytyy jokaiselle
Kun palvelu ulottuu ladulle asti...
Meno maistuu ladulla paremmalta, kun suksen valinta on tehty huolella.
Teksti: Ari Stenius
Kärkkäisen tavaratalojen urheiluosastojen suksiosastot ympäri Suomen kilpailevat osaamisellaan ja palvelullaan. Ammattitaidoissa on vaikea löytää eroja, mutta palvelussa saattaa hyvä joskus jalostua huipuksi.
– Näin voi sanoa, nauraa Kärkkäisen Lahden tavaratalon urheiluosaston myyjä Marko Joentaus, jonka hiihto on lumonnut jo pikkupoikana – ei siis ihme, jos lumen taju on Markolla mallillaan.
Palvelun korkein oppimäärä toteutui eräänä hiihtopäivänä Lahden seudulla.
– Olin hiihtelemässä, kun vastaan osui viikolla myymälästä suksia ostanut kaveriporukka. Kysäisin siinä, että toimiiko suksi? Pikkupilkkeellä sitten sanoin, että näin se palvelu meillä Kärkkäisellä toimii: käydään ladun varrella varmistamassa asiakastyytyväisyyttä. Porukalla riitti naurua ja luvattiin nähdä toistekin, hymyilee Marko.
– Hiihto on mukava harrastus ja vielä mukavampaa, kun on oikeat välineet, sanoo Marko, joka muistuttaa Kärkkäisen suksiosaston tarjonnan olevan laajan ja monipuolisen.
– Ei me täällä mitään liukuhihnatarjontaa pidetä. Jokaiselle katsotaan omat hänelle sopivat sukset. Aloittelijalle, harrastajalle tai vaikka kilpahiihtäjälle. Jokaiselle löytyy tarpeet ja odotukset täyttävät sukset, lupaa Marko.
Marko odottaa asiakkaalta paria kolmea perustietoa – sen jälkeen alkaa oikean suksiparin etsintä.
– Jos ennakkoon tietää, mitä tyyliä haluaa hiihtää: perinteistä tai luistelua. Ja paljonko uskoo hiihtävänsä. Sitten rupeamme katsomaan asiakkaalle omaa paria. Ajatus on, että jokaiselle löytyy oma räätälöity suksipari. Meno maistuu varmasti paremmalle, kun valinta on tehty huolella, tietää Marko.
Suksen jäykkyys ja pituus mitataan huolella.
Ennen seistiin ensin suksen päällä ja liu’utettiin paperia lattian ja suksen välissä. Sillä saattiin jäykkyys. Sen jälkeen seisaaltaan kurkotettiin kädellä suksen kärkiin – siitä tuli oikea pituus.
– Ei ne huonoja tapoja ole vieläkään. Nykypuntareilla ja välineillä löytyy kuitenkin varmuudella ominaisuksiltaan paras suksi, oikea jäykkyys ja pituus, lupaa Marko.
Täyden palvelun suksitalona Kärkkäiselle voi tuoda myös omat suksensa näytille.
– Meillä huolletaan suksia, ja joskus kannattaa katsoa, mitä omille suksille voi tai kannattaa tehdä. Asiantuntija antaa arvion ja saattaa olla, että pitkään kellarissa lepäillyt suksi pääsee taas ladulle.
Lahden Kärkkäisen suksipuolen asiantuntijahuippua edustaa Markon ohella Arvi Palokangas, Lapin mies, jonka voiteluosaamiseen on luottanut Japanin hiihtomaajoukkuekin Suomen leireillään.
– Me neuvomme, opastamme ja juttelemme muutenkin mielellämme hiihdosta. Tänne voi tulla rupattelemaan ja vaihtamaan tietoja. Täällä ei ole ostopakkoa, naurahtaa Marko.
Hiihto harrastuksena käy suksimiehen mielestä lähes jokaiselle.
Kävely ja juoksu saattaa ottaa joillekin jaloille tai niveliin, mutta hiihto harvemmin.
