Masajon Jaksamisjuoma on vuoden 2018 urheiluravinne

Irakilaiset sairaalat ovat kiinnostuneita Nurmijärvellä Klaukkalassa toimivan Masajo Oy:n kehittämästä Jaksamisjuomasta vatsatautien hoitovaihtoehdoksi. Jaksamisjuoman pääraaka-aineet ovat täysruokosokeri, kristallisuola ja vesi. Suomessa esimerkiksi jääkiekkojoukkueet suosivat Jaksamisjuomaa urheilujuomana.

Teksti: Reetta Reinman

Suomen Terveystuotekauppiaiden liitto on valinnut Masajo Oy:n Jaksamisjuoman vuoden 2018 urheiluravinteeksi. Valintaperusteissa korostetaan tuotteen raaka-aineiden luonnollisuutta ja laadukkuutta. Ravintosisällöltään ja raaka-aineiltaan tehokas vaihtoehto perinteisille urheilujuomille, perusteluissa sanotaan.

Jaksamisjuoman pääraaka-aineet ovat intiaanisokeri ja kristalli- eli ruususuola. Makunsa Jaksamisjuoma saa joko lakritsijuuri- ja vaniljajauheesta tai maca- ja inkiväärijauheesta. Maca on Andeilla kasvava juurikasvi, jota Andien intiaanit ovat käyttäneet vuosituhansia fyysisen suorituskyvyn nostamiseen.

Masajo Oy:n toimitusjohtaja Johannes Kuosmasen mukaan Jaksamisjuomassa yhdistyvät veden, kristallisuolan ja täysruokosokerin parhaat ominaisuudet:

– Vesi antaa nestettä keholle. Kivennäisainerikas kristallisuola paikkaa suolojen tarvetta, ylläpitää optimaalista nestetasapainoa ja ennaltaehkäisee lihaskramppeja. Täysruokosokeri eli intiaanisokeri antaa pitkäkestoisen energian lähteen.

Jaksamisjuoma sekoitetaan veteen. Jaksamisjuoman voi tehdä myös itse intiaanisokerista, ruususuolasta ja vedestä. Valmista Jaksamisjuomaa Kuosmanen suosittelee sekoittamaan myös smoothiehin ja marjojen keralle maustamattomaan jogurttiin.

– Jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 2016 voittaneiden nuorten kultaleijonien ravintovalmentaja suosittelee Jaksamisjuomaa urheilujuomaksi, Kuosmanen kertoo.

– Moni on sanonut, että iltapäivällä kun työssä alkaa väsyttää, Jaksamisjuoman avulla saa työpäivään yhden tunnin enemmän.

Intiaanisokeri on hitaasti imeytyvä sokeri, jossa on matala glykeeminen indeksi. Se sisältää paljon kivennäisaineita, hivenaineita ja aminohappoja, joita erityisesti aivot tarvitsevat.

– Japanilaisissa tieteellisissä tutkimuksissa intiaanisokerin on todettu olevan hyväksi aivojen serotoniini-välittäjäaineen aineenvaihdunnalle, Kuosmanen kertoo.

– Intiaanisokeri-täysruokosokeria käytetään normaalin sokerin tapaan, mutta se on terveellisempi vaihtoehto valkoiselle sokerille. Koska kivennäisaineita on runsaasti, hiilihydraattien määrä on pienempi, ja siksi intiaanisokeria käytetään vastaavasti enemmän. Se on myös tilavuudeltaan kevyempää. Esimerkiksi 2 desiä kidesokeria vastaa noin 2,5 desiä intiaanisokeria, Kuosmanen kertoo.

Johannes Kuosmasen mukaan intiaanisokeri ei aiheuta samankaltaista veren sokeripiikkiä kuin valkoinen sokeri.

– Tästä syystä monet diabeetikot käyttävät intiaanisokeria.

Masajon markkinoiva, Boliviassa kasvava täysruokosokeri on ravintorikas, vanhan lajikkeen hidaskasvuinen sokeriruoko, jonka mehu puristetaan hellävaraisesti.

– Tämä mehu kuivataan miedolla lämmöllä. Sen vuoksi kaikki sokeriruo’on tärkeät ainesosat, vitamiinit ja kivennäisaineet säilyvät, Kuosmanen sanoo.

Tämän jälkeen kuivatettu mehu jauhetaan ja pussitetaan.

– Sokeria ei kiteytetä, eikä sen valmistuksessa tarvita muita lisäaineita, paitsi pH:n loppukontrolliin pieni määrä kalsiumia.

Kuosmasen mukaan Bolivian neitseellinen maaperä antaa täysruokosokerille hyvän kalium/magnesium -suhteen, jota pidetään tärkeänä myös kehon happoemästasapainolle. Intiaanisokerin pH on 6,5.

– Tuotteessa ei käytetä paakkuuntumisenestoaineita. Tästä syystä joku pussi saattaa tuntua toista kovemmalta. Intiaanisokeri-täysruokosokerissa on ruokohunajan luonnollinen aromi.

