Seppä Tour 18 Ylivieskassa

Puukontekijän tärkein ominaisuus on terve ammattiylpeys omasta tekemisestä.

Teksti: Maria Markus Kuvat Anne Kalliola

Ylivieskan Vaskisepät saivat tammikuussa perehtyä puukkosepän työhön mestarillisessa opissa, kun puukkoseppä Mikko Inkeroinen esitteli valmistamiaan puukkoja ja opasti, kuinka metalli taipuu ikiaikaisin menetelmin. Vaskisepät saivat itsekin kokeilla puukkosepän taitoja valmistamalla puolimetrisen hellakoukun.

Päivän tarkoituksena oli nostattaa käsityöperinteen arvostusta ja seppähenkeä. Seppä tarkoittaa taitavaa tekijää, oli kyseessä sitten metalli, puu tai vaikkapa aseet tai kulta.

Vaskisepät hallitsevat peltityöt, puukkosepät puukkojen ja veitsien valmistuksen. Molemmissa ammateissa osaaminen kulminoituu käsillä tekemiseen. Niinpä Vaskiseppien ja puukkoseppien työnkuvissa on paljon samaa.

– Puukkosepältä vaaditaan metallurgisia taitoja, eli metallin käsittelyä takomisineen ja lämpökäsittelyineen. Lisäksi puukkoseppä hallitsee puusepän ja suutarin osaamisen. Puukkosepän on siis hallittava sekä kovat että pehmeät materiaalit, Mikko Inkeroinen kertoo.

Puukkoseppä Inkeroinen korostaa, että tärkeintä työssä onnistumisessa on kuitenkin asenne.

– Puukontekijän tärkein ominaisuus on terve ammattiylpeys omasta tekemisestä.

Mikolla on yli 15 vuoden kokemus puukkojen valmistuksesta. Hänen puukkonsa ovat saavuttaneet useita SM-palkintosijoja, joista viisi on kultaista.

Vaskisepät tekee uusia ja remontoi vanhoja tai vuotavia peltikattoja sekä tiili-, huopa- ja kermikattoja perinteisiksi konesaumakatoiksi, joissa näkyy aito peltisepän kädenjälki ja joilla on 20 vuoden vesitiiviystakuu. Suosituimmat katot tehdään peltikattoina, muita kattomateriaaleja ovat esimerkiksi kupari ja alumiini. Kattoremontti voi sisältää koko katon uusinnan tai pelkkien vaurioiden korjauksen. Vaskisepät toimii perinteisellä tavalla: peltisepäntaidot siirtyvät mestari-kisälliperiaatteella seppäsukupolvelta toiselle.

Vaskisepät toimii lähes koko Suomen alueella. Pääalueet ovat Uusimaa, Pirkanmaa, Pohjanmaa ja Pohjois-Suomi.

Linkki puukkosepän videoon: https://drive.google.com/open?id=1iU0HCvrPOcsXxc_hRAGVVm5qPVdtsYpi

”– Puukkosepän on hallittava sekä kovat että pehmeät materiaalit.”