– Hiihto on muutenkin erittäin monipuolinen liikuntalaji. Muun muassa yläkroppa ja kädet saavat hiihdossa voimaa, sanoo Marko ja myöntää olevansa hiihtoniilo – piposta suksiin.
– Täydellisesti. Hiihtoa talvella ja kesällä suunnistusta tai maaastopyöräilyä, sanoo Marko ja muistuttaa hiihdon olevan mielelle loistoharrastus.
– Ulkona oleminen on jo itsessään mukavaa. Ja kyllä siinä tulee sellainen euforinen olo, kun suksi suihkii tai saa tuijotella jänistä kantohangella, hymyilee hiihtomies.
Marko tietää, että laduille on monenlaista lähtijää, joista osalla viimeisimmät hiihtomuistot ovat vuosien takaa – tai hiihtäminen jopa ennen kokematonta. Marko kuitenkin vakuuttaa jokaiselle löytyvän välineet.
– Esimerkiksi monen miehen latu-ura loppuu vuosiksi armeija-aikaan, mutta heitäkin ilmestyy suksirivejä katselemaan. Heille on helppo luvata intin aikaa paremmat välineet ja vaikka eräosastolta mukavaa reppua, johon saa itse pakata eväänsä, juttelee Marko, joka on huomannut myös ”suksiperheiden” lisääntyneen.
– Usein aikuiset näyttävät lapsille esimerkkiä, mutta suksimaailmassa on aina joskus toisin. Lapset innostuvat tarhassa tai koulussa hiihtämään ja vanhemmat hoksaavat mahdollisuuden koko perheen laatuaikaan, kertoo Marko, joka itse hiihtää sellaiset pari tuhatta kilometriä talvessa.
Marko Joentausta on asunut ikänsä Lahden seuduilla. Hän tietää, missä Lahdessa voi hiihtää.
– Joskus asiakas kysyy hyviä lumilatuja ja silloin saatan kysyä häneltä kotikaupunginosaa. Sen jälkeen kurkkaan kännykästäni lähimmän ladun ja käydään läpi asiakkaan kanssa arviot parhaista lumi- ja latuolosuhteista, hymyilee Marko.
Tätä voi jo sanoa palveluksi, vai mitä?
”– Kyllä siinä tulee sellainen euforinen olo, kun suksi suihkii tai saa tuijotella jänistä kantohangella.”
MITÄ?
MIKÄ?
* Parantaa hapenottokykyä. Hiihto vahvistaa tehokkaasti verenkierto- ja hengityselimistöä, koska koko kroppa on mukana hiihtoliikkeissä.
* Ylläpitää toimintakykyä monipuolisesti. Hiihto ei kehitä pelkästään kestävyyttä, vaan vahvistaa myös lihaksia ja kehittää liikehallintaa, kuten tasapaino- ja koordinaatiokykyä. Hiihtäessä kehittyvät erityisesti reisi-, vatsa-, selkälihakset sekä käsivarren lihakset.
* Soveltuu nivelvaivoista ja kulumista kärsiville. Esimerkiksi kävelyssä tai juoksussa niveliin kohdistuu iskuja tai paineita enemmän kuin perinteisen tyylin hiihdossa.
* Sopii pitkäkestoiseksi kestävyysliikunnaksi. Huonompikuntoinenkin jaksaa hiihtää useita tunteja ilman rasitusvammojen riskiä, kunhan säätelee vauhtiaan ja valitsee tasaisen maaston.
* Kuluttaa energiaa. Hiihdettäessä sekä ala-, keski- että ylävartalon lihakset työskentelevät tehokkaasti, jolloin kuluu paljon energiaa.
Olennainen asia hiihtolenkille suunnatessa on pukeutua kerroksittain:
* Alusasu, joka päästää hien kohti seuraavia kerroksia. Mikrokuituiset asut toimivat hyvin.
* Välikerros, joka siirtää kosteutta kohti kuorikerrosta. Väliasua ei tarvita välttämättä lauhalla säällä.
* Kuorikerros eli päällimmäinen vaate, joka suojaa tuulelta, lumelta ja sateelta.