Japanissa Okinawalla täysruokosokeria on tuotettu jo yli 400 vuotta. Siellä se tunnetaan nimellä Kokuto. Okinawan saarella asuvat maailman pitkäikäisimmät ihmiset

Masajo Oy:n päätuotteita ovat Jaksamisjuoman ohella Intiaanisokerin nimellä myytävä täysruokosokeri, Ruususuola-kristallisuola sekä Jaksamisleipä ja Jaksamisjuoma ja maca-jauhe. Masajo on kehittänyt Green Stallion -nimisen valmisteen hevosten hyvinvointiin. Sille on kysyntää Suomen ohella Saksassa ja arabimaissa. Jaksamisjuomaa Masajo Oy vie jonkin verran Ruotsiin ja Viroon.

– Irakin sairaalat ovat olleet kiinnostuneita Jaksamisjuomasta vatsatautien hoitamisessa, tämä vientihanke on vielä kesken, Kuosmanen kertoo.

– Jaksamisjuoman toimivuus vatsatautilääkkeenä perustuu sen optimaaliseen suola-sokeritasapainoon, ja Jaksamisjuomassa suolan ja sokerin lähteet ovat vielä täysin luonnolliset.

Apteekeissa myydään ripulin hoitoon tarkoitettua suola-sokerisekoitusta, ja sairaaloissa vakavissa ripulitapauksissa tippana annetaan suola-sokerilientä.

– Olemme saaneet hyvää palautetta esimerkiksi turistiripuliin sairastuneita, he ovat parantuneet Jaksamisjuoman avulla. Jaksamisjuoman avulla on saatu pelastettua myös ripuliin jo kuihtumassa olleen vauvan henki, Kuosmanen kertoo.

Johannes Kuosmasen isä, Intiaani-Mattina tunnettu Matti E. Kuosmanen , 66, sai kipinän ravitsemukseen liittyvistä asioista sekä maaperän kunnioittamisesta pikkupoikana Lastukoskella. Kasvatusisän juurruttama kiinnostus ravinnon ja maaperän yhteyteen vei Matin myöhemmin tutkimusretkelle maapallon toiselle laidalle.

– Olin 4-vuotias, kun jouduimme lähtemään kodistamme, pieneltä maatilalta Nilsiästä. Minut siirrettiin Lastukoskelle, jossa sain vapaaehtoisen kasvatusisän. Hän opasti minua maan hoitamisessa, Matti kertoo.

– Häneltä opin muun muassa sen, että Suomen ohut maaperä vaatii joka vuosi hoitoa orgaanisilla aineilla, kuten kompostilla tai tuhkalla. Keinolannoitteita ei saa missään tapauksessa käyttää, sillä ne liottavat alkuaineet. Kasvatusisäni eli 96-vuotiaaksi eikä koskaan sairastanut.

Matti Kuosmanen pääsi 19-vuotiaana käymään Sveitsissä, jossa hän tutustui luontaistuotteistaan tunnetun Alfred Vogelin työhön.

– Vogelin työ kosketti minua, sillä hän oli intiaanien ystävä. Intiaanit ovat olleet samoilla linjoilla, kuin kasvatusisäni: maata pitää hoitaa ja jättää se tuleville sukupolville paremmassa kunnossa. Silloin maa antaa terveyttä ja elinvoimaa.

Vogelin työstä syttyi innostus, joka vei myöhemmin Matti E. Kuosmasen perheineen seitsemäksi vuodeksi Boliviaan vapaaehtoiseen opinto- ja tutkimustyöhön.

– Kun sain tietää, että Boliviassa on parasta mahdollista maata koko maapallolla, koin voimakkaasti, että minun täytyy lähteä sinne. Myimme kotimme ja lähdimme koko perhe Boliviaan vuonna 1993, seitsemänlapsisen perheen isä kertoo.

Perehtyminen Bolivian luonnontuotteisiin, niiden ravintoarvoihin sekä terveyttä edistäviin vaikutuksiin herättivät Kuosmasessa halun tuoda tuotteita Suomeen. Kuosmanen perusti maahantuonti- ja tukkuyritys Masajo Oy:n vuonna 2000 palattuaan perheineen takaisin Suomeen. Klaukkalassa toimiva perheyritys työllistää neljä Kuosmasen perheenjäsentä. Boliviassa yrityksellä on tytäryhtiö Masajo Bolivia, joka pitää huolta laadusta, työntekijöiden oloista sekä oikeudenmukaisesta palkasta. Bolivian yritys työllistää kaksi.

Katso, miten triathlonisti on hyötynyt Jaksamisjuomasta:

https://www.youtube.com/watch?v=LC65emSlpU0&feature=youtu.be

”– Japanilaisissa tieteellisissä tutkimuksissa intiaanisokerin on todettu olevan hyväksi aivojen serotoniini-välittäjäaineen aineenvaihdunnalle